Lapset ja lemmikit

Lemmikkieläimistä voi olla valtavasti iloa ja hyötyä kasvavalle lapselle. Lemmikeille saa osoittaa hellyyttä ja niiden kanssa lapsi tai nuori voi harjoitella vastuunkantoa, huolehtimista ja toisen tarpeiden kunnioittamista. Yhdistelmä lapsi ja lemmikki vaatii kuitenkin aina aikuisen valvomaan ja neuvomaan lasta eläimen hoidossa ja käsittelyssä.

Opeta lapset kunnioittamaan eläimiä

Valvo lasten ja lemmikkien yhdessäoloa, pienten lasten ollessa kyseessä mielellään koko ajan. Pikkulapset saattavat kohdella eläimiä kovakouraisesti. Tähän aikuisen tulee puuttua ja selittää että lemmikkiin sattuu, jos sitä vetää hännästä, kiskoo turkista tai halaa liian kovaa. Lapsen tulee oppia, että lemmikki on elävä ja tunteva olento, ei pehmolelu. Eläimet saattavat pelästyä myös kovia ääniä, joten lapsi on hyvä opettaa käsittelemään lemmikkiä rauhallisesti ja riehumatta.

Jos on tarpeen, voit asentaa kotiin portteja ja verkko-ovia, joilla pidät lapset ja lemmikit erillään silloin kun et ennätä vahtimaan molempia.

Joskus koira, joka on tottunut olemaan kaikessa mukana, saattaa hermostua ja turhautua yhtäkkisestä eristämisestä, joten olisi hyvä opettaa koira olemaan portin tai oven takana jo hyvissä ajoin ennen lasten hankkimista. Mikäli hankit koiranpennun lasten ollessa pieniä, opeta koira pennusta asti olemaan tarvittaessa omassa tilassaan, joka voi olla oma häkki, huone tai aitaus. Näin myös lemmikillä on omaa rauhaa, kun sitä tarvitaan.

Kun valitsee lapsiperheeseen lemmikkiä, kannattaa ottaa myös eläimen turvallisuus huomioon. Koira tai kissa ei kovin helposti loukkaannu fyysisesti lapsen hellyydenosoituksista, mutta esimerkiksi pikkujyrsijät tai kanit ovat kokemattomissa käsissä alttiita jopa luunmurtumille. Tästä johtuen pienten lasten tulisikin pitää jyrsijöitä käsissään ainoastaan istuallaan, jotta vikkeläliikkeinen jyrsijä ei pääsisä putoamaan lapsen käsistä vaarallisesti. Etukäteen kannattaa myös miettiä, että monet lemmikit ovat varsin pitkäaikäisiä ja lasten kasvaessa voi innostus lopahtaa lemmikin hoitoon, jolloin lemmikki jää vanhempien vastuulle.

Lemmikin luonne on tärkeä tekijä

Toisin kuin usein ajatellaan, kanit eivät ole ihanteellisia lasten lemmikkejä. Kanit vaativat kärsivällistä ja säännöllistä totuttamista käsittelyyn, eivätkä ne silti välttämättä koskaan opi nauttimaan ihmisen läheisyydestä. Tällainen lemmikki voi olla lapselle pettymys. Jos lemmikki hankitaan nimenomaan lapsen iloksi, sen valinta kannattaa tehdä huolella.

Eri eläinlajien sosiaalisuudessa, käsiteltävyydessä ja päivärytmeissä on huomattavia eroja. Jyrsijöistä esimerkiksi kesyrotat ovat aktiivisimmasta ja sosiaalisimmasta päästä, joten ne sopivat hyvin ihmiselle, joka tahtoo puuhailla lemmikkinsä kanssa paljon. Suomessa kaikilla lemmikkieläinlajeilla on omat, aktiiviset lajia harrastavat yhdistyksensä, joiden neuvojat vastaavat mielellään eläinlajien erityispiirteitä koskeviin kysymyksiin. Harrastajien vapaaehtoisesta tiedonvälityksestä saattaa olla paljon hyötyä uudelle lemmikinomistajalle.

Koiraa tai kissaa hankkiessa kannattaa tutkia rotukuvauksia huolella ja miettiä, minkä luonteinen eläin sopii omaan perheeseen. Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hänen voi antaa ulkoiluttaa lemmikkiä, koiran koko aikuisena ei saa olla liian suuri, että lapsi pystyy turvallisesti pitelemään koiraa. Koiran koulutuksesta on vastuussa kuitenkin aina aikuinen, vaikka lapsi onkin hyvä ottaa mukaan koulutusharjoituksiin.

Eläinlääkäri Anu Jäminki, Eläinlääkäriasema Kauris, Kerava

Comments are closed.

The comments are closed.