Koiranpennun kasvatus – luoksetulo

Luoksetulo

Koiranpennun kasvatus ei ole pelkkää sisäsiisteyden opettamista. Luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit pennulle tai aikuiselle koiralle opettaa. Vaikka kyseessä olisi koira, jota ulkoilutetaan pääasiassa hihnassa ja päästetään vapaaksi vain aidatulla alueella, luoksetulo on silti tärkeä turvatekijä siltä varalta, jos koira pääsee väärässä tilanteessa vapaaksi. Hihna voi katketa tai joku saattaa jättää oven vahingossa auki, ja silloin luoksetulon osaaminen voi pelastaa koiran hengen.

Luoksetulo on koiran tärkeimpiä taitoja

Luoksetulo on helppo opettaa pikkupennulle, joka luonnostaan seuraa ihmistä ja hakee omistajasta turvaa. Pentu myös syö monta kertaa päivässä, joten sen ruokailuajat voi käyttää hyödyksi ja palkita sen luoksetulosta ruoka-annoksella. Koiranpennun kasvatus ja koulutus pohjautuu leikkiin ja palkitsemiseen, ja luoksetuloharjoitukset kannattaa suunnitella niin, että pentu onnistuu niissä. Hiukan vanhempaa tai aikuisena kotia vaihtanutta koiraa saattaa kannattaa pitää pitkässä liinassa luoksetuloharjoituksia varten, jotta se ei pääse karkaamaan. Koulutuksen tulee silti pohjautua aikuisellakin koiralla palkkioon ja kehuun, ei siihen, että koira vedetään liinasta luokse.

Äänellä on merkitystä luoksetuloa opettaessa

Kutsu koiraa ystävällisellä äänellä ja käytä aina samaa käskysanaa ja äänensävyä. Jos tämä tuntuu vaikealta, koiran voi opettaa tulemaan luokse myös esimerkiksi pillin vihellyksestä. Tärkeää on, että luoksetulokutsu on aina mahdollisimman samanlainen ja että sitä ei käytetä turhaan. Jos koiralle huudellaan luoksetulokutsua tilanteissa, joissa se on kiinnostuneempi jostain muusta, kuten maan haistelusta tai lintujen jahtaamisesta, se oppii pian olemaan välittämättä kutsusta. Jos tilanne näyttää siltä, että koira ei todennäköisesti tottele, yritä välttää kutsun käyttöä. Hae mieluummin koira pois tai kävele poispäin, jos se ei vaaranna koiran tai ulkopuolisten turvallisuutta.

Käytännön luoksetuloharjoitukset

Jos luoksetulokäsky on koiralle vielä täysin tuntematon asia, koiran saa yleensä houkuteltua luokseen juoksemalla siitä poispäin ja tarvittaessa houkuttelemalla ruualla tai lelulla. Kun koira tulee luokse, osoita kehuilla tyytyväisyytesi ja anna sille palkkioksi herkkupala tai pallonheittotuokio. Palkkion tulee tietysti olla sellainen, josta koira nauttii.

Noutoleikit on hyvä yhdistää luoksetulon harjoittelemiseen.

Ruualla ja leluilla houkutteleminen tulee vähentää, kun koira osaa käskyn, jotta se tottelisi käskyä myös silloin kun se ei näe palkkiota.Kun koiraa palkitaan vain joka kolmas kerta, sen motivaatio palkinnon saamiseen kasvaa.

Jos koirasi pitää silittämisestä, sitä kannattaa kehun ja muun palkkion lisäksi silittää aina, kun se tulee käskystä luokse. Tämä vahvistaa sen laumakäyttäytymistä ja voi auttaa syrjäyttämään ei-toivottuja toimintoja kuten riistan jahtaamista.

Kuten muussakin koulutuksessa, palkkion lisäksi tärkeää on toistojen määrä. Harjoittele luoksetuloa erilaisissa ympäristöissä päivittäin ja pidä tarvittaessa koira liinassa, jos epäilet että ympäristön häiriöt ovat sille liian suuri houkutus. Näin saat koiran, joka luottaa sinuun ja tulee mielellään luokse. Samalla opit tuntemaan oman koirasi paremmin ja voit mahdollisesti antaa sille vapauden hetkiä vastineeksi tottelevaisuudesta. Jos liikut alueella, jossa voit pitää koiraa vapaana, muista kutsua sitä luokse usein vain palkittavaksi, ei ainoastaan silloin kun aiot kytkeä koiran. Muista aina muiden liikkujien turvallisuus ja mukavuus – toiset pelkäävät jo nähdessään kaukana vapaana olevan koiran, saati jos koira juoksee hallitsemattomasti ihmisten luo.

Työ- tai palveluskoiran pennun kasvatus

Voimakkaasti laumaviettisten koirien, kuten useiden palveluskoirarotujen kohdalla on mahdollista käyttää myös moitetta ja rangaistusta hyödyksi silloin, kun luoksetulosta halutaan ehdottoman varma missä tahansa tilanteessa. Tämä on kuitenkin erittäin riskialtista, eikä toimi yleensä seurakoirien kohdalla. Väärin ajoitettu rangaistus vääräntyyppiselle koiralle aiheuttaa vain epäluottamusta ihmiseen ja heikentää suuresti luoksetulovarmuutta. Jos aiot kouluttaa koirasi tavallista tapakasvatusta pidemmälle, ota ehdottomasti yhteyttä kokeneeseen kouluttajaan.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.