Koiran synnytys

Koiran synnytys on kokeneellekin koirankasvattajalle mitä jännittävin ja mieleenpainuvin kokemus. H-hetken lähestyessä tärkeintä on pysyä rauhallisena. Koirat kyllä tietävät ”luonnostaan”, miten synnytyksessä toimitaan. Huolehdi vain, että koirallasi on miellyttävä ja rauhallinen paikka synnyttää ja seuraile taustalta tilanteen edistymistä.  Yleensä synnytyksen kulkuun ei tarvitse kasvattajana puuttua lainkaan, mutta joskus voidaan tarvita myös eläinlääkärin apua.

 

Pitkään odotettu koiran synnytys on takana ja suloiset koiranpennut keräävät voimia.

Koiran synnytys lähestyy

Koiran tiineysaika on keskimäärin 63 vuorokautta. Tarkka kantoaika on 64–66 vuorokautta, mikäli kantoaika määritellään lutenisoivan hormonin (LH) tason nousun kautta.

Koiran synnytykseen on hyvä varautua huolellisesti etukäteen. Vähintään viikkoa ennen oletettua penikoimisajankohtaa nartulle tulisi varata pehmustettu pentulaatikko, joka sijoitetaan rauhalliseen, tuttuun paikkaan nartun tutustumista varten. Myös eläinlääkärin numero kannattaa laittaa talteen kaiken varalta, vaikka jääkaapin oveen.

Viimeisen tiineysviikon aikana nartun vatsa- ja lantiolihaksisto pehmenee ja veltostuu. Samalla koiran ruumiinlämpö alenee puolen asteen verran. Synnytyksen lähestyessä progesteroni-hormonitason jyrkkä lasku aiheuttaa lämpötilan selvän ja nopean laskun. Tämä tapahtuu yleensä 24-36 tuntia ennen synnytyksen käynnistymistä. Suurilla roduilla lämpötilan lasku pysähtyy jo noin 37 asteen, mutta pienimmillä roduilla, kuten chihuahualla, lämpötila voi pudota jopa 35 asteeseen.

Vaikka penikoimisen tarkkaa alkamisajankohtaa on koiranomistajana mahdotonta ennustaa, jotain osviittaa voit saada mittaamalla tiineyden loppuvaiheessa nartun ruumiinlämpö kahdesti vuorokaudessa. Kun ruumiinlämmön lasku alkaa, voidaan lämpö mitata jopa joka toinen tunti. Lämpötila pysyttelee koiralla alhaisena tavallisesti 4-12 tuntia, mutta joillakin ensisynnyttäjillä voi nousuun kulua jopa pari vuorokautta. Kun lämmön nousu alkaa, työntöpoltteiden alkuun kuluu tavallisesti korkeintaan 12 tuntia.

Koiran synnytyksen vaiheet

Synnytyksessä on kolme vaihetta: avautumisvaihe, työntövaihe ja jälkeisvaihe

Avautumisvaihe kestää keskimäärin 6-12 tuntiin, joskus jopa 24 tuntia. Tässä vaiheessa koiralla alkavat heikot supistukset, jotka johtavat lopulta kohdun suun täydelliseen avautumiseen ja sikiökalvojen puhkeamiseen. Avautumisvaiheen aikana koiran käytös muuttuu usein rauhattomaksi. Läähättäminen, vapina ja pesän rakentelu on tavallista – samoin ruokahalun väheneminen ja jopa oksentelu. Maitoa voi etenkin suuria pentueita kantavan nartun utareista erittyä useampia päiviä ennen synnytystä, kun taas yhtä pentua kantavat nartut saavat tavallisesti maidon utareisiinsa vasta penikoidessaan. 

Työntövaiheessa poltteiden voima lisääntyy ja niiden väli lyhenee. Työntövaihe kestää 12-24 tuntia, riippuen pentueen koosta,  ja ensimmäinen pentu syntyy keskimäärin 2-4 tunnin kuluttua voimakkaiden supistusten alkamisesta. Seuraavat pennut syntyvät yleensä puolen tunnin sisällä edellisen syntymästä, mutta joskus tämä väli voi venyä jopa neljään tuntiin.

