Koiran lämpöhalvaus

Helteisinä kesäpäivinä lämpöhalvaus uhkaa rankasti treenaavaa tai lenkkeilevää koiraa. Erityisen vaarallista on koiran jättäminen autoon auringonpaisteella. Lämpöhalvauksessa koiran ruumiinlämpö nousee vaarallisen korkealle, yli 41 asteen. Koirat ovat ihmisiä alttiimpia lämpöhalvaukselle, sillä ne eivät voi hikoilemalla viilentää kehoaan.

Lämpöhalvaus uhkaa kuumalla ilmalla ulkoilevaa koiraa.

Mitä oireita koiran lämpöhalvaus aiheuttaa?

Lämpöhalvaukseen sairastunut koira läähättää voimakkaasti, sen motoriikka heikkenee, jalat saattavat pettää, koira voi oksentaa ja ripuloida, sen suun limakalvojen väri on kirkkaan punainen ja sen tajunnan taso voi laskea. Koira voi mennä shokkiin ja tajuttomaksi, jolloin tila on hengenvaarallinen. Lämpöhalvauksen oireet alkavat yleensä, kun koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 celsiusasteen.

Koiran lämpöhalvaus ja ensiapu

Koiran lämpöhalvauksen ensiapuna koira tulee siirtää viileämpään paikkaan ja kastella haalealla vedellä koko koira tai ainakin sen vatsa, kaula ja jalkojen sisäpinnat. Koiran voi viedä esimerkiksi suihkuun, rantaan kahlaamaan tai kääriä sen ympärille märkiä pyyhkeitä. Viilennystä ei saa suorittaa jääkylmällä vedellä, sillä se vain lisää kehon rasitusta ja saattaa laskea koiran ruumiinlämmön liian alhaiseksi.

Koiran ruumiinlämpöä olisi hyvä seurata kuumemittarilla ja lopettaa viilennys, kun ruumiinlämpö on laskenut 39 celsiukseen. Jos koira kykenee juomaan, sille on hyvä antaa viileää vettä juotavaksi.

Koiran lämpöhalvaus on estettävissä. Tarjoa koirallesi riittävästi nestettä kuumalla ilmalla. Koira oppii litkimään vettä pullosta hyvinkin helposti.

Koiran lämpöhalvaus on aina vakava asia ja shokkioireista kärsivä koira tulisi viedä ensiavun jälkeen eläinlääkärin tarkistettavaksi. Eläinlääkäri tutkii koiran hengitysteiden kunnon, tarkkailee sydämen ja munuaisten toimintaa, nesteyttää tarvittaessa ja ottaa koirasta verikokeen, jos on aihetta epäillä sisäelinvaurioita.

Koiran lämpöhalvaus on ehkäistävissä

Koiraa, tai mitään muutakaan lemmikkiä, ei tulisi koskaan jättää sellaiseen tilaan, jossa sillä ei ole mahdollisuutta vetäytyä varjoon. Tarhassa tai pihalla oleilevalla koiralla tulee olla myös viileä tila, mihin siirtyä. Auringossa oleva auto on koiralle surmanloukku, sillä lämpötila auton sisällä nousee nopeasti yli neljänkymmenen asteen. Älä siis jätä koiraa kesällä autoon, vaikka olisit vain hetken poissa. Huolehdi koiran viilennyksestä myös ajaessa suojaamalla sen olinpaikka suoralta paisteelta ja pitämällä taukoja riittävän usein.

Koirat, joilla on sydänvika tai rakenteellisia hengitysvaikeuksia (lyttykuono) ovat muita alttiimpia lämpöhalvaukselle. Pennut ja vanhat koirat ovat terveitä aikuisia herkempiä lämmön vaikutuksille. Koiria, joilla on erityisen suuri riski sairastua lämpöhalvaukseen, ei kannata rasittaa vuorokauden kuumimpien tuntien aikana. Niiden olinpaikaksi kotona pitäisi valita mahdollisimman viileä alue, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Koiran kanssa voi liikkua kesälläkin, kunhan koiraa muistetaan juottaa, sitä ei rasiteta liiaksi ja raskaampaan ulkoiluun liitetään uimatauot.

