Koiran rokotukset

Koiran rokotukset ja vaarallisten tautien vastustaminen

Koiran rokotusohjelmilla estetään vaarallisten tarttuvien tautien leviäminen. Suomessa tulisi pitää voimassa koiran rokotukset penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja rabiesta eli raivotautia vastaan. Luovutusikäisellä pennulla on vielä veressään emolta saatuja vasta-aineita, jotka saattavat heikentää pennun omaa vasta-aineiden tuotantoa. 

Koiran rokotukset on syytä pitää voimassa.

Koiran rokotukset: Koiran rokotus parvoa vastaan

Jotkut kasvattajat rokotuttavat pentunsa parvovirusta vastaan jo ennen luovutusikää, sillä parvovirus selviytyy hyvin isäntäeläimen ulkopuolella ja saattaa kulkeutua kotiin esimerkiksi kengänpohjissa tai vaatteissa.

Parvovirus aiheuttaa ankaran ripulin, joka on pienelle pennulle hengenvaarallinen. Jos pennut ovat tavallista suuremmassa tartuntariskissä, aikaistettu koiran rokotus saattaa olla perusteltua. Tämä parvoa vastaan annettu ylimääräinen koiran rokotus ei vähennä normaalin rokotusohjelman rokotusmääriä.

Voidaanko koiranpennun rokotukset aikaistaa?

Koiranpennun perusrokotukset on mahdollista aloittaa aikaistetusti jo 8 viikon iässä Duramune DAPPi nelosrokotteella. Aikaistetusta rokotusajankohdasta on hyötynä aikaisemmin muodostuva suoja, joka mahdollistaa koiran turvallisemman sosiaalistamisen lajikumppaneihin. Tämä aikaistettu rokotuskäytäntö ei kuitenkaan ole virallinen suositus ja sinun tulee huomioida Suomen Kennelliiton ja koirarotujärjestöjen rokotusvaatimukset, jos tarkoituksenasi on  käydä koirasi kanssa näyttelyissä.

Koiran rokotukset: Loishäätölääkitys

Vain terveen koiran elimistö reagoi rokotteeseen toivotusti. Anna koiralle loishäätölääkitys 1-2 viikkoa ennen koiran rokotusta ja siirrä rokotusaikaa, jos huomaat koirassa joitain sairauden oireita. Sairaan tai loisista kärsivän koiran rokotukset menevät tavallaan hukkaan, koska sairaan koiran elimistö ei tuota halutulla tavalla vasta-ainetta rokotetta vastaan.

Koiran rokotukset: Eviran suositus

Vain terveen ja matolääkityn koiran rokottaminen on suositeltavaa. Narttukoira tulisi rokottaa ennen astutusta. Koiran rokotus voidaan uusia aikaisintaan 2 viikon kuluttua. Käytettäessä eläviä rokotteita, annosväliksi suositellaan kolme – neljä viikkoa. Tiineen nartun tai immunosuppressoidun koiran rokottamista eläviä viruksia sisältävällä rokotteella ei suositella.

Ensimmäisellä koiran rokotuskerralla 12 viikon iässä pentu saa yhdistelmärokotteen, joka sisältää rokotteen penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirusta vastaan. Osissa yhdistelmärokotteita (nelosrokote) on mukana myös kennelyskältä suojaava parainfluenssakomponentti.

Eläinlääkäriin koira kennelyskä

Seuraavaksi 16 viikon iässä pennulle annetaan tehosterokotteena sama yhdistelmärokote uudestaan. Lisäksi koira tarvitsee rabiesrokotteen.

Seuraavan kerran rabies ja yhdistelmärokote annetaan reilun vuoden iässä, sillä alle vuoden ikäiselle koiralle annettuna ne ovat voimassa vain vuoden. Vuoden iän rokotuksen jälkeen koiran rokotukset uusitaan yhden–kolmen vuoden välein riippuen siitä, että halutaanko kennelyskärokote pitää voimassa.

Rabiesrokotetta ja yhdistelmärokotetta ei suositella annettavaksi yhtä aikaa, sillä joissain harvinaisissa tapauksissa niistä on seurannut shokkireaktioita, eikä samanaikaista käyttöä ole riittävästi tutkittu. Ei-toivotut reaktiot ovat kuitenkin harvinaisia.

a Koiran rokotus  on mahdollista aloittaa jo 6 viikon ikäisenä, jos tartuntavaara niin edellyttää. Tämän ylimääräisen rokotuksen jälkeen rokotusohjelmaa jatketaan normaalisti 12 vko iästä alkaen.

b Luolametsästykseen käytettävän koiran rokotus on uusittava vuoden välein rabiesta vastaan (MMMELO:n määräys) Muut metsästyskoirat sekä viranomaiskäytössä olevat palveluskoirat tulee rokottaa joka toinen vuosi rabiesta vastaan. Muissa tapauksissa koiran rokotukset uusitaan vähintään kahden kolmen vuoden välein valmisteesta riippuen.