 

Yleensä koiran synnytys sujuu sitä paremmin mitä vähemmän narttua häiritään.

Pennun syntyessä narttu rikkoo sikiöpussin ja nuolee syntyneen pennun puhtaaksi, katkaisee napanuoran hampaillaan sekä syö istukan. Istukan irtoaminen on osa synnytyksen jälkeisvaihetta. Istukka syntyy 5-15 minuutin kuluttua jokaisen pennun syntymisen jälkeen, toisinaan myös samanaikaisesti pennun syntymisen kanssa.

Työntövaihe ja jälkeisvaihe toistuvatkin vuoronperään, kunnes viimeinen pentu on syntynyt. Jos pentue on suuri tai istukoita paljon, saa narttu helposti niiden kaikkien syömisestä ripulin. Istukoiden syömistä kannattaakin sen vuoksi hiukan rajoittaa.

Synnytyksen jatkuessa emo on edelleen levoton ja läähättää. Narttu rauhoittuu vasta sen jälkeen, kun kaikki pennut ovat syntyneet ja iloinen perhetapahtuma on tullut päätökseensä.

Pennuista huolehtiminen

Jos koiran synnytys on edennyt kaikin puolin normaalisti, voit koiran kasvattajana huokaista helpotuksesta ja antaa emon huolehtia pennuistaan itse. Koska synnytyksen jälkeen laskeutuva ns. ternimaito on tärkeää vastasyntyneen pennun hyvinvoinnille ja vastustuskyvyn muodostukselle, tulee sinun kuitenkin varmistaa, että kaikki pennut saavat tätä maitoa emoltansa heti syntymän jälkeen.

Ensimmäisen kolmen viikon aikana emo pysyttelee tiiviisti pentujensa luona, eikä kasvattajalle jää juuri muuta tehtävää kuin seurata pienokaisten kehittymistä.

Huolehdi emon terveydestä pitämällä ravitsevaa ruokaa ja vettä tarjolla, ja viemällä se tarvittaessa tarpeilleen, jos se ei tahdo muuten poistua pesästään pentujensa luota. Huolehtimalla emon hyvinvoinnista varmistat, että nartun maidontuotanto lähtee hyvin käyntiin ja, että pennut saavat riittävästi tarvitsemaansa ravintoa kasvaakseen ja kehittyäkseen.

 

Koiranpennut imevät ahneesti maitoa yhteisellä ateriallaan.

Koiran synnytys ei aina suju ongelmitta

Synnytysvaikeudet ovat suhteellisen yleisiä koirilla eikä aina, etenkään ensikertalaisena, ole edes helppoa erottaa epänormaalia normaalista. Yleisimpiä synnytyshäiriöitä ovat puutteellinen avautuminen, puutteelliset työntöpoltot, työntöpolttojen loppuminen, synnytysteihin jäänyt pentu, pennun asentovirhe tai jälkeisten jääminen.

Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä aina, mikäli olet jostakin asiasta epävarma. Ohessa on joitakin kliinisiä merkkejä siitä, milloin eläinlääkärin apu saattaa olla tarpeen, jotta vältyttäisiin vakavammilta komplikaatioilta nartun synnytyksen edetessä.

1) Tiineysaika on pitkittynyt. Koiran synnytys ei ole vielä alkanut 65 +/- 1 päivää sen jälkeen, kun eläinlääkärin mittaaman LH-hormonin taso saavutti huippunsa, tai 63 +/- 1 päivän kuluttua nartun ovulaatiosta.

2) Nartun ruumiinlämpö laskee nopeasti (alle 37.6 asteen) ja pysyy alhaisena 12-24 tuntia ilman, että nartun synnytys käynnistyy.

3) Nartun verenvuoto on voimakasta tai, mikäli nartun emättimestä valuu vihertävää sikiövettä.

