Kyyn purema

Eurooppalainen kyy (Vibera berus) on ainoa Suomessa elävä myrkkykäärme. Kyykäärmeet suosivat aurinkoisia elinympäristöjä, kuten hakkuuaukeita ja kallioisia maastoja. Yleensä kyykäärme pyrkii pakenemaan lähestyjää, mutta yllätettynä se puolustautuu puremalla. Kyyn myrkky on koirille vaarallisempaa kuin ihmiselle tai kissalle.

Kyyn purema on kesällä luonnossa kulkeville koirille vaaraksi. Kyypakkauksen sisältämästä kortisonista ei ole todettu olevan hyötyä vaan ennemminkin haittaa koiran toipumiselle. Kortisonia suositellaan annettavaksi koiralle ainoastaan tilanteissa, joissa hengitysteiden alueelle osunut kyyn purema uhkaa turvottaa hengitystiet umpeen.

Tässä kirjoituksessa on kohdelemmikkinä koira, mutta samat hoitoperiaatteet sopivat myös kissalle.

Kyyn pureman taustaa

Vuosittain kyyt purevat useita satoja koiria Suomessa. Yleisin puremakohta koiralla on pään alue ja raajat ja kissalta kyyn purema löytyy useimmin tassusta. Nämä puremakohtien eroavaisuudet selittynevät koiran ja kissan käyttäytymiseroista. Kissa kokeilee kaikkea mielenkiintoista tassullaan, kun taas koira tyytyy ensin haistelemaan.

Usein puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan. Myrkyn määrä pistokohdassa vaihtelee tilanteesta riippuen. Ensimmäinen puolustuspurema voi olla jopa myrkytön eli kuiva purema. Saaliseläimeen kyy käyttää enemmän myrkkyä ja hengenvaarassa ollessaan kyy vapauttaa koko myrkkyvarastonsa viholliseen. Myös myrkyn toksisuus vaihtelee alueittain ja kyyn iän mukaan.

Kyyn pureman vaikutukset ja kyyn myrkyn koostumus

Kyyn myrkky on entsymaattisesti vaikuttavaa väriltään kellertävää proteiinipitoista nestettä. Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmässä vaiheessa myrkytyksestä saattaa seurata koiralle rytmihäiriöitä ja noin joka kolmannella koiralla on todettu kyyn pureman aiheuttavan sydänlihassoluihin vaurioita. Lisäksi kyyn purema johtaa koiralla usein keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan.

Mitä oireita kyyn purema aiheuttaa koirassa?

Tutki koirasi mahdollisen kyyn pureman varalta, jos se luonnossa juoksentelun jälkeen on uneliaan oloinen ja voimaton. Huolellinen etsiminen saattaa paljastaa puremajäljen, joka varmistaa oireilun kyyn puremasta aiheutuneeksi. Puremakohta on usein turvoksissa ja kipeä. Purema, jossa on nähtävissä puremajälki, löytyy usein pään alueelta tai raajoista.

Kyyn purema on koirallasi vaarallinen. Epäile puremaa, jos löydät koirasi kyyn läheltä ja huomaat koirasi käyttäytymisessä muutoksia, kuten väsymystä ja selittämätöntä kipuilua.

Jos koirallasi on selviä kyyn puremaan liittyviä oireita, vältä koirasi liikkumista ja vie koirasi välittömästi eläinlääkäriin.

Kyypakkauksen sisältämää kortisonia ei enää suositella kyyn puremien hoitoon sen tehottomuuden ja haittavaikutusten takia. Tästä poikkeuksena ovat hengitysteiden alueiden puremat (kieli ym.), jotka saattavat turvota voimakkaasti.

Kyyn pureman hoitaminen

Eläinlääkäri tutkii koirasi/kissasi ja arvioi kudosvaurioiden laajuuden. Tärkein hoitomuoto on suonensisäinen nesteytys, jolla ylläpidetään munuaisten toimintaa munuaisvaurioiden välttämiseksi. Nestehoitoon saatetaan yhdistää nesteenpoistolääkitys virtsan erityksen varmistamiseksi.