Koiran rokotukset: Lippe-koiran ensimmäinen rokotus 12 viikon iässä. Lähde YouTube

 

Koiran rokotukset: Tarkista harrastuskoiran rokotukset

Aiemmin Suomen Kennelliiton alaisiin näyttelyihin tai kokeisiin osallistuvan koiran rokotukset saivat olla korkeintaan kaksi vuotta vanhat. Nykyisen säännön mukaan koiran rokotusväli määräytyy rokotteen valmistajan suosituksen mukaan, joten omistajan tulee itse olla tarkkana sen suhteen, milloin koiran rokotukset vanhenevat.

Koiran rokotukset vaihtelevat myös lajeittain. Esimerkiksi luolakoiran rokotus (rabiesrokote) tulee uusia vuosittain, sillä niillä on muita koiria suurempi riski joutua villieläimen puremaksi. Rokotteen valmistetiedot saat koiraasi hoitaneelta eläinlääkäriltä ja Kennelliiton määräykset voit tarkistaa Kennelliiton internetsivuilta (www.kennelliitto.fi).

Koiran rokotukset: Ulkomaille matkustaessa

Kun alat suunnitella matkustamista koirasi kanssa ulkomaille, selvittele jo hyvissä ajoin mitkä ovat kyseisen maan vaatimukset. Tarkista eläinlääkäriltäsi, että koiran rokotukset täyttävät kunkin maan viranomaisten tarpeet. Koira saattaa tarvita esimerkiksi todistuksen vasta-ainemäärityksestä, jossa todetaan, että sillä on veressään riittävästi vasta-aineita rabiekselle.

Koiran rokotukset ja tuontimääräykset tulee tarkistaa ennen ulkomaille matkustamista.

Joihinkin maihin mennessä suositellaan otettavaksi leptospiroosirokote. Myös loiskannat ovat eri maissa erilaisia, ja loislääkityksestä esimerkiksi heisimatoja vastaan tarvitaan joitain rajanylityksiä varten todistus. Koiran rokotukset, tunnistusmerkintä (mikrosiru) ja muut lääkitykset merkitään lemmikkieläinpassiin, jonka voi ostaa eläinlääkäriltä.

Ovatko koiran rokotukset turvallisia?

Koiran rokotus sisältää aina pienen riskin haittavaikutuksista. Näitä tavallisimpia haittoja ovat lievä kuumeilu, ruokahaluttomuus ja rokotuskohdan kutinana. Nämä lievät rokotusten sivuvaikutukset menevät itsestään ohi vuorokaudessa.

Koiran rokotukset : Terveen koiran rokotus on turvallista ja rokottamisen hyödyt voittavat rokottamiseen liittyvän pienen riskin mahdollisesta yliherkkyydestä.

Jos koiran rokotus aiheuttaa voimakasta turvotusta kasvon alueella, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin lisäneuvojen saamiseksi. Erittäin harvinaisissa tapauksissa koiran rokotus voi aiheuttaa koirassa voimakkaan, välittömän yliherkkyysreaktion (anafylaksia) heti rokotuksen jälkeen. Tämän vuoksi koiran omistajia pyydetäänkin aina jäämään eläinlääkäriaseman tiloihin 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen, jotta varmistutaan, että kotiin lähtö voi tapahtua turvallisesti. Rokotusten hyödyt ovat kuitenkin aina moninkertaiset verrattuna mahdollisiin harvinaisiin rokotushaittoihin.

Eläinlääkäri Hanna Inkeroinen, Eläinlääkäriasema Akuutti, Oulu

Lue rokotuksiin liittyen kennelyskä artikkeli

Lue myös koiran hoito artikkeli

Voit kommentoida artikkelia alla tai Facebook-sivuillamme.

Vastaukset


16 Vastatut Koiran rokotukset

 1. venäjä-viro-suomi.matka koiran kanssa says:

  HEI!
  Olemme lähdössä koiran kanssa läpiajomatkalle Venäjän kautta viroon ja Suomeen,siis pohjois Suomesta.Koira sirutettu.madotettu x2 (28vrk sisällä)pasissa merkinnät rokotuksista.Rabies rokotettu maaliskuussa 2014(voimassa 3v),vielä rokotettu 20.5.2015 voimassa 3v)ja mmut rokotukset voimassa.Voidaanko matkustaa 1.6-15,,Rabies askaruttaa, mutta kun se on uusintarokotettu,kun se on ollut voimassa,riittääkö Venäjälle vai vaatiavtko 21vrk viimesestä rokotuksesta

 2. Shar pein omistaja says:

  Onko aikuisen koiran rokottaminen hölmöä? Voiko näyttelyihin mennä vaikka koira rokotetaankin vasta myöhemmällä iällä vaikkapa 4vuotiaana ja puhun virallisista näyttelyistä sekä mätsäreistä.

