Nartun leikkauttaminen; nartun sterilisaatio

Nartun leikkauttaminen helpottaa perheen arkea

Nartun leikkauttaminen eli nartun sterilisaatio on toimenpide, jossa nartulta poistetaan munasarjat ja mahdollisesti myös kohtu. Leikkauksella on monia positiivisia vaikutuksia nartun terveyteen: leikattu narttu ei tule kiimaan eikä voi saada pentuja, valeraskauskäyttäytyminen estyy ja leikkauksella vältetään kohtutulehdusriski. Varhain steriloiduilla koirilla esiintyy myös vähemmän nisäkasvaimia kuin steriloimattomilla.

Nartun leikkauttaminen helpottaa perheen elämää nartun kiimojen jäädessä pois.

Mikäli nartulle ei suunnitella jalostuskäyttöä, nartun sterilisaatio on varteenotettava vaihtoehto etenkin pienikokoisilla roduilla. Suurikokoisilla koirilla on pienempiä koiria suurempi riski leikkauksen jälkeiseen virtsankarkailun kehittymiseen, joten niillä mahdolliset hyödyt ja haitat tulee pohtia ennen leikkausta.

Nartun leikkauttaminen: Toistuvat kiimat jäävät pois

Narttukoira tulee sukukypsäksi puolen vuoden ja kahden vuoden iän välissä. Suuri vaihtelu johtuu perimästä, joissain sukulinjoissa ja roduissa koirat tulevat huomattavan myöhään sukukypsiksi. Yleensä pienet rodut kehittyvät nopeammin kuin suuret.

Nartun sukukypsyys alkaa sen ensimmäisestä kiimasta, jonka omistaja huomaa nartun ulkoisten sukupuolielinten turpoamisesta ja verisestä vuodosta. Vuotoa kestää noin kolme viikkoa ja koko kolmen viikon ajan narttu tulee pitää poissa uroskoirien ulottuvilta, jos sillä ei ole tarkoitus teettää pentuja. Todennäköisin aika hedelmöittymiselle on juoksuvuodon puolessavälissä, mutta vahinkoastumisia voi tapahtua ensimmäisestä vuotopäivästä vuodon loppupäiville.

Steriloimaton narttu tulee kiimaan noin kaksi kertaa vuodessa, tosin tässäkin on suurta vaihtelua. Hyvin lyhyet kiimavälit rasittavat sekä narttua itseään että sen omistajaa, pitkät kiimavälit sopivat lemmikkikoiralle mutta hankaloittavat jalostuskäytön suunnittelua.

Nartun leikkauttaminen: Nartun sterilisaatio toimenpiteenä

Aluksi narttu rauhoitetaan ja koiralle asetetaan jalkaan kanyyli eli suoniyhteys, johon kiinnitetään tippaletku, jota kautta annostellaan lääkkeitä ja nesteitä suoraan koiran verenkiertoon leikkauksen aikana.

Nartun leikkauttaminen: Rauhoitettu koira odottaa siirtoa leikkaushuoneeseen.

Koira siirretään valmisteluhuoneeseen, jossa siltä ajetaan karvat leikkausalueelta ja leikkausalue desinfioidaan huolellisesti. Seuraavaksi koira siirretään leikkaushuoneeseen, jossa koiralle asetetaan hengitystieputki, jota kautta koira saa nukutusaineita ja happea kaasuna leikkauksen aikana. Myös leikkausalue puhdistetaan vielä kerran ennen steriileiden leikkausliinojen asettelua.

Nartun leikkauttaminen: Koiralle on asennettu hengitystieputki leikkauksen ajaksi.

Nartun sterilisaatio aloitetaan koiran vatsan avaamisella. Eläinlääkäri poistaa leikkauksessa munasarjat sekä kohdun tai vain osan kohtua. Tämän jälkeen vatsan eri kerrokset suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan tikeillä tai sulavilla piilo-ompeleilla.

Nartun sterilisaatio: Munasarjat ja kohtu poistetaan leikkauksessa.

Nartun leikkauttaminen: Leikkaushaavan sulkeminen ihonalaisilla piilo-ompeleella.

Haavakohta peitetään muutamiksi päiviksi likaantumiselta suojaavalla liimataitoksella. Tässä vaiheessa anestesia-aineen annostelu keskeytetään ja koira siirretään heräämöön, jossa se annetaan rauhassa herätä leikkauksesta.