4) Avautumisvaihe pitkittyy (>6-8 tuntia), eikä nartun synnytys etene työntövaiheeseen.

5) Voimakkaat ja tiheät poltteet ovat jatkuneet nartulla jo 30 min, mutta pentua ei synny. Syynä tällöin voi olla esim. ensimmäisenä olevan sikiön virheellinen asento tai sen ylisuuri koko.

6) Työntövaihe kestää yli 12 tuntia.

7) Koiran synnytys on jatkunut yli vuorokauden (>24), eikä loppua näy, ja narttu on edelleen levoton ja läähättää merkkinä siitä, että synnytys on edelleen käynnissä.

8 ) Nartun yleisvointi heikkenee synnytyksen aikana.

Koiran synnytysongelman tutkiminen

Koiranomistajana tunnet parhaiten oman lemmikkisi, joten luota vaistoosi ja hae apua eläinlääkäriltä riittävän ajoissa, mikäli tilanne näyttää huolestuttavalta. Synnytysongelmaa selvittäessä eläinlääkäri kyselee omistajalta taustatietoja nartusta (astutuspäivämäärä, ovulaation ajankohta, nartun käytös viimeisen parin vrk:n aikana jne.), joiden perusteella hän arvioi lääketieteellisen hoidon tarpeen ja kiireellisyyden.  Ota tätä varten mukaasi kaikki paperilla oleva tieto astutuksista, koska hermostuksissaan saatat muistaa päivämäärät väärin

Eläinlääkäri tutkii nartun terveydentilan tekemällä huolellisen yleistutkimuksen. Tähän kuuluu mm. sydänäänien kuuntelu, virtsa- ja sukupuolielimien tilan arvioiminen sekä kohdun supistumisen seuraaminen nartun vatsaa tunnustellen. Samalla tutkitaan nartun maitorauhaset, jotta nähdään, onko maidontulo jo alkanut.

Synnytysongelmia selvittäessä tärkein apukeino on sisäinen tutkimus. Sen avulla selvitetään nartulta mm. mahdolliset synnytysesteet, pentujen sijainti ja niiden asento sekä synnytyksen etenemisen vaihe kohdunsuun avautumista seuraamalla.

 

Aina koiran synnytys ei edisty ja narttua joudutaan tutkimaan keisarileikkaustarpeen arvioimiseksi.

Nartusta saatetaan ottaa röntgenkuva, jos epäillään virheasentoa tai pennun ylisuurta kokoa lantioon nähden. Ultraäänilaitteella voidaan varmistua siitä, että pennut voivat kohdussa hyvin, ne liikkuvat elinvoimaisesti, ja niiden sydämenlyönnit ovat voimakkaat.

Koiran synnytysongelman hoitaminen

Eläinlääkärin apua tarvitaan, aina kun on kyseessä vakava synnytyskomplikaatio. Tapauksesta riippuen eläinlääkäri voi antaa lääkehoitoa mm. synnytyksen käynnistämiseksi. Eräissä tapauksissa työntöpolttoja voidaan vahvistaa oksitosiinilla, mutta tämän hormonin käyttö altistaa nartun kohtukrampeille ja repeämälle ja tämän vuoksi eläinlääkäri harkitsee oksitosiinin käyttöä aina tapauskohtaisesti.

Oksitosiini vaikuttaa myös nartun maidon laskeutumiseen. Mikäli oksitosiinia ei erity tarpeeksi, voi maidon laskeutuminen koiran utareisiin vaikeutua. Pennut kannattaakin alusta alkaen opettaa imemään, vaikkei maitoa heti heruisikaan. Jos maidontulo ei lähde käyntiin, eläinlääkäri voi harkita hormoni-injektion antamista koirallesi. Usein kuitenkin riittää, että nartulle suodaan mahdollisuus rauhoittua, koska kiihtyneessä tilanteessa oksitosiinin erittyminen on puutteellista.

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus eli sektio on usein paras vaihtoehto emän ja pentujen pelastamiseksi silloin, kun synnytysongelma on hyvin vaikea, eivätkä muut eläinlääkärin keinot ole riittävästi tehonneet.

