Pennun sisäsiisteys

Pennun sisäsiisteysopetuksessa tulee ottaa huomioon, että pikkupennun pidätyskyky on rajallinen. Jos haluaa säästää kotinsa vahingoilta ja opettaa pennun sisäsiisteysasiat sille nopeasti, täytyy varautua viemään pentua ulos usein, sen hereilläoloaikana noin tunnin–kahden välein. Usein tämä ei ole mahdollista esimerkiksi omistajan töissäkäynnin vuoksi, ja siksi alkuvaiheessa täytyy turvautua ”sisävessaan”, kuten sanomalehtiin tietyssä paikassa, joille pentu opetetaan tekemään tarpeensa.

Pennun sisäsiisteys: aloita sisäsiisteysasioiden opettaminen pennulle heti sen tultua uuteen kotiin.

Pennun sisäsiisteys pennun näkökulmasta

Koira ei tietenkään ymmärrä ihmisen siisteysnormeja. Luovutusikäisillä pennuilla on yleensä jo pyrkimys tehdä tarpeensa jonnekin muualle kuin pesään eli nukkumapaikkaan, mutta sisä- ja ulkotilan eroa ne eivät ymmärrä. Taipumusta nukkumapaikan ja sen välittömän läheisyyden siistinä pitämiseen kannattaa käyttää hyödyksi ja opettaa pentu nukkumaan rajatulla alueella, kuten aitauksessa, portin takana tai omassa korissa. Näin voit esimerkiksi aamulla laittaa vaatteet yllesi, ottaa pennun syliin ja viedä sen ulos ennen kuin se ehtii herättyään tehdä tarpeensa. On ehdottoman tärkeää muistaa edelleen pikkupennun sisäsiisteys on rajallista. Vasta noin puolivuotiaan pennun voi odottaa pidättävän useita tunteja.

Pennun sisäsiisteys: harjoitusohjeet

On kaksi tapaa opettaa sisäsiisteys pennulle. Joko opeta pentu ensin käymään “luvallisella paikalla sanomalehtien päällä” tarpeillaan tai ole valmis viemään pentu mahdollisimman usein ulos, jolloin se itse keksii, että ulkona tehdään tarpeet ja koti pidetään puhtaana.

Sanomalehtitapa toimii paremmin perheissä, joissa pentu joudutaan jättämään yksin päivän ajaksi. Valitkaa ulko-oven edestä paikka, jossa pidätte aina runsaasti sanomalehtiä lattialla. Kun pentu aterioinnin tai heräämisen jälkeen vaikuttaa etsivän paikkaa tarpeilleen, on teillä kiire viedä pentu pikaisesti sanomalehtien päälle. Sanomalehtien päälle tehdyistä pissoista voidaan pentua kehaista. Myöhemmin, kun pentu osaa mennä sanomalehtien päälle itse niin on aika poistaa sanomalehdet. Kun koira etsii sanomalehtiään, niin vie koira pikaisesti ulos tarpeilleen ulos.

Toinen tapa on opettaa pennun sisäsiisteys siten, että pentu viedään aina ulos sen herätessä, syömisen jälkeen tai kun se näyttää etsivän paikkaa tarpeilleen. Mitä harvemmin pentu pääsee tekemään vahinkojaan sisälle sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi.

Aikuisen koiran sisäsiisteys

Tilan rajaamista voi käyttää myös aikuiselle koiralle, joka tekee tarpeitaan sisälle. Monet tekijät saattavat johtaa siihen, että aikuinen koira alkaa yhtäkkiä merkkailla sisällä. Tällaisia voivat olla muutto uuteen paikkaan, uroksella sukukypsyys, juoksuisen nartun läsnäolo ja nartulla valeraskaus tai kehittynyt virtsanpidätyskyvyttömyys.

Jos jokin paikka asunnossa haisee virtsalle tai ulosteelle, se houkuttaa koiraa tekemään tarpeensa samaan paikkaan aina uudestaan. Siksi olisi tärkeää puhdistaa matot, lattiat tai huonekalut mahdollisimman hyvin heti vahingon tapahduttua. Tehokkaaseen hajunpoistoon on olemassa erityisesti sitä tarkoitusta varten kehitettyjä tuotteita.

