Koiran kastraatio-koiran kastrointi

Koiran kastrointi eli uroskoiran leikkauttaminen

Koiran kastrointi on toimenpide, jossa urokselta poistetaan ihoon tehdyn viillon kautta molemmat kivekset. Koiran kastrointi vaikuttaa useimmiten positiivisesti uroksen luonteeseen, helpottaa urosten ja narttujen pitämistä samassa taloudessa, vähentää eturauhasongelmia, ja estää kives- ja perärauhaskasvainten (anaaliadenoomien) kehittymisen.

Koiran kastrointi vaikuttaa positiivisesti uroskoiran luonteeseen ja helpottaa omistajien elämää.

Normaalit kivekset

Vastasyntyneillä urospennuilla kivekset sijaitsevat vielä vatsaontelossa. Noin kahden viikon ikäisillä pennuilla ne laskeutuvat nivuskanavan kautta kivespussiin. Kahden viikon ikäisillä urospennuilla kivekset ovat kuitenkin vielä niin pienikokoiset, että niitä on vaikea havaita.

Pentutarkastuksessa eläinlääkäri merkitsee uroskoirilla kivesten laskeutumisen pentutarkastustodistukseen. Kaikilla urospennuilla kivekset eivät ole ehtineet laskeutua ennen luovutusikää tehtävässä pentutarkastuksessa. Tämä ei tarkoita kuitenkaan rakenteellista ongelmaa vaan ainoastaan sitä, että asiaa pitää pennun kohdalla jatkossa seurata.

Uroskoiran kivekset tuottavat sekä uros- että naarashormoneita. Kivekset tuottavat uroshormonia kuitenkin merkittävästi enemmän. Uroshormoni eli testosteroni ohjaa urospennun kehittymään urokseksi sekä fyysisesti että henkisesti.

Koiran kastrointi: Koiran piilokives

Piilokiveksiseltä täysikasvuiselta urokselta ei löydy molempia kiveksiä normaalisti kivespusseista. Nivuskanavaan tai vatsaontelon puolelle jäänyt kives jää pieneksi ja siihen kehittyy helpommin kasvaimia. Piilokiveksinen uros kannattaa kastroida kasvainriskin poistamiseksi.

Koiran piilokiveksisyys periytyy molempien vanhempien puolelta. Vaikka kyseessä onkin eläimelle itselleen vähäistä haittaa aiheuttava, hoidettavissa oleva ongelma, jalostuksessa tulisi karttaa koiria, joiden lähisuvussa piilokiveksisyyttä esiintyy runsaasti.

Koiran kastrointi: Hyödyt

Kun koiran kastraatio suoritetaan riittävän nuorena, uros ei kehitä sukukypsyyden myötä niin vahvaa kiinnostusta narttukoiriin kuin kastroimaton uros. Tämä vähentää kaupunkioloissa elävän uroksen stressiä naapuruston narttukoirien kiimoista ja helpottaa koirapuistoissa käymistä. Myös metsästystilanteessa vapaana pidettävän koiran kastraatio on järkevää, koska leikattu uros keskittyy omaan työhönsä täydellisemmin, vaikka alueella tuoksuisikin juoksussa oleva narttukoira.

Koiran kastrointi saattaa vähentää myös uhittelua ja aggressiivisuutta muita uroksia kohtaan. Koiran kastraatio on erittäin suositeltavaa tilanteissa, joissa uroskoira pyrkii perheessä ohjailemaan tilanteita itselleen suotuisiksi uhkailemalla perheenjäseniä esimerkiksi murisemalla ja puremalla.

Koiran kastrointi: liian voimakasta urosmaista käyttäytymistä voidaan pyrkiä vähentämään kastraation avulla.

Erityisen suuri vaikutus koiran kastroinnilla on alkavaan merkkailutaipumukseen. Uroskoiran sisälle merkkailuun on syytä puuttua välittömästi ennen kuin sisälle pissaamisesta tulee sille tapa, josta on jo huomattavasti vaikeampaa päästä eroon.