Terveen, aikuisen koiran kanssa uskaltaa liikkua lämpimälläkin ilmalla, kunhan totuttaa koiran lämpöön vähitellen, tarkkailee koiran vointia ja muistaa huolehtia siitä, että se juo tarpeeksi. Jos koira ei itsenäisesti lisää juomistaan, sen ruuan sekaan voi lisätä nestettä. Helteessä liikkumisen jälkeen koiran tulisi saada juoda ja levätä viileässä. Luonnonvesissä uiminen on kesällä turvallinen kuntoilumuoto ja myös hyvä tapa palauttaa treenissä tai lenkillä lämmennyt koira.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Vastaukset


3 Vastatut Koiran lämpöhalvaus

 1. Studio Trimmix says:

  Väärin trimmattu turkki voi olla myös osasyynä. Ei koskaan saa ajaa koneella rotuja, joiden karva uusiutuu luonnollisesti harjauksen yhteydessä tai karvalähdön aikana (mm. pystykorvat, nöffet, kultaiset noutajat). Pohjavilla kasvaa nopeammin kuin päällyskarva, se ”lyö” läpi ja muodostaa huovan, jonka alla koira ”sulaa”.

 2. Tony Puronranta says:

  Laitan toisenkin kirjoituksen,sillä sain koiralleni lahjan,nyt ei ole tarkoitus mainostaa,vaan auttaa lemmikkejä!
  Veeti sai lahjaksi ”kaulurin” joka liotetaan vedessä 2-4 min ja sen sisällä olevat kiteet imevät vettä,sitten se valutetaan kuivaksi,ehkä ½ tuntia ja koiran kaulaan,se luovuttaa viileyttä jopa 5 vuorokautta!
  Tekniikka perustuu kemiaan: Kun vesi haihtuu,se poistaa lämpöä ja kohde viilenee,jokainen voi kokeilla sen vaikka uimarannalla seuraavasti: Ota mukaan muutama villa tai urheilusukka,kastele se,ja siten pullon päälle mahdollimman märkänä,sitten laitat sen helteellä varjoon,haihtuva vesi ”Imee” pullosta lämmön <3

 3. Tony Puronranta says:

  Nyt on huomioitava myöskin eräs tärkeä seikka. mulla on ystäviä,jotka ”Trimmaavat” koiransa lähes kaljuksi kun helteet alkaa.Suuri Suuri VIRHE !,kun poistetaan suojaava karva,se altistuu UV-Säteilylle hyvin herkästi,sillä palaa iho kuten ihmiselläkin ja vielä herkemmin,koska koira ei eritä karotiinia kuten ihmiset,jos haluaa koiraa karvojen leikkuun avulla, se pitää aloittaa jo keväällä,jotta iho tottuu aurinkoon pikkuhiljaa ja tavallaan ”Ruskettuu” kuten ihmisellä jolloin se kestää enemmän UV:tä.
  Mulla on Mikseri.Berninpaimenkoira/Shefer ja pitkäkarvainen,se tykkää Arbuusista (Vesimelooni) Kun sillä on kuuma,annan jääkaappikylmää meloonia pienehköinä paloina ja hengitys tasaantuu,n.10 min ! ja sillä on hyvä olla <3 Jääpoloja tai mitään jäätynyttä yleensäkkään EI SAA ANTAA, Sillä silloin tulee liian raju lämmönvaihtelu vatsalaukun kautta,joka voi johtaa jopa menehtymiseen asti 🙁 Arbuusissa ei tietääkseni sisällä mitään Koiralle epäterveellisiä aineita,siinä on hieman Makua ja paljon Vettä ja hedelmäsokeri,joka ei ole koiralle vaaraksi!

The comments are closed.