Kyyn purema on erittäin kivulias ja koira tarvitsee voimakasta kipulääkitystä. Kivunlievitykseen käytetään eläimille sopivia opioideja. Tulehduskipulääkkeitä (ibuprofeiini, ketoprofeiini ym.) ei tule kyyn puremiin käyttää, koska tulehduskipulääkkeet voimistavat hyytymishäiriöitä ja vahingoittavat kyyn myrkyn heikentämiä munuaisia ja maha-suolikanavaa (vatsahaavariski). Vatsahaavariskin takia koiralle saatetaan määrätä mahansuojalääkitystä etenkin jos koiralla on ollut pahoinvointia.

Hyvin varustelluilla klinikoilla on kyyn puremaa mahdollista hoitaa antiseerumilla (vastalääke) ja sitä suositellaan vakavien kyyn purematapausten hoitoon. Antiseerumi tehoaa nopeasti myrkytysoireisiin, mutta sen huonona puolena on valmisteen korkea hinta. Toisaalta ennuste paranee merkittävästi ja kalliilla antiseerumin annostelulla vältetään useasti tehohoitoon liittyvät isot kustannukset, jolloin antiseerumi monesti on kuitenkin se edullisin hoitomuoto.

Kyyn purema on syytä ottaa vakavasti

Kyyn purema pelästyttää kokeneenkin koiran omistajan. Tärkeintä on aluksi keskittyä koiran liikkumisen rajoittamiseen. Parasta on kantaa koiraa, jos se vain on mahdollista. Tämän jälkeen ota yhteyttä eläinlääkäriin ja sovi koirasi viemisestä eläinlääkärille. Hyvästä ennusteesta huolimatta kyyn purema koiralla on aina hätätapaus.

Eläinlääkäri Anne Siljamäki, Hakametsän Eläinlääkäripalvelu, Tampere

Kirjallisuus:

Lervik JB et al: Clinical and biochemical changes in 53 Swedish dogs bitten by the European adder – Vibera berus. Acta Vet Scand 52:26, 2010.

Pelander L et al: Myocardial cell damage in 24 dogs bitten by the common European viper (Vibera berus). Vet Rec 166:687-690, 2010.

Puig J et al: Acute intrinsic renal failure and blood coagulation disorders after a snakebite in a dog. J Small Anim Pract 36:333-336, 1995.

Vainionpää M: Kyyn pureman käypähoito pieneläimillä Suomessa. Eläinlääkäripäivät luentokokoelma 67–72, 2010.

 

Vastaukset


13 Vastatut Kyyn purema

 1. risto says:

  Ei ole rauhoitettu. Voi tarkistaa maa ja metsätalousmin.

 2. Martti says:

  Millaisia oireita kyyn kuiva purema voi aiheuttaa? Koira sai yht´äkkiä ilman ennakko-oireita kolme kouristuskohtausta, joiden ensin ajateltiin olevan epilepsiakohtauksia. Estolääkitys epilepsiaan aloitettiin päivystävän eläinlääkärin toimesta samana päivänä. Myöhemmin koiran takapäästä kuitenkin löytyi kyyn puremaa muistuttava puremajälki. Voiko kyyn purema aiheuttaa koiralle epileptistyyppisen kouristuskohtauksen?

 3. Three dogs says:

  Koirien ei kuuluisi juosta vapaana alkukesästä, kun kyiden poikaset ovat pieniä! Minulla on kymmenen vuoden aikana ollut / on edelleen neljä isoa koiraa. Saldo: yksi kyynpurema, vaikka reiteillämme kyitä on moneen lähtöön. On niitä nähtykin!

  Toivottavasti ette tapa kaikkea minkä näätte, kyynkin saa sievästi siirrettyä sivuun pihalta, jos on tarpeen. Ei kepillä hosumalla, vaan… noh, selvittäkääpä itse niin jää ehkä paremmin mieleen!