Leikkauksen aikana koira on saanut kipulääkettä, mutta kipulääkkeen antamista jatketaan kotona joidenkin päivien ajan. Varsinaista antibioottia ei anneta kotiin, jos tähän ei ole erityistä syytä, koska nartun sterilisaatio on niin sanottu puhdas leikkaus. Leikkausalueen tulehtumisen välttämiseksi koiralla on kuitenkin pidettävä kauluria tikkien poistoon asti noin 10 – 14 vuorokauden ajan.

Nartun leikkauttaminen: Leikkauksen jälkeen kauluria on pidettävä vähintään 10 päivän ajan.

Nartun leikkauttaminen: Painoa on tarkkailtava

Nartun sterilisaatio altistaa koiran lihomiselle. Tämä on seurausta hormonitoiminnan muutoksen aiheuttamasta energiatarpeen pienenemisestä. Tämä on huomioitava nartun ruokinnassa ja suositeltavaa on siirtyä joko pienempiin ruoka-annoksiin tai etsiä korkealaatuisista valmisruoista matalakalorisempi ravintovaihtoehto.

Nartun leikkauttaminen: Virtsankarkailu

(Lue myös artikkeli koiran virtsankarkailu)

Pienelle osalle nartuista kehittyy leikkauksen jälkeen virtsankarkailutaipumus. Riskitekijöinä tälle kiusalliselle vaivalle ovat ylipaino ja koiran suuri koko. Vaivaan on kuitenkin olemassa tehokas lääkitys, joten tämän vaivan pelossa narttua ei kannata jättää steriloimatta, sillä nartun leikkaus tuo mukanaan paljon helpotuksia narttukoiran omistajan arkielämään ja leikkauksella vältetään koiralle vaarallinen kohtutulehdusriski.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


11 Vastatut Nartun leikkauttaminen; nartun sterilisaatio

 1. viuhkahanta says:

  Reilun kahden vuoden ikäinen kultainennoutaja narttu steriloitiin viikko sitten. Koiralla on pölypunkkiallergia johon on käytetty siedätyshoitoa vuoden ajan. Yksi eläinlääkäri arveli, että allergia voisi helpottua sterilisaation jälkeen. Missähän ajasa voisi odottaa muutosta parempaan? Koiran iho kutiaa häiritsevästi ja se puree ja raapii ihoaan.

 2. Ansuli says:

  kyllä meillä on nyt 9kk täyttävä seropi tyttö (sake-rotikka mix) ja ajattelin steriloida kun vaan mahdollista.. meillä oon ainaki ite käyttänyt ulkosalla aamulla 7-9 välillä, seuraava lenkki on 12-14 välillä, sitten ilta lenkki joskus 19-21 välillä ja yö pissalle vielä pääsee 00-01.30 miten vain hereillä olemme.. joka kerta se on 20-30min lenkki ja kotona saa askaretta joten tihutyötkin on jääneet pikkuhiljaa vähemmälle.. suosittelenkin siis kaikille jotka käyttää vaan pari kertaa päivässä lenkillä niin sitten pidempiä lenkkejä, kotona leikki askareita yms aivotoiminnallista puuhaa (koiralle hyväksi joka suhteessa) ja ennen nukkumaan menoa se tietty rauha taloon.. meillä ainoa pahe enää on että kun muu perhe nukkuu niin koira menee sohvalle makaamaan joka ei ole sallittu.. 😀

 3. jasmi says:

  hei kysyisin sellaista että paljon keskikokoisen koiran leikkaaminen maksaa?

 4. kakka says:

  Toi on kyl aika etovaa puuhaa. Onko teitä ikinä sterilisoitu? Kun mua ei ole joten haluisin tietää jo joku teistä ihmisistä olisi.

 5. voivoi says:

  Jos koiraa vain ”käytetään” ulkona 2-3 kertaa päivässä se aivan varmasti kärsii hoidossasi. Jos koira pääsee sen hyväksyttävän minimimäärän ulos eli KOLME kertaa päivässä, pitää sitä lenkittää silloin pitempi aika joka ulkoilukerta. Omat koirani pääsevät ulos aamupissalle klo 7 noin 30min, päivällä vuortöitä tekevä mieheni hoitaa ne ennen töihinlähtöään klo 12-14 taas noin 30min ulkoilulla. Itse tulen töistä klo 17 ja saman tien lenkitän koirani tunnin ajan. Sen lisäksi tulee sitten vielä koiran aivojen treenaamista kotona. Ja illalla taas se 30min ulkoilua ennen nukkumaanmenoa.