 3. Terhi says:

  Hyvää tietoa! Me olemme rokotuttaneet 9-vuotiaan bordercolliemme joka vuosi… Tosin me olimmekin Etiopiassa yli 6 vuotta ja siellä se todellakin oli tarpeellista. Mutta hyvä tietää, ettei rokotuksia enää tarvitse uusia joka vuosi. Rabiesrokotteen tosin kävimme uusimassa juuri ennen kuin luin tämän, mutta täällä itärajalla sitä suositellaankin.

 4. englanninsprinkun onnellinen omistaja says:

  Omalle koiralle on annettu kaksi rokotusta ja koira on 10kk ja 3viikkoa niin pitääkö koiralle antaa tehoste rokotusta? Näyttelyssä kyseltiin semmoista.

 5. mamis says:

  Aiomme ottaa kesäkuussa koiranpennun, joka on jo kennelissä sirutettu, neljästi madotettu ja rekisteröity. Pentu on kaiketituolloin 7-8 viikon ikäinen.
  Miloin voimme viedä pennun rajan yli Ruotsin puolelle, koska asumme Torniossa ja meillä on mökki Haaparannalla?

 6. JTT says:

  Miksi täällä ei vastata viesteihin? Ensimmäisiin viesteihin uutisen julkaisemisen jälkeen ehkä.. kumminki aika yleinen tiedonhakupaikka.

 7. rottis says:

  normaalisti 12 viikkosena. kannattaa pirauttaa eläinlääkärille ne kyllä tietää.

 8. Mippe says:

  ostin koiranpennun viikko sitte, koira on saanut ensimmäisen rokotuksen 8vkon ikäisenä, koska seuraava rokotus on?

 9. Hulissani says:

  Hei kaverini osti koiranpennun juuri vähän aikaa siten , rokotuksista en tiedä mutta olen huolissanu pennusta koska se oksentelee jatkuvasti , pentu ei syö eikä juo mitään ! pantu on menttäny paljon painoa hän on noin 8 viikkoinen !

 10. Jiri says:

  Uros koiralle voidaan suorittaa kastraatio = kivestenpoisto tai siemenjohtimien katkaisu josta saatetaan käyttää sanaa sterlointi yleensä ihan siemenjohtimien katkaisusta kyllä puhutaan.. Narttukoirasta käytetään steriloidaan sanaa yleensä kohdun (kohtujen ) poiston yhteydessä…

 11. Timo says:

  Hei, yksi kaverini on aikeissa viettää kesän Taiwanissa ja haluaisi ottaa pienen sylikoiransa mukaan. Koiralla on eurooppalainen eläinpassi. Osaatko sanoa mitä toimenpiteitä vaaditaan että koiran saa tuoda syksyllä takaisin Suomeen? Rokotukset, paperit?

 12. juudas says:

  niina tarkoitti varmaan sterilisaatiota mutta hyvät naurut sai kiitos siitä (stereointi)<– kaapelit kiinni ja nauttii soundista

 13. niina says:

  Hei kysyisin että kun muula on toy terrieri ja se on 3 v uros ja paljonnko pikku koiran stereointi maksaa

 14. Kat says:

  Mikä on sellanen rokotus joka pitäis antaa pennulle? ku mul kuukauden ikänen bordercollie ni aattelin vaan kysyy.

 15. eki says:

  Hyvä artikkeli, lukijaa ei aliarvioida. Pohdin vaan tosi vanhan koiran omistajana, onkohan eri rokotteilla ja kipulääkkeillä yhteisvaikutuksia.

  • Petri Bäcklund (eläinlääkäri) says:

   Ekiltä hyvä kysymys

   Ihmispuolen tutkimuksissa on selvinnyt, että tulehduskipulääke heikentää rokotussuojan muodostumista. Toisaalta akuutisti sairasta eläintä, joka tarvitsee kipulääkkeitä/antibioottia ei koskaan tule rokottaa. Lieväoireisen nivelrikkopotilaan kipulääkeannos on mahdollista rokotuspäivänä jättää väliin, mutta selkeästi kipeän (ontuvan) potilaan kohdalla en tätä tekisi.

The comments are closed.