Puutarhan vaarat – mitä koirasi syö pihalla?

Etenkin lumettomaan aikaan ulkoa löytyy vaikka mitä koiran mielestä kiinnostavaa: ruohoa, puun oksia, puutarhakasveja, ruuanjätteitä… Koiran puuhailuja kannattaa valvoa, sillä kaikki pihalta löytyvä ei ole koiran pureskeltavaksi sopivaa.

Kaunis kurjenmiekka on syötynä myrkyllinen.

Ruohon ja keppien syöminen

Ruohon syöminen johtaa usein oksentamiseen. Satunnaisesti tapahtuvana tämä ei ole vaarallista, säännöllinen oksentelu sen sijaan kertoo jostain ongelmasta ja kuluttaa pitkään jatkuessaan hammaskiillettä. Koiran ruohon syömistä voi olla järkevää rajoittaa, sillä suuri määrä kiinteää ainesta saattaa aiheuttaa tukoksen suolistoon, jos oksennusrefleksi ei aktivoidu ja ruoho kulkeutuu vatsalaukusta ohutsuoleen. Sama pätee myös joidenkin koirien harrastamaan keppien pureskeluun: pienet määrät puuainesta poistuvat joko ulosteen mukana tai oksentamalla, mutta innokkaimmat järsijät voivat päätyä leikkauspöydälle, kun suoliston normaali liike tukkeuman takia estyy.

Koiran keppien järsimistä voi olla syytä rajoittaa.

Ruuanjätteet

Kesäaikaan esimerkiksi grillausjätteitä löytyy yllättävistä paikoista. Koiralle todennäköisesti vaarallisimpia ruuanjätteitä ovat kypsät luut, jotka voivat koiran pureskellessa sälöytyä teräviksi ja aiheuttaa vaurioita maha-suolikanavassa. Mikäli epäilet koirasi syöneen jotain kovaa ja terävää, älä yritä oksettaa koiraa. Ensiapuna sille tulisi syöttää esimerkiksi tankoparsaa ja/tai mitä tahansa kuitupitoista, puuromaista koiranruokaa, joka muodostaa suojaavan massan terävien vierasesineiden ympärille. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jatkohoidon tarpeen arvioimiseksi.

Kypsät linnunluut ovat koiran mielestä herkullisia. Ne tulisi kuitenkin pitää poissa koiran ulottuvilta, sillä terävät luunsälöt voivat vaurioittaa koiran suolistoa.

Puutarhakasvit

Koirat, varsinkin pennut, saattavat ajankulukseen maistella kasvia kuin kasvia. Osa kasveista on kuitenkin myrkyllisiä, jotkut jo pieninä määrinä. Oman pihan kasvit olisi hyvä listata ja tarkistaa niiden turvallisuus pihalla oleskelevien lemmikkien kannalta. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ylläpitää laajaa listaa puutarhakasveista ja niiden turvallisuudesta:

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,26270

 

Sormustinkukan syöminen voi johtaa tajunnan tason laskuun ja vaarallisiin sydämen rytmihäiriöihin.

Muutamia esimerkkejä myrkyllisistä kasveista:

 

–        hukanputki, aethusa cynapium

–        hullukaali, hyoscyamus niger

–        hulluruoho, datura stramonium

–        jouluruusut, helleborus

–        kurjenmiekka, iris pseudacorus

–        lupiinit, lupinus (osa lajeista myrkyllisiä)

–        myrkkykatko, conium maculatum

–        raparperi, rheum rhaponticum (erityisesti lehdet)

–        sormustinkukat, digitalis

 

Hukanputki ja myrkkykatko ovat jo pienissä määrissä syötyinä hengenvaarallisia.

Jos epäilet tai näet koirasi syövän myrkyllistä kasvia, ota yhteys eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus ei voi rajallisten resurssien vuoksi neuvoa eläinten myrkytystapauksissa. Eläinlääkäri osaa arvioida tilanteen vakavuuden ja neuvoo tarvittaessa tuomaan eläimen vastaanotolle.

Hullukaali, hyoscyamus niger.

Myrkytyksen oireet vaihtelevat kunkin kasvin sisältämien myrkkyjen mukaan. Omistajan olisi hyvä tietää koiransa normaali ruumiinlämpö, hengityksen tiheys ja sydämensyke, jotta voi verrata kipeältä vaikuttavan koiran vointia normaalitilaan. Mikäli myrkytyksen aiheuttaja on tiedossa, kasvista olisi hyvä ottaa näyte eläinlääkärille mukaan. Näin varmistetaan oikea diagnoosi ja hoito.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Comments are closed.

The comments are closed.