Jos koirasi urosmainen käyttäytyminen, uhittelu, sisälle merkkaaminen tai yliseksuaalisuus koetaan perheessäsi ongelmana, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa. Eläinlääkärisi arvioi tilanteen ja saattaa ehdottaa sinulle koiran kastrointia tai kemiallista kastraatiota sekä/tai kääntymistä käytösongelmiin perehtyneen eläinlääkärin tai ongelmakoirakouluttajan puoleen.

Koiran kastraatio on suositeltava toimenpide, jos urosta ei aiota käyttää jalostukseen. Kastroidulle urokselle ei voi kehittyä kiveskasvainta tai peräaukon seudulla tavattavia rauhaskasvaimia, eikä se ole niin altis eturauhasvaivoille kuin kastroimaton uros.

Koiran kastrointi: Haitat

Uroskoiran ravinnontarve pienenee leikkauksen jälkeen. Kastroidun uroksen ruoka-annosta joudutaan pienentämään, ettei koira lihoisi. Jos koira osoittaa taipumusta painonnousuun, sen ruoka kannattaa vaihtaa vähäkalorisempaan, jossa on enemmän kuituja ja vähemmän energiaa kuin tavallisessa ruuassa.

Koiran kastrointi lisää jonkin verran riskiä sairastua virtsankarkailuun. Riski on kuitenkin uroksilla huomattavasti pienempi kuin steriloiduilla nartuilla.

koiran kastraatio herättää usein epäilyksiä osalla uroskoiran omistajista. Tämän ajatuksen taustalla on usein se, että monet mieltävät koiran menettävän jotain sille tärkeää, kun se leikataan. Tämä koiran seksuaalisuuden inhimillistäminen on ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että ihmiset erittäin harvoissa tilanteissa antavat uroskoiran vapaasti toteuttaa viettejään. Uroskoira pääseekin toteuttamaan itseään ainoastaan suunnitellussa astutustapahtumassa tai karkumatkoillaan.

Jos koiraa ei ole tarkoitus käyttää astutukseen, on koiran leikkaus erittäin suositeltavaa. Koiran kastraatio helpottaa niin koiran kuin myös omistajien arkea.

Koiran kastrointi: Leikkaustoimenpiteen kulku

Koiran kastrointi on eläinklinikoiden rutiinitoimenpide. Kastrointia varten koira saa rauhoitteen ja kipulääkkeen omistajan läsnä ollessa. Leikkauksen aikana koira on tipassa ja se saa nukutuslääkettä suoneen tai hengityslaitteiston kautta.

Koiran kastrointi: Aluksi koira rauhoitetaan ja sille asennetaan hengitysputki anestesiaa varten.

Leikkauksen aluksi nivusalue ajellaan karvoista, desifioidaan huolellisesti ja leikkausalueelle kiinnitetään steriilit leikkausliinat. Leikkauskohtaan tehdään pienet viillot, joista kivekset nostetaan esiin. Seuraavaksi kivekset poistetaan ja siemennuora ja verisuonet solmitaan. Lopuksi itse leikkaushaava suljetaan tikein.

Koiran kastrointi: Kivekset nostetaan leikkaushaavasta esille, siemennuora ja verisuonet solmitaan ja kives poistetaan. Lopuksi leikkaushaava suljetaan tikeillä.

Koira pääsee kotiin, kun se on kunnolla herännyt. Leikkausalue on leikkauksen yhteydessä puudutettu, mutta puudutteen vaikutus poistuu pian koiran heräämisen jälkeen. Parin ensimmäisen päivän aikana koira onkin kipeä alapäästään ja kipua hoidetaan koiran kipulääkkeellä, jota saat mukaan eläinlääkäriltä.

Nuoleminen aiheuttaa haavan tulehtumiseen ja haavan suojelemiseksi koiralla tulee pitää kauluria vähintään 10 päivän ajan. Leikkaushaava on tarkistettava päivittäin. Täysin normaalia on, että leikkausalue on turvoksissa leikkauksen jälkeisinä päivinä. Epänormaalia sen sijaan on, jos haavasta vuotaa märkäistä eritettä, alue punoittaa ja on silminnähden ärtyneen oloinen. Tällöin haava on todennäköisesti tulehtunut ja vaatii eläinlääkärin tarkistuksen. Myös runsas verenvuoto on syy ottaa eläinlääkäriin yhteyttä.

