Vauva ja koira

Sopiiko perheeseen vauva ja koira?

Pieni vauva ja koira sopivat hyvin samaan perheeseen, mutta vanhempien on viisasta suunnitella mahdollisimman huolellisesti koiran ja vauvan yhteiseloa. Monta asiaa on otettava huomioon, jotta arki sujuisi kaikkien kannalta hyvin. Vauvan turvallisuus on prioriteeteissa numero yksi, mutta myös äidin – tai sen vanhemman, joka jää kotiin lapsen kanssa – jaksamista kannattaa miettiä etukäteen..

Vauva ja koira: Koiraa ei saa jättää vauvan seuraan vahtimatta

Vauva ja koira : Koiran eristäminen

Niin ikävältä kuin se monesta koiranomistajasta kuulostaakin, koiraa ei tule jättää valvomatta vauvan kanssa. Helpoin tapa toteuttaa tämä on opettaa koira olemaan tarvittaessa omassa tilassaan aitauksessa tai huoneessa. Oma tila on koiralle myös lepopaikka ja helpotus siinä vaiheessa kun vauva alkaa liikkua.

Konttausikäiselle vauvalle on vielä mahdotonta selittää, että koiran turkista ei saa repiä tai että sen silmiin ei saa tökkiä sormilla. Jokaisella koiralla on rajansa, ja aikuisen tehtävä on valvoa että lapsi ei ylitä koiran ärsytyskynnystä. Vähän vanhemmalle lapselle voi ja pitääkin opettaa, että lemmikkejä tulee kohdella hellästi. Konttaavan ja kävelemään opettelevan lapsen kanssa paras ratkaisu on kuitenkin usein järjestää koiralle oma tila, jonne lapsi ei pääse.

Vauva ja koira tulee tutustuttaa toisiinsa vähitellen ja vauvaa ei saa päästää leikkimään koiran leluilla tai ruoalla, koska koira saattaa puolustaa omia tavaroitaan.

Vauva ja koira: Koira saattaa purra vauvan satuttaessa sitä.

Vauva ja koira : Hanki ulkoilutus- ja hoitoapua koiralle

Yleensä vain toinen vanhemmista voi jäädä kotiin hoitamaan lasta. Jos lapsi sairastaa tai valvoo paljon, koiran hoitaminen siinä ohessa voi käydä ylivoimaiseksi. Kannattaa ottaa valmiiksi selvää, voisiko joku ystävistä tai sukulaisista käydä tarvittaessa lenkittämässä koiran tai ottaa sen hoitoon.

Vauva ja koira: Koiran säännöllinen ulkoiluttaminen voi käydä työlääksi vauvaa hoitavalle äidille.

Jokainen on varmasti kuullut tapauksista, joissa stressaantuneet pienen lapsen vanhemmat haluavat luopua koirasta. Usein kuitenkin tilapäinen apu koiran hoidossa auttaa pahimman yli, ja kun tilanne on rauhoittunut, perhe on tyytyväinen saadessaan pitää koiransa.

Koiran hyödyt lapsiperheessä

Vaikka koira tuo ylimääräistä vaivaa, se on myös ilonaihe kaikille perheenjäsenille. Useissa tutkimuksissa on todettu lemmikkien sekä edesauttavan lasten henkistä kehitystä esimerkiksi empatiakyvyn suhteen että vähentävän allergioiden ja hengitystiesairauksien puhkeamista.

Koira opettaa lasta vastuunkantoon ja empatiaan.

Koiran kanssa ulkoilu voi olla aikuiselle henkireikä, jolloin toinen vanhempi vahtii lasta ja päivän kotona ollut pääsee ulos. Koiran hyödyt ihmiselle henkisellä tasolla ovat yleensä mittaamattoman paljon suuremmat kuin koiran hoidosta aiheutuva vaiva.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


2 Vastatut Vauva ja koira

  1. Koiran ystävä says:

    VAUVA TULOSSA.

    Koirat ihania lemmikkejä.Mikä on etusialla perheessä.

  2. Koiran ystävä says:

    Äidin jaksaminen 2 vilkkaan koiran kanssa,vauva tulossa, koirat samassa huoneessa perheen kanssa, vaikka on ulkokoiria.Herättääkö myös koirat yöllä,vauvan syöttäminen,itku.Hyvät neuvot tarpeen.Mies usein matkatöissä.Hyvät neuvot enempi kuin tarpeen. KIITOS

The comments are closed.