Keisarinleikkaus on teknisesti varsin yksinkertainen toimenpide, mutta emon ja pentujen ennusteeseen vaikuttaa suuresti operaation suorittamisajankohta. Paras ennuste emon ja pentujen kannalta on silloin, kun keisarinleikkaus suoritetaan 6 tunnin sisällä työntövaiheen alkamisesta. Mikäli leikkaukseen päädytään vasta 36 tunnin kuluttua työntövaiheen alkamisesta, emon ennuste on epävarma ja pentujen ennuste hyvin huono.

 

Koiran synnytys ei ole edennyt ja eläinlääkäri suorittaa nartun sektiota.

Jos osa pennuista joudutaan saattamaan maailmaan keisarinleikkauksella, on jo syntyneet pennut otettava myös mukaan, ettei emä hermostu. Samalla eläinlääkäri voi myös tutkia ne.

Jos kaikki pennut syntyvät keisarinleikkauksella, emon äidinvaistot eivät välttämättä heti herää, eikä hän näin ollen välttämättä ymmärrä hoitaa pentujaan ilman ulkopuolista puuttumista. Voi jopa kestää jonkun aikaa, ennen kuin se edes hyväksyy pennut itselleen. Näin voi käydä varsinkin ensimmäistä pentuettaan saavalle nartulle. Omistajalla on tällöin suuri vastuu saada nartun luontaiset vaistot toimimaan, jotta narttu hyväksyy pennut omakseen ja oppii hoitamaan ne parhaansa mukaan.

Lopuksi

Moni koiranomistaja näkisi mielellään koiransa isänä tai suloisten pentujen ylpeänä emona. Koiran kasvattajana olet kuitenkin suuressa vastuussa niin emon kuin pentujen hyvinvoinnista – usein myös luovutusiän jälkeen. Koiran jalostukseen liittyviin kysymyksiin kannattaa perehtyä tarkoin ennen kasvattajaksi ryhtymistä, sillä nykyisten kuluttajansuojasäädösten mukaan kasvattajat ovat pitkälti vastuussa kasvateissaan ilmenevistä vioista ja sairauksista.

Kasvattajana olet sitoutunut hoitamaan koiranpentuja vähintään seitsemän viikon ajan.  Huolehtiminen pennuista tuo lisäkustannuksia ja vaatii myös aikaasi, sillä pentuja tulee mm. ruokkia neljän tunnin välein.  

Vaikka koiran synnytys sujuukin useimmiten täysin luonnollisesti ja ongelmitta, joskus myös hankaluuksia tulee eteen. Huolellinen ennakkovalmistelu ja varautuminen myös mahdollisiin haasteisiin antavat kuitenkin lisävarmuutta toimiessasi koiran kasvattajana ja ”koirakätilönä”.  Samalla ne antavat sinulle mahdollisuuden nauttia täysillä uusien tulokkaiden maailmaan saattamisesta ja mahdollisesti uusien perheenjäsentesi ensipäivistä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Kirjallisuuslähteet:

Gendler A et al: Canine Dystocia: Medical and Surgical Management. ConpendiumVet (9): 551-561, 2007.

Shaw S: My approach to canine dystocia. Veterinary Medicine (12):560-561, 2009.

Suomen Mäyräkoiraliitto – Finska Taxklubben ry:n monistekansio ”Apua minulla on mäyräkoira” (3):62-69, 1995.

Pyörälä E: Synnytysoppi. Eläinlääketieteellinen korkeakoulu. Opintomonisteita 8:35-36, 1991.

 

Vastaukset


2 Vastatut Koiran synnytys

  1. Jane says:

    HEI, KUINKA KAUAN KOIRA JÄLKISUPISTUKSET KESTÄÄ?

  2. Kari Kuokkanen says:

    Hei, Nimeni on Kari Kuokkanen asun Eskilstunassa Ruotsissa
    Kysyisin kuinka usein on terveellistä koiran synnyttää vuodessa

The comments are closed.