 4. Kia Aakala says:

  Viiemvuonna 14.5 jackrusseliani pisti kyynpoikainen ilmeisesti tassuun. Tassu turposi kolmikertaiseksi 35 min. Kannoin koiran metsästä autolle ja ajoin n. 25 km eläinlääkäriin. Lääkäriin päästessämme koira oli lötkö ja kuola valui suusta, pää roikkui. Koira laitettiin heti tippaan ja sai kyy vasta-aineen. Se oli erittäin tehokas . Nesteytettiin klinikalla useita tunteja ja vielä itse tiputin ringeriä suoneen kotona, kanyyli jäi paikalleen, olen sairaanhoitaja. Turvotusta ei ollut enää seuraavana päivänä ja koira pirteä. Käärmettä en nähnyt ollnekaan, kuulin vain kun koira vinkaisi kimakasti puolukanvapuisessa maassa ja sen jälkeen ei enää astunut jalalla maahan. Tässä meidä’n tarina lyhykäisyydessään

 5. Utelias says:

  Olen kohdannut kyyn lenkillä hiekkatiellä,ja tietysti koiran kanssa mentiin.Se yleensä nuuskii tien sivut,yks kerta sain sen nopeasti syliini,japsipentu,silloin.Kyy oli korkeella odottamassa iso pää oli valmis hyökkään korkeella,kun huomasin sen,oli toimittava nopeesti.Onko kyy rauhotettu?

 6. tuike says:

  Olen kyllä nähnyt kyynpoikasen, joka nousi pystyyn puolustautuessaan. Oletin siis sen olevan poikanen koska se oli vielä melko pieni ja kiukkuinen :)Koirani meni liian lähelle sitä jolloin se aloitti mielettömältä kuulostavan metelin. Ensin en tajunnut mistä ääni tuli koska en heti havainnut kyytä näreikössä. Ääni ei ollut varsinaisesti sihinää vaan olin varma ensin että pusikossa on vähintäänkin karhu :)Silloinen koirani oli onneksemme järkevä eikä suin päin tunkenut nokkaansa sinne enää vaan alunperinkin oli vain normaalisti nuuskinut mennessään jolloin vahingossa häiritsi tätä kyytä. Ja se oli siis todella pystyssä valmiina hyökkäämään. Tämä tapahtui kansallispuistossa sellaisena pyhäpäivänä että ketään ei liikkunut missään ja autolle oli 5 km matka. Hankalaa siis. Koira sen verran kookas että eipä olisi kantaminen onnistunut minun kokoiseltani 🙂

 7. helena says:

  hei kaikille asiasta kiinnostuneet! olen kuullut, että kyykäärme voi nousta melko pystyyn, kun se iskee saaliiseen! voiko olla mahdollista, kun aina sanotaan, että kumisaappaat auttavat puremalta.? toinen asia on, uidessaan käärme voi purra, ja onko todella sen vartalo pystyssä????

 8. Katzz says:

  Koirani oli tuttuun tapaan metsälenkillä ja touhuili normaalisti ympärillä omia juttujaan. Illalla koira oli vaisu ja iltaruokaa tarjotessa ei alkanut syömään (kyseessä suursyömäri labradori). Tämä laittoi heti hälytyskellot soimaan! Huomattiin kaulalla imusolmukkeiden turpoamista. Lähdettiin kiireesti eläinlääkäriin. Lääkäriin asti päästyämme myös kuono oli alkanut turpoamaan. Lääkäri laittoi i.m kortisonia ja sanoi allergiseksi reagtioksi. Lähetettiin kotiin.

  Aamulla turvotus oli reilusti kasvanu ja koira edelleen vaisu. Uudestaan lääkäriin, tällä kertaa eri lääkäri. Jälleen annettiin kortisonia ja saatiin kotiinkin tabletteja. Edelleen sanottiin ettei vaikuta kyyn puremalta, vaan allergiselta reagtiolta. Lähdettiin jälleen kotiin.

