Pentu puree

Pentu puree ihmisiä, tavaroita ja toista lemmikkiä. Se ei ole merkki aggressiivisuudesta, vaan pennun tapa tutkia ympäröivää maailmaa. Pennulle hampaat puhkeavat noin 20 päivän ikäisenä. Pentu puree laumansa jäseniä ja emäänsä leikkien yhteydessä. Kun pentu puree toista liian voimakkaasti, vastaa tämä kiljahduksellaan  ja näin pentu oppii kontrolloimaan puruvoimaansa. Ilman tätä puruvoimaan liittyvää oppimista, koirat saattaisivat loukkaantu vakavasti aikuisiällä tapellessaan.

Kun pentu puree, niin sille on tärkeää opettaa, että ihmisiin ei kuulu koskea hampailla. Koiralta, jota koulutetaan tiettyihin harrastuksiin, ei aina haluta karsia suun käyttöä liian tiukasti pois, mutta niillekin on hyvä opettaa vaihtoehto ihmisten käsissä, jaloissa tai vaatteissa roikkumiseen.

Koiralle, jonka aktiivisuutta ja reippautta ei haluta liikaa rajoittaa, voi olla hyvä vaihtoehto pitää aina käsillä sopiva lelu, ja kun koira puree ei-toivottua kohdetta, sille sanotaan ”ei” ja suunnataan sen huomio leluun, jota saa vapaasti riepottaa. Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti kieltää täysin kielletty pureskelu. Tässä vaihtoehdossa pentua täytyy useimmiten fyysisesti rajoittaa, esimerkiksi pitämällä varovaisesti mutta määrätietoisesti kiinni sen kuonosta. Pennulle voi myös opettaa tietyn asennon, kuten kyljelleen asettamisen, jolloin sen tulee rauhoittua. Tästä on apua myös hoitotoimenpiteitä kuten kynsien leikkuuta suorittaessa.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


3 Vastatut Pentu puree

 1. Mäyris says:

  hei! meillä ei purra enää ihmisiä muuta kuin villiintyessä.pennulla ikää melkein jo 1,5v,eli ei ihan pentu. suurena ongelmana on pureminen ja repiminen isoja karvatuppoja isommasta kultaisestanoutajasta.häntää ei voi sanoa enää hännäksi vaan ruoskaksi. pentu ei lopeta vaikka toinen ulahtaa.kerta toisensa jälken ärähetty,laitettu jäähylle ja kaikki taiettu kokeillu myös suihkeet jotka kuuleman mukaan pitäisi estää puremasta maun takia.ei tehoa.pureminen on niin kovaa että viime kesänäkin reikiä tuli häntään joista pulppusi verta. jotain pitäisi tehdä mutta keinot vähissä jo? en tiedä rauhoittaisiko tuotakin asiaa leikkurilla käynti,ainakin helpottaisi nyt syksyllä alkanutta jatkuvaa nylkytystä.kumpa voisitte auttaa jotenkin.

 2. lissu says:

  minulla on 2den kk kauden ikäinen kääpiövillakoira mikä on ihan mahdoton puremaan olen ostanut sellaisen mikä pitää kova ääntä kun sitä painaa ensin se tehosi mutta ei enää miten saan puremisen pois ihmisestä lissu

  • Petri says:

   Pyri kieltämään tiukasti koiraasi juuri sillä hetkellä, kun se sinua puree.Toiseksi, lopeta heti leikkiminen koirasi kanssa, kun se puree. Nuori koira oivaltaa melko nopeasti, että puremisesta seuraa EI kieltokomento ja leikin loppuminen.Tätähän koirasi ei halua ja vähitellen se oppii välttämään ihmisen puremista. Jos tällä konstilla puremista ei saada lopetettua, on sinun parasta paneutua ongelmaan koiran koulutusoppaiden tai koiran kouluttajan opastuksella.

The comments are closed.