  Oma iso narttikoirani sterilisoitiin kymmenisen vuotta sitten koska sille tuli aina virtsatietulehdus juoksun yhteydessä. Se aloi leikkauksen jälkeen vuotaa pissaa isoja määriä eikä mikään lääke siihen auttanut. Koira jouduttiin lopettamaan leikkauksen haittavaikutusten takia. En suosittele leikkausta!

 6. Lara says:

  Sajanna: Kodittomia koiria on niin paljon, että steriloimalla/kastroimalla estetään tulevien sekarotuisten ja mahd. hylättyjen pentujen synty.

 7. Sajanna says:

  Hei, kysyisin sellaista kun paikkakunnalla jossa asun on eläinten löytö/turvakoti. Minkä takia kaikki sinne tulevat eläimet steriloidaan/kastroidaan? Luovutettavista eläimistä pyydetään aika suolainen hinta, koska ne on steriloitu. Onko eläinturvakodeissa joku tällainen käytäntö? Itse olen vaan yhden steriloidun nartun ko. eläinkodista ostanut aika suolaisella hinnalla. Ihmetyttää vain korkea hinta, kun koiralla ei mitään jalostusarvoakaan ole. Itse en ole ajatellutkaan jalostaa ko. koiraa mutta ihmetyttää tämä homma silti.

 8. Fani says:

  Muuttuuko leikkauksen jälkeen nartun luonne ja käyttäytyminen?? Harkitsen tosissani koirani leikkauttamista.

 9. koiruli says:

  Heippa, mietiskelin sitä että kun meidän narttukoira steriloitiin niin onko normaalia että leikkaushaavan yläpuolella eli tikkien yläpuolella koiran masussa on melkein 1 cm kokoinen ”pallura” joka punainen ja kiiltävä (ihan kuin jotain limakalvoa)? Ja lähteekö se pois? Kun oltiin pari päivä sitten eläinlääkärillä lääkäri kyllä kosketti sitä kun katsoi sitä leikkaus haavaa mutta ei sanonut siitä mitään enkä kehdannut itse kysyä…

 10. tanja says:

  hei minulla on 4.v narttu joka on leikattu ennen kun täytti 2 ja nyt muutettiin uutteen asuntoon niin se on alkanut välillä tekee huomaamatta sellaisia mukin pohjan kokoisia läiskiä matolle pissaa.johtuuko se siitä että saa liikaa vettä ja liian vähän ulkoilua kun olen nyt käyttänyt 2krt/päivä ulkona aamulla klo 11.00 ja illalla 20.00-22,00 kun olen kuumeessa muuten käytän aamulla klo 11.00 ja 16.00 ja 22-23.00 vai kannataako minun mennä eläinlääkäriin?

 11. ansha says:

  Narttukoiran voi tänä päivänä steriloida myös tähystämällä, mikä on ymmärtääkseni toimenpiteenä pienempi (vatsaa ei avata ”kokonaan”, koska kohtua ei poisteta) ja siksi koiran toipumisaikakin lyhyempi. Tosin toimenpide on kai Suomessa toistaiseksi mahdollinen vain melko harvoilla yksityisillä eläinklinikoilla ja myös ”perinteistä” leikkausta hieman kalliimpi. Tässä yhteydessä olisi kuitenkin mielestäni hyvä kertoa myös tuosta vaihtoehdosta, kun se kerran on jo Suomessakin olemassa. Erityisesti kaipaisin tietoa siitä, missä tähystyssterilointeja Suomessa tehdään, jotta toimenpiteen soveltuvuutta omalle lemmikilleen voisi harkita tarkemmin ja myös ehkä neuvotella hoitavan eläinlääkärin kanssa jos tarvetta on. Tähystyksellä steriloivista klinikoista on nyt mahdottoman vaikeaa löytää tietoa muutoin kuin selaamalla eläinlääkärien nettisivuja (joista monet ovat todella kehnoja) tai ottamalla muuten yhteyttä suoraan kaikkiin eläinklinikoihin erikseen.

The comments are closed.