  Illalla turvotus jälleen vain kasvoi ja kieli oli sininen. Lähdettiin kiireesti taas lääkärille. Ja jälleen uusi lääkäri otti meidät vastaan. Lisää kortisonia: lyhytvaikutteista i.v ja pitempivaikutteista i.m. Annettiin koiralle happea ja nestettä kolmisen tuntia. Minun vaatimuksesta otettiin verikokeita (pieni verenkuva) ja ne ei ollu kunnossa joten aloitettiin antibiootti kortisonin lisäksi. Jälleen meidät lähtettiin kotiin ja pyydettiin miettimään mikä tämän allergisen reaktion laukaisi ja mikä sitä kotona edelleen ylläpitää.

  Aamulla tilanne edelleen paha ja koira aina vain vaisumpi. Taas mentiin lääkäriin ja tavattiin neljäs lääkäri. Hän epäili välittömästi kyyn puremaa sillä oireet selvät: reilusti nestekertymää, petekkioita limakalvoilla ja kielessä, verenpurkauma silmässä ja todella kipeän oloinen koira. Ei viittaa yhtään allergiseen reaktioon ja hieman ihmetteli kollegoidensa diagnoosia. Laittoi meidät välittömästi isompaan sairaalaan jossa valmius tehohoitoon. Siellä sai välittömästi vasta-ainetta ja voimakasta kipulääkettä….

  Tarinan loppu on vielä auki. Nyt odotellaan miten vasta-aine tehoaa ja lähteekö munuaiset toimimaan koska ovat joutuneet kyyn myrkyn lisäksi kestämään vielä kortisonia isoja määriä useamman päivän ajan…

 9. martta says:

  Koirallani alkoi turvotus oikealla puolella kaulassa, nopeasti tuli nyrkin kokoinen hyytymäpussi. Koira ei valittanut vaan antoi minun katsoa ja etsia mahdollista purema jälkeä. Mitään en löytänyt. Tämä on minulle täysi mysteeri, mikä tämän mahtoi aiheuttaa?
  Koirani oli toimelias ja iloinen vaikka kaulassa roikkui pussi parisen viikkoa, sitten pussi alkoi laskea ja siellä tuntui sellainen luumun kokoinen kova pahkura mikä on kokoajan pienentynyt.
  Millainen on niin sanottu kyyn myrkyttömän puolustus pureman oireet?

 10. Jari says:

  Jos omaa venettä ei ole käytössä, kannattaa soitaa 112. Sitä kautta harkitsevat viranomaisten tai Meripelastuseuran yksikön lähettämistä saarikeikalle.

 11. Mikko says:

  Jos taidot riittävät ja sopivia välineitä on tarjolla, niin ehdottomasti ja heti suonensisäinen nesteytys päälle. Jonka jälkeen koiraa lääkäriin. Nesteytystä ei ole syytä lopettaa välillä. Kolmesti ollut tälläisessä mukana, ja aika koira on säästynyt hengissä 🙂

 12. admin says:

  Hei! Tärkeintä on nesteytyksen varmistaminen. Anna, jos mahdollista koiralle suun kautta nesteitä siihen asti, kunnes pääset eläinlääkärille. Virtsantuottoa ja eritystä tulee tukea käytettävissä olevin keinoin.

 13. Myrskyluodon Maija says:

  Hei! Näin ulkosaaristolaisena lisäkysymys: Saaristosta apu voi olla todella kaukana ja täällähän näitä käärmeitä riittää. Lauttayhteys saattaa – ja usein on – vasta seuraavana päivänä. Meripelastusaluksella mantereelle vai mitä teen koiran kanssa seuraavaan päivään (voi olla yli 12 h). Uskaltaako rukoilla terveydenhoitjilta apua (nesteytys?). Nimimerkillä kokemusta on maakimalaisen pistosta ja ison koiran hurjasta reakoinnista siihen.

The comments are closed.