Vihainen kissa

Kissan aggressio voi olla vaikea ja ahdistava ongelma sekä omistajille, kissalle itselleen ja kissan mahdollisille samassa taloudessa asuville lajitovereille. Vihainen kissa tulisi eristää ainakin lajitovereistaan ja pienistä lapsista, sillä kissa voi saada pahojakin vammoja aikaan uhrillee, kun kissa puree tai raapii.

Vihainen kissa on vaaraksi pienille lapsille ja toisille lemmikeille,

Vihainen kissa : Kipu muuttaa kissan käyttäytymistä

Jos kissa on sairas tai loukkaantunut, kipu madaltaa kissan aggressiokynnystä huomattavasti. Kissa, jonka käytös muuttuu yllättäen, kannattaa viedä eläinlääkärille perusteelliseen terveystarkistukseen, koska vihainen kissa saattaakin olla ensisijaisesti sairas kissa.

Vihainen kissa: Kipeä kissa puolustautuu tervettä kissaa herkemmin.

Vihainen kissa: Totuttaminen uuteen kissaan

Kissa voi käyttäytyä aggressiivisesti lajitovereitaan kohtaan, jos se kokee ne kilpailijoina. Talouteen tuleva uusi kissa tulisi tutustuttaa talossa jo olevien kissojen kanssa hiljalleen, vaikka pitämällä kissoja vuoron perään häkissä ja vapaana, tai eri huoneissa, niin että ne saavat ensin tottua toistensa hajuun. Ongelmat voivat nousta esiin myös kissojen tullessa sukukypsään ikään kahden ja neljän vuoden iän välillä.

Vihainen kissa: Leikkeihin liittyvä hyökkäily

Joidenkin kissanpentujen ja nuorten kissojen leikit ovat rajuja. Leikissä esiintyvää puremista ja hyökkäämistä voi yrittää suunnata leluihin. Esimerkiksi pienen ongen päässä roikkuva saalis on usein kissoista vastustamaton. Jos kissallasi on tiettyjä vaanimispaikkoja, joista se hyökkää ohikulkijan kimppuun, ennakoi tilanteet estämällä kissan pääsy näihin paikkoihin.

Tärkeintä on, että et vahvista kissasi ihmiseen kohdistuvaa hyökkäystaipumusta, koska tämä käyttäytymismalli jää kissasi muistiin ja tapa voi myöhemmin aiheuttaa ongelmia.

Vihainen kissa : Kissaa ei kannata opettaa puremaan ihmistä edes leikkeihin liittyen, koska myöhemmin tästä kiusallisesta tavasta on vaikeaa päästä eroon.

Vihainen kissa: Pelkoon liittyvä aggressiivisuus

Erilaiset pelkotilat voivat saada kissan käyttäytymään aggressiivisesti. Pelokkaan kissan kanssa tulisi käyttäytyä rauhallisesti ja päättäväisesti. Pelkäävää tai aggressiivisesti käyttäytyvää kissaa ei kannata rauhoitella puheella eikä maanitella herkuilla, maanittelu vain vahvistaa sen kiihtynyttä tilaa. Kissan hyökkäyksiä ei saisi myöskään väistää, muuten se oppii käyttämään aggressiivista käytöstä saadakseen olla rauhassa.

Kissaa ei myöskään saa rangaista siitä, että kissa pelkää. Rankaisu vain lisää sen epävarmuutta ja kohta kissa pelkää yhä enemmän. Pelkoon liittyvää ongelmakäyttäytymistä vähennetään lisäämällä kissan turvallisuudentunnetta sen ympäristössä.

Vihainen kissa:  Kun kissa pelkää, se puolustautuu tilanteissa, joissa se ei pääse pakoon.

Paras tapa suhtautua pelkäävään kissaan on välttää tilanteita, joissa kissa tuntee joutuvansa puolustautumaan, ja totuttaa sitä hiljalleen sietämään pelottavia asioita.Jos joudut viemään pelkäävän kissan eläinlääkäriin tai antamaan sille lääkkeitä, varustaudu vahvoilla hansikkailla, toimi ripeästi mutta mahdollisimman hellästi.

