Koiran koulutus ja koirakoulu

Koirakoulussa käymisestä on hyötyä varsinkin ensimmäisen koiran omistajalle. Aloittelevat koirakot harjoittelevat koirakoulussa yleensä koiran hallintaa, kontaktin saamista koiraan ja tottelevaisuusliikkeiden alkeita. Koirakouluissa on eroja, joten kannattaa tutustua tarjontaan mahdollisimman ajoissa.

Sekä koira että omistaja hyötyvät koiran perustottelevaisuudesta.

Yksityinen koirakoulu vai koiria harrastava yhdistys?

Yksityisten koirakoulujen kurssit ovat yleensä kalliimpia kuin yhdistysten jäsenilleen järjestämät koulutukset. Toisaalta koirakoulujen kursseilla saa todennäköisesti yksilöllisempää huomiota, sillä koirakoulut pitävät ryhmäkoot pieninä.

Koiria harrastavista yhdistyksistä suurin osa on melko kilpailuorientoituneita, mikä heijastuu tietenkin myös koulutuksiin. Näissä yhdistyksissä koiran koulutus voi olla hyvinkin tavoitteellista.  Jos tähtää koiransa kanssa harrastamaan jotain lajia, laadukas ja oikealla tavalla vaativa koulutus on hyvä asia, mutta saattaa olla turhauttavaa mikäli haluaa vain tapakasvatusta perhekoiralle.

Olet toivottavasti miettinyt jo koirasi rotua valitessa, minkälaista elämää haluat koiran kanssa viettää. Harrastukset vievät paljon aikaa, mutta toisaalta koiran koulutus palkitsee ja harrastuksen parissa tapaa samanhenkisiä ihmisiä. Jos tähtäimessä on jo jokin tietty laji, koiran rotu kannattaa valita sen mukaan, että se todennäköisesti soveltuu haluamaasi lajiin.

Koira oppii tehokkaimmin positiivisen vahvistamisen kautta. Koiran oikeaa toimintaa voidaan palkita makupaloin, kehumisin tai leikkituokioin.

Koiran kasvattaja saattaa osata antaa vinkkejä sopivista yhdistyksistä tai yksityisistä valmennusta tarjoavista tahoista. Mikäli haluat koirasi olevan ennen kaikkea seurakoira ja lemmikki, etkä tiedä jaksatko sitoutua pitkäjänteiseen harjoitteluun, valitse elämäntyyliisi sopiva koirarotu.

Ennen kuin menet koirakoulun tunneille

Jos mahdollista, käy katsomassa valitsemasi seuran tai koirakoulun koulutuksia ennen kuin osallistut. Varmista, onko ohjaus sellaista, että haluaisit itse olla koirasi kanssa mukana. Näkökulmia koiran koulutukseen on monia, samoin tavoitteita. Perhekoiran tapakasvatus tähtää rauhalliseen ja tasapainoiseen käytökseen, kilpakoiralta saatetaan toivoa vauhdikkaampaa ja temperamenttisempaa esiintymistä.

Ensimmäisen koiran omistajalle koirakoulu antaa hyvät eväät koiran kasvattamiseen.

Kouluttajien suhtautuminen fyysisiin pakotteisiin vaihtelee pelkän positiivisen vahvistamisen käyttämisestä voimakkaaseenkin fyysiseen puuttumiseen. Hyvä nyrkkisääntö aloittelijalle koirakoulua ja kouluttajaa valitessa on: älä tee mitään sellaista, mikä tuntuu itsestäsi pahalta. Koira oppii tehokkaimmin positiivisen vahvistamisen avulla, ja aloittelevan ohjaajan on yleensä turvallisinta käyttää koulutuksessa vain palkkioita. Koiran koulutuksen tulisi tuottaa mielihyvää sekä omistajalle että koiralle.

Kysele, kuuntele, lue ja mieti

Koirat ovat kiehtovia olentoja. Ne oppivat tulkitsemaan ihmisten pieniäkin eleitä niin tarkasti, että joskus luulemme niiden ymmärtävän tai osaavan enemmän kuin mihin ne oikeasti pystyvät. Joskus taas aliarvioimme niiden kyvyt, jos unohdamme, miten hyvin koira ja ihminen voivat parhaimmillaan kommunikoida. Kokenutkaan kouluttaja ei voi koskaan täysin varmasti tietää, miten koira tietyn tilanteen kokee. Melko lähelle koiran maailmaa voi kuitenkin päästä, jos viettää paljon aikaa koirien kanssa, keskustelee muiden koiraihmisten kanssa ja päivittää tietojaan aina tilaisuuden tullen.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Comments are closed.

The comments are closed.