Koiran valeraskaus

Koiran valeraskaus on erittäin yleinen narttujen vaiva. Noin puolella nartuista esiintyy yhden- kahden kuukauden kuluttua kiimasta (juoksusta) valeraskauden oireita. Valeraskaudessa koiran elimistö ja myös mieli käyttäytyy kuin koira olisi oikeasti tiineenä.

Koira omii ja hoivaa löytämiä leluja ahkerasti ollessaan valeraskaana.

Nartun kiimakierto

Narttu on kiimassa keskimäärin 6-8 kuukauden välein. Narttu tulee kiimaan ensimmäisen kerran noin 6-9 kuukauden ikäisenä. Nartun kiimakierto käynnistyy esikiimaasta (proestrus), joka kestää noin 9 vuorokautta. Esikiiman aikana nartun sukupuolielimet turpoavat ja emättimestä voi valua veristä vuotoa.

Esikiiman jälkeen alkaa varsinainen kiima (estrus), jonka aikana naaras on halukas parittelemaan uroksen kanssa. Kiima kestää noin 9 vuorokautta. Kiiman jälkeen käynnistyy jälkikiimakausi (diestrus/ metestrus) jonka aikana narttu ei anna uroksen astua itseään. Jälkikiiman aikana emättimen vuoto loppuu, ja kohdunseinämä paksunee progesteronihormonin ansiosta.

Progesteronihormonitaso pysyy korkealla jälkikiiman puoliväliin asti, jonka jälkeen se laskee vähitellen. Jälkikiimavaihe kestää noin 2-3 kuukautta. Jos narttu tulee kiiman aikana tiineeksi, progesteronitaso pysyy korkealla ja tiineys kestää noin 65 päivää.

Jälkikiiman jälkeen alkaa niin sanottu kiimaton ajanjakso (anestrus), jolloin nartun munasarjatoiminta on pysähdyksissä. Anestruksen loppupuolella hormonitoiminta käynnistyy jälleen ja tästä alkavasta proestruksesta käynnistyy uusi kiimakierto.

Koiran valeraskaudella on tarkoitus

Biologit ovatkin päätelleet, että valeraskauden tarkoituksena on ollut varmistaa, että pennuille on koiralaumassa riittänyt maitoa ja hoivaa muiltakin kuin pentujen omalta emältä.

Vaikkakaan valeraskauden perimmäistä syytä ei ole onnistuttu aukottomasti selvittämään, pidetään prolaktiinihormonin kasvanutta pitoisuutta tai elimistön herkistymistä prolaktiinihormonille progesteronipitoisuuden pienentyessä jälkikiiman loppupuoliskolla syynä valeraskausoireille.

Mikäli narttu ei ole kantava, on sen elimistö kuitenkin hormonaalisesti valmistautunut tiineyteen Hormonaalisista muutoksista johtuen koiran elimistö ja mieli käyttäytyy ikään kuin koira olisi tiineenä. Nartun valeraskaus alkaa noin 4- 9 viikkoa kiimasta.

Oireet

Valeraskaus koiralla huomataan, kun koiran hoivakäyttäytyminen korostuu, koira kantelee pehmolelujaan ympäri asuntoa ja saattaa suojella ”pentujaan” tarmokkaastikin. Fyysisinä oireina huomataan nartun nisien turpoamista, maidon erittymistä, ruokahaluttomuutta ja painon nousua nesteen kerääntymisen myötä elimistöön.

Omistajien kannattaa olla kärsivällisiä, kun narttu käyttäytyy mitä oudoimmin valeraskauden aikana.

Osalle koiran omistajista koiran valeraskaus on huvittavaa seurattavaa, mutta toisinaan perheenjäsenten hermoja koetellaan oireiden ollessa voimakkaita. Valeraskauden aikana narttu on yleensä hyvin rauhaton ja kulkee asunnossa ympäriinsä levottomana.

Omistajien epätietoisuutta lisää entisestään nartun selkeät tiineyden merkit. Nartun maitorauhaset turpoavat ja nisistä voi erittyä maitoa. Toisinaan koiran valeraskaus osoittautuu myöhemmin aidoksi raskaudeksi.

Diagnosointi

Jos koiran valeraskaus aiheuttaa huolestuttavia fyysisiä tai käyttäytymisen muutoksia, kannattaa koira viedä eläinlääkäriin. Valeraskaus koiralla diagnosoidaan koiran käyttäytymisoireiden, fyysisten muutosten perusteella ja poissulkemalla koiran tiineys tai muut hormonaaliset häiriöt.

Ultraäänitutkimuksella voidaan nopeasti sulkea pois tiineyden mahdollisuus. Vaihtoehtoisesti vatsaontelon röntgenkuvauksella voidaan todeta tiineys, jos ultraäänilaitetta ei ole käytössä.