Jotkut kissat tulevat itse hakemaan huomiota, mutta jos niitä silittää liian pitkään, ne käyvät kiinni ja karkaavat sitten paikalta. Tällaisen kissan kanssa omistajan pitäisi oppia tarkkailemaan merkkejä siitä, milloin kissa alkaa hermostua. Hännällä huiskiminen, kehon jännittyminen ja korvien luimistuminen ovat tyypillisiä eleitä kissalta, joka kokee ahdistusta tai ristiriitaa. Kissaa kannattaa silittää vain sen aikaa, kun se vielä on rento, ja jättää se sitten huomiotta.

Vihainen kissa: Auttaako rankaisu?

Kissaa ei pidä rangaista, varsinkaan aggressiivisesta käytöksestä. Rangaistuksen tuottama kipu ja pelko todennäköisesti vain lisäävät kissan epäluottamusta ja madaltavat aggressiokynnystä. Hyödyllisintä on yrittää ennakoida ja estää aggressiotilanteet.

Kaikista kissoista ei koskaan tule sylilemmikkejä, johtuen esimerkiksi puutteellisesta sosiaalistamisesta ihmiseen pentuiässä ja osittain mahdollisesti myös peritystä temperamentista. Jos haluat seurallisen, ystävällisen kissan, varmista että kissan vanhemmat ovat luonteeltaan sosiaalisia ja että pentue kasvaa ihmisen läheisyydessä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

 

Vastaukset


8 Vastatut Vihainen kissa

 1. Neuvoton says:

  Hei,minulla on ollut koko ikäni kissoja,mutta näin ei ole viellä käynnyt kertaakaan, kastroitin uroksen 5,2,2015, ja toinen kissoista 7 v leikattu narttu ei tunnista sitä enää vaikka olivat hyvät kaverit aikasemmin, olen yrittännyt hajukontakteilla ja pet remedyllä mikään ei tahdo toimia, kolmevuotta sitten kastroitin kolmannen kissani eikä silloin ollut mitää agressioita nartullani, olen jo aivan neuvoton,tätä on kestännyt jo liian pitkään,pidän kissat eri huoneissa ja välillä yhdistelen,mutta uros on pidettävä valjaissa turvallisuus syistä, en haluaisi luopua toisesta kissastani,onko ketään joutunnut kokemaan mitään vastaavaa ja miten toimit.Odotan vain päivää parempaa. :/ P,S, Sairaudet on pois suljettu,eli narttu on täysin hyvinvoiva ja terve kissa

 2. Neuvoton says:

  Miehelläni on ollut kissa jo yli kymmenen vuotta. Kissa on todella tärkeä hänelle. Itse olen ollut kuviossa vasta viisi vuotta. Nyt kuitenkin kissa on alkanut puremaan ja raapimaan minua. Pahimmat kerrat: istuin sohvalla katsomassa tvtä ja silitin kissaa pari kertaa. Kissa puri minua silityksen jälkeen käsivarresta paidan läpi ja sain ison mustelman ja kaksi verta vuotavaa reikää. Toiselka kerralla istuin toisella sohvalla ja juttelin kaverin kanssa. Kissa tulee viereen ja raapaisee niin että minulla on pitkät ja verta vuotavat haavat kädessä. Muilla kerroilla kissa on raapinut ja purrut vain niin että olen saanut pienemmät haavat. Voinko tehdä jotain vai muutanko pois? En haluaisi pelätä kotonani.

 3. Marjuska says:

  Meillä 4 v.leikattu poika kissa ja nyt otettiin toukokuussa syntynyt tyttökissa. vanhempi kissa oli ennen kiltti. Ei ikinä sähissyt ja murissut. Nyt kissan luonne muuttunut. Ei kärsi omistajankaan monesti silittää,kun sähähtää.On kyllä hellitty tätä isompaakin kisssaa. Kissa myös sähisee ja murisee pikku kissalle. Mitä minun pitää tehdä?

