Koiran ksylitolimyrkytys

Ksylitolia käytetään makeutusaineena monissa makeisissa ja purukumeissa. Nämä tuotteet on hyvä pitää lemmikkien ulottumattomissa, koska syötynä ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä nopeasti veren sokeritason alenemisen eli hypoglykemian.

Koiran ksylitolimyrkytys seuraa jo melko pienistä ksylitolimääristä: kymmenkiloisen koiran verensokeri voi laskea jo kahden purukumityynyn sisältämästä ksylitolista, ja useampi syöty purukumityyny saattaa johtaa koiran maksan vaurioitumiseen ja / tai veren hyytymishäiriöihin. Karkeasti voidaan sanoa, että koiralle vaarallinen annos ksylitolia on noin 0,5 -1 purukumityynyä tai makeista/painokilo riippuen tuotteen ksylitolipitoisuudesta.

Pienikokoinen koira voi saada ksylitolimyrkytyksen jo parin tyynypurukumin syömisestä.

Koiran ksylitolimyrkytys aiheuttaa nopeasti ilmeneviä oireita

Ksylitolimyrkytykselle tyypillisiä oireita ovat oksentelu, väsymys, tärinä, koordinaatiohäiriöt, tajuttomuus ja kouristukset. Hypoglykemia kehittyy yleensä noin tunnin sisällä ksylitolin syömisestä, mutta sen kehittymiseen voi joillakin yksilöillä mennä useita tunteja.

Maksavaurion oireita ovat syömättömyys, vaisuus, oksentelu, limakalvojen ja ihon keltaisuus ja verenvuodot. Joskus maksavaurio voi kehittyä ilman hypoglykemiaa.

Koiran ksylitolimyrkytys vaatii nopeaa ensiapua

Jos ksylitolin syöminen huomataan heti, koira tulee oksennuttaa. Kotioloissa voit yrittää oksennuttamista suolalla: pyörittele kämmenellä pieni suolapallo ruokasuolasta (1 teelusikallinen) ja parista tipasta vettä. Työnnä suolapallo mahdollisimman syvälle koiran nieluun. Useimmiten tämä saa aikaan oksennusreaktion.

Älä kokeile suolalla oksennuttamista useammin kuin kerran, sillä suuri määrä suolaa voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Koiran pitäisi oksentaa 10-15 minuutin kuluessa. Oksennuttamisen jälkeen koiralla tulee olla vettä tarjolla.

Jos ksylitolin syömisestä on kulunut yli puoli tuntia, ei oksennuttamisesta ole enää hyötyä, koska ksylitoli on ehtinyt imeytyä. Koiran vointia seuraillaan. Hyväkuntoiselle koiralle annetaan sokeria, hunajaa tai siirappia 1 ruokalusikallinen /5 kg puolen tunnin välein usean tunnin ajan. Lisäksi annetaan vähän ruokaa puolen tunnin välein tai pidetään ruokaa jatkuvasti tarjolla. Sokerin voi sekoittaa myös pieneen määrään ruokaa tai vettä ja tarvittaessa sokeriliemen voi juottaa koiralle ruiskulla. Tajuttomalle koiralle voi ensiapuna hieroa hunajaa tai siirappia ikeniin.

Ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin

Jos koira on syönyt ksylitolia, soita eläinlääkärille hoidon tarpeen selvittämiseksi. Hyväkuntoista koiraa voidaan useimmiten seurailla kotona sokeria syötellen, mutta jos koira kouristelee, on tajuton tai muuten huonovointinen, on se vietävä eläinlääkäriin hoidon saamiseksi.

Koiran ksylitolimyrkytyksen ennuste

Jos koira on syönyt ksylitolia vain vähän ja hoito saadaan aloitettua heti, on ennuste parantumiselle hyvä. Jos koiran maksa on pahasti vaurioitunut, on parantumisen ennuste huonompi. Joissakin tapauksissa koiran ksylitolimyrkytys saattaa johtaa koiran menehtymiseen.

Lue myös artikkeli koiran suklaamyrkytys

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


One Response to Koiran ksylitolimyrkytys

  1. Pingback: KOIRAN MYRKYTYKSEN ENSIAPU - Kuusamon Keskusapteekki

The comments are closed.