Noudon opettaminen koiralle

Noutavasta koirasta on iloa ja hyötyä

Nouto ei kuulu perhekoiran välttämättömään tapakasvatukseen, mutta noudon opettaminen avaa uusia mahdollisuuksia koiran kanssa harrastamiseen ja liikkumiseen. Tilanteessa, jossa koira on siepannut suuhunsa vaikka lapsen lelun, on mukavampi käskeä koira tuomaan lelu kuin yrittää pyydystää tai houkutella pakoilevaa koiraa. Koira, joka on opetettu etsimään tavaroita, saa puuhassa hyvää aktivointia ja liikuntaa ja saattaa olla oikeasti hyödyllinen jonain päivänä.

Noudon opettaminen on helppoa ja koirat rakastavat noutaa heitettyjä esineitä.

Alkeet on helpointa oppia jo pentuna

Koiran voi saada tuomaan tavaroita houkuttelemalla ja kehumalla sitä, kun se tulee luokse kantaen jotain suussaan. Vaihtokauppa on usein hyvä palkinto, eli kun koira tulee kohti lelu suussaan, ohjaaja voi näyttää kädessään olevaa toista samanlaista lelua ja liikuttaa sitä saadakseen koiran kiinnostumaan siitä. Kahden lelun leikin tavoitteena on koira, joka lähtee heti viemään lelua ohjaajalleen, jotta leikki jatkuisi.

Koirat ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. Toisia eivät kiinnosta lelut lainkaan, toiset jahtaavat kuin hullut mitä vain liikkuvaa kohdetta, jotkut taas nauttivat eniten lelun omistamisesta ja kanniskelusta. Erilaisiin koiriin vetoavat erilaiset palkkiot ja koulutustavat. Yleisohjeena kaikkien koulutukseen voisi sanoa, että älä pakota koiraa.

Noudon opettaminen: noutohaluton koira

Koira, joka ei luonnostaan mielellään tartu ja kanna, voidaan opettaa vaihe vaiheelta noutamaan. Tällaisessa opetustavassa on suureksi avuksi, jos koira on ehdollistettu klikkeriin palkkion merkkinä. Noutohaluttoman koiran opetus alkaa niin, että ohjaajalla on käden ulottuvilla makupalapussi, koira ja noutokapula. Sekä mahdollisesti klikkeri eli naksutin. Koira houkutellaan ensin osoittamaan jotain huomiota kapulaa kohtaan, kuten katsomaan tai nuuhkaisemaan sitä. Tästä seuraa heti kehu (tai naksu) ja namipala. Kun koira ymmärtää noutokapulan ja palkkion yhteyden, sitä voidaan rohkaista ottamaan kapula suuhun aivan pieneksi hetkeksi. Mitä vastenmielisemmin koira alun perin suhtautuu noutoesineeseen, sen pienemmin askelin opetus etenee.

Metsästyskoiralle luotettavan noudon opettaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Harrastuskoira tähtää tarkkoihin suorituksiin

Jos aiot opettaa koirasi johonkin tiettyyn kilpalajiin tai työtehtävään, kuten vaikka noutamaan lintuja metsästyksen yhteydessä tai kilpailemaan palveluskoirakokeissa, kysy neuvoa kokeneemmilta ennen koulutuksen aloittamista. Eri koiraharrastuslajeilla on kaikilla omat erityispiirteensä, jotka on hyvä huomioida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa koulutusta.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.