Varmista että koira ei ole sairas

Vanhoilla koirilla voi esiintyä pidätyskyvyttömyyttä, ja virtsatietulehdus on myös koirilla yleinen vaiva, etenkin nartuilla. Koira, jonka sisäsiisteys muuttuu voimakkaasti yhtäkkiä, kannattaa viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi, jotta sairauden mahdollisuus voidaan sulkea pois.

Jos koiran sisällevirtsaaminen liittyy koiran koiran yksinolohetkiin, saattaa taustalla olla koiran eroahdistus. Misään nimessä koiraa ei saa rangaista jälkeenpäin sisälle tekemisestä. Epäjohdonmukainen rankaisu vain pahentaa tilannetta entisestään.

Pennun sisäsiisteys: älä rankaise koiraa siitä mitä et ole sille onnistunut opettamaan.

Koiran kyky oppia sisäsiisteysasiat vaihtelee suuresti yksilöiden ja rotujen välillä, ja myös koiran koolla on merkitystä. Kääpiökoiralle usean kymmenen neliön asunto on niin suuri tila, että se saattaa vielä aikuisenakin nähdä jotkut osat asunnosta sopivina tarpeiden teolle. Tällöin voi olla välttämätöntä rajoittaa koiran liikkumista asunnossa koko sen elämän ajan. Myös koiran tausta vaikuttaa asiaan, ja tarha- tai kenneloloissa yli luovutusiän kasvaneiden koirien sisäsiisteys ei välttämättä koskaan yllä luotettavalle tasolle.

Pennun sisäsiisteysongelmat on syytä ottaa heti alkuunsa tosissaan, koska suurimpia yksittäisiä syitä koirasta luopumiselle on pitkään jatkuvat koiran sisäsiisteysongelmat.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


6 Vastatut Pennun sisäsiisteys

 1. Pentu 8vk says:

  Pentu on ollut meillä nyt pari viikkoa.Lehtiä ulko-oven vieressä. Hyvin on käynyt niihin asioilla, mutta vahinkoja sattuu.
  Käytän ulkona heti aamusta,leikin jälkeen ja mahdollisimman usein. Mennään ulosasioille,kuljeskellaan, mutta heti sisällä tekee asiansa lehdille tai ihan minne vain.Mitä teen väärin?Tai mitä pitäisi tehdä?

 2. Veikko Ilmari says:

  Meille tuli Veikko Ilmari viikko sitten, ollaan kovasti käyty ulkona,asutaan omakotitalossa,päätin etten uutislehtiä käytä,toivottavasti oli oikea päätös,meitä on kaksi työtöntä,mies ja minä viemässä ulos,toivotaan että oppii,Veikko on niin kulta

 3. Koiranomistaja says:

  paikkoihin mihin koira pissii kannattaa puhdistaa myös hajunpoistajalla jottei pissi haisisi joka saa koiran pissimään myös uudellee. Ruuan laitto kohtaan saattaa myös auttaa.

 4. Koiranomistaja says:

  siis klo 18

 5. Koiranomistaja says:

  Hei. Aikaistakaa ilta ruokaa ja nostakaa vesiastia aikaisemmin pois ( klo 6 ) Jo älkääkä antako vettä ennenkä aamulla. Käyttäkää koira lenkillä ennen nukkumaan menoa ja aamulla ulkona ennen ruokaa. Se toimi meillä kun säännösteli ruuan/veden ja lenkkeilyn kellon aina samoihin kellon aikoihin.

 6. noora says:

  Meillä on mieheni kanssa 10kk ikäinen yorkshireterrieripentu. Pentu oppi puolen vuoden ikäisenä sisäsiistiksi, mutta sitä kesti vain muutaman kk kunnes koira alkoi pissailemaan olohuoneen lattialle aina öisin. Päivisin koira on jopa 8 tuntia yksin kotona tekemättä minkäänlaisia tarpeita lattioille, joten osaa kyllä pidättää, mutta yöllä klo 12-06 välillä käy pissaamassa 1-3 lammikkoa pitkin olohuonetta. Emme herää yöllä kun koira herää pissaamaan ja en tiedä oikein miten tämän voisi estää? Niin kauan kun olemme hereillä koira ei tee mitään jätöksiä lattialle:(

The comments are closed.