Koiran valeraskauden hoito

Koiran valeraskaus menee itsestään ohi noin yhdessä – kolmessa viikossa, joten hoito ei ole tarpeellista. Vanhanaikaisista ohjeista rajoittaa valeraskaan nartun juomista ja syömistä on syytä pidättäytyä, koska ankara paastoaminen ja veden rajoittaminen heikentävät koiran hyvinvointia juurikaan nopeuttamatta valeraskaudesta toipumista.

Ulkoilun lisääminen on sen sijaan hyvä konsti aktivoida narttu miettimään muitakin asioita. Narttua on syytä ohjata tekemään asioita, jotka etäännyttävät sitä ”äidin” roolista ja varottava vahvistamasta jo olemassa olevaa hoivakäyttäytymistä.

Koiran valeraskaus voidaan hoitaa myös lääkkein kaikkein vaikeimmissa tapauksissa. Yleisimmin käytössä oleva lääke on kaberkoliinivalmiste (Galastop), jota annostellaan koiralle 4- 6 päivän ajan. Lääkityksen sivuvaikutuksena saattaa esiintyä huonovointisuutta ensimmäisen annoksen yhteydessä.

Pienikokoisen koiran kohtu on nostettu esille vatsaontelosta sterilisaatioleikkauksessa.

Ainoa tapa päästä kiusallisista valeraskauksista eroon on steriloida narttu. Leikkaus voidaan suorittaa vasta kun kaikki valeraskauteen liittyvät oireet ovat loppuneet, koska kesken valeraskauden leikatuilla koirilla valeraskausoireet voivat jatkua useiden viikkojen ajan leikkaukseen liittyvän hormonimuutoksen vuoksi.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Kirjallisuuslähteet:

Gobello C: A review of canine pseudocyesis.  Reprod Domest Anim 36(6):283-288, 2001.

Sokolowski JH: False Pregnancy. Vet Clin North Am Small Anim Pract 12(1):93-98, 1982.

Tsutsui T et al: Plasma progesterone and prolactin concentrations in overtly pseudopregnant bitches. Theriogenology 67(5):1032-1038, 2007.

 

Vastaukset


5 Vastatut Koiran valeraskaus

 1. belladonna says:

  Koirallani on valeraskaus, ollaan käyty eläinlääkärissä ja saatu lääkkeeksi Galastop 50mg. Mutta lääke ei ole auttanut, koirani oksentaa lääkkeen annon jälkeen,samoin hän edelleen nuolee nisiään. Koko ajan saa olla kieltämässä, ettei nuolisi. tv. donna

 2. lissu+sanni says:

  Milloin olisi paras aika leikkauttaa tyttökoira. On nyt parhaillaan kiimassa ja iältään 1v2kk. Pienikokoinen koira ja ei ole tarkoitusta tehdä pentuja hänellä.

 3. Juoksua odottava says:

  Koirallani oli oikein kunnon valeraskaus maitoineen kaikkineen. Siirtääkö valeraskaus seuraavaa juoksua?

 4. Pingback: Spay & Neuter! Myös Suomessa. | Fifirock - Home of Happy Dogs

 5. Tiitu says:

  Moi!
  Minulla oli afgaanin vinttikoira joka eli 17v vanhaksi. Olin sitä mieltä että en koskaan ota koiraa enää(paikatakseni surua tai sen olemassaoloa) Mutta 11v. myöhemmin tapasin nykyisen koirani ja ,, olen helv… onnellinen. Koirallani on juuri nyt menossa valeraskaus.
  Jos haluaisin teettää sillä joskus pentuja(todennäköisesti joo) olen lähtenyt mukaan leikkiin.
  Koirani YMMÄRTÄÄ tosi paljon asioita ja puhettani, olen kertonut kuinka hyvä HOITAJA se on. Mutta jos en haluaisi teettää pentuja niin laittaisin kaikki lelut pois ja pitäisin koiraani pienessä nälässä ja viileässä paikassa( ongelma olis nopeasti pois päiväjärjestyksestä) MUTTA… Treenaan koiraani tulevaa koitosta kohtaan tosin (Vaatii hyviä hermoja) niin uskon että koirani huolehtii pennuistaan 100% HYVIN.
  PS: Nyt se hoitaa ”Pikku Possua” Ja vie sen ulos pissille ja kakka asioille.
  Tämä voi kuulostaa ehkä sinusta hassulle, mutta jos olet päässyt esim. koiran tai miksi ei kissa tai hevosen kanssa TODELLISEEN yhteyteen henkisellä tasolla, niin silloin sinä ymmärrät mitä minä tarkoitan.

The comments are closed.