 4. sattuu says:

  Meidän tyttö kissa heiluttaa aina häntää se puree raapii ja jumputtaa takajaloilla. Välillä se jopa hyökkää päin naamaa tai alkaa yhtäkkiä purra pohkeesta. Se jopa iltaisin tulee raapimaan varpaita. Ja juoksee ihan hulluna pitkin taloa ja törmäilee kaappeihin sun muihin (kynnet esillä juoksee) maukuu aamuyöstä ihan törkeesti. Niin rasittava mutta omallatavalla ihana kissa

 5. Kissasen kissa says:

  Otin 7 viikon ikäisen pennun, joka oli sulonen kun mikä, kiipeili olkapäällä ja puski ja pussasi, halusi hyväilyjä, Sattui haaveri kissa jäi vahingossa jalan alle ja satutti varmaan ittensä kun vertakin tuli nenästä. Oli muutaman päivän puolipyörrykssissä rupesi syömään ja teki tarpeensa ihan hyvin. Nytparin viikon päästä se muuttui äkäseksi ei anna ottaa syliin eikä paijailla. Hyökkäilee käteen kiinni kun yrittää silittää.Olisi haaveri tehnyt jotain sen sielulle?

 6. harmissaan says:

  Moikka.. meillä kaksi narttu kissaa ja ongelmana on se että vanhempi kissa on yht äkkiä alkanut hyökkäämään narttu koiramme kimppuun.. ensimmäinen vuosi meni heillä ihan sovussa mutta yht äkkiä kaikki muuttui.. nuorempi kissa on tullut hyvin koiramme kanssa toimeen mutta tänään molemmat kissat hyökkäsivät koiramme kimppuun… Koiramme on arka ja alistuu kissoille joten ei ole kyse siitä että koira ärsyttäisi tahallaan kissoja… osaako kukaan sanoa että mikä neuvoksi… voisiko johtua siitä että heillä on kiima ja heitä ei ole leikattu vielä…

 7. ymmällään says:

  osa II. Ostin apteekista Feliwaytä annostelijoineen. Saattaa peräti vaikuttaa, vielä aikaista kommentoida, kun pitäisi 4 viikkoa antaa vaikuttaa. Ohessa nyt vahvistan harmaan turvallisuudentunnetta ja leikitän useammin. Palailen asiaan 🙂

 8. ymmällään says:

  Moi. Minulla on kaksi kissaa, toinen oranssi ja hyvin rauhallinen ja seurassa paljon viihtyvä sekä harmaa kotikissa sekin, mutta viihtynyt paljon itsekseen. Tämä harmaa on nyt pari kertaa käyttäytynyt hyvin agressiivisesti. Kerran lokakuussa (halloweeniaikaan..) muorusi ja raivosi pihalla olevalle kissalle. Kun katsoin itsekin ikkunasta, kävi kissa käsiini kiinni ja teki pahat viillot. Nyt eilen oli toinen kerta. Harmaa kissa tuli hiipien ja luimistellen hyökkäämään oranssin kimppuun. Estin hyökkäyksen ja kannoin harmaan toiseen huoneeseen, mutta sitten taas naarmutti käteni ja edelleen lähti hyökkäämään toisen kissan kimppuun.

  Käytin kissat juuri huhtikuussa perustarkistuksissa ja rokotteet annettiin. Harmaa on aina ollut kovin vihainen ikkunasta näkemilleen muille kissoille. He pääsevät sisäpihalle, josta eivät voi karata omille teilleen.

  Näitä kahta tapausta aiemmin harmaa ei ole koskaan tarkoituksella naarmuttanut minua. Kissat ovat 8 vuotta vanhoja, molemmat eri kodeista HESY:n kautta pentuina ostettu. Miten tuon agressiokierteen saisi pysäytettyä?

The comments are closed.