Koiran kastrointi: leikkauksen jälkeen koiralla on pidettävä kauluria 10 päivän ajan.

Koiran kastrointi: Väliaikainen lääkkeellä tehtävä koiran kastraatio

Koira kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asentamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti. Tämä hormoni saa saman vaikutuksen aikaiseksi kuin leikkaus, mutta ainoastaan puoleksi vuodeksi. Kemiallinen koiran kastraatio soveltuu erityisen hyvin, jos perhe empii leikkauspäätöstä ja haluaa arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia koiran luonteelle. Osalle metsästyskoirista syksyllä asennettava implantti tuo oman työrauhan metsästyskauden ajaksi.

Suomen Kennelliiton alaisiin kokeisiin osallistuvalle koiralle kemiallista kastraatiota harkitessa tulee ottaa huomioon antidopingsäännöt. Voimassa olevat säännöt voi tarkistaa Kennelliiton sivuilta tai neuvonnasta.

Koiran kastrointi: Lopuksi

Jos uroskoiraa ei ole tarkoitus käyttää jalostukseen tai näyttelyissä niin koiran kastraatio on sekä omistajien että koiran elämää helpottava toimenpide.  Leikkauksella saavutettavat hyödyt ovat mahdollista lihomistaipumusta paljon suuremmat. Nuorena leikattu uros on huoleton luotettava seuralainen, jonka kanssa on vaivatonta kohdata koirakavereita.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Vastaukset


21 Vastatut Koiran kastraatio-koiran kastrointi

 1. patu07 says:

  Meillä Cavalier uros jolle tehtiin ns. Kemiallinen kastraatio kuutisen viikkoa sitten. Laitettiin implantti niskaan joka surkastuttaa kivekset. Koiralla ikää syksyllä 8 vuotta. Nyttemmin muutaman päivän ajan pissaa valunut sisällä kävellessä lattialle, omalle petille nukkuessa sohville ym. Onko muilla vastaavia kokemuksia? Tästä mahdollisesta vaivasta ei eläinlääkäri maininnut mitään. Pissa ei haise, ei nuolen itseään, ei verta, juo normaalisti eikä pissalla käynnit lisääntynyt merkittävästi. Toki on käytettävä tiuhaan koska muuten valuu koko ajan.

 2. Topeliini says:

  Minulla on n. 7 vuotias sekarotuinen uros joka on kastroitu n. 5 vuotta sitten. Koirassa on ilmeisesti tipsua ja joitan muitakin rotuja. Koira on adoptoitu Espanjasta vuonna 2010 ja on siellä kastroitu. Mitä tehdä kun koira merkkailee ulkona koko ajan (ei koskaan sisällä), kulkee 95% lenkillä olo ajasta kuono maassa ja yrittää astua juoksulla olevat tyttökoirat? Pippelissä ei kyllä näy mitään ”kiihottumisen” merkkejä 😀 Meinaa mennä hermot pienikin lenkki kestää 1 tunnin.

 3. Lissu says:

  Kastroin 5-vuotiaan noutajan. Meillä ei ollut pahoja ongelmia, mutta kiihkeässä metsästystilanteessa koira alkoi hyppiä narttujen selkään ja pientä uhoa kadulla muille uroksille. Minulla on kerrottavana vain positiivia kokemuksia kastroinnista. Remmilenkit ovat mukavampia, kun sellainen turha hajujen perään sinkoilu on jäänyt pois. Myös noutajan treenit ovat mukavampia, kun koira tekee paremmin töitä yhteistyössä. Nyt odotan innolla linnustuksen alkua tälle vuodelle. Jos en olisi ollut niin hölmö ”inhimillistäjä” uroksen osalta, olisin kastroinut jo aiemmin. Mutta turha jossitella, ensi kerralla tiedän.

 4. Uroskoira minullakin! says:

  Meillä on 3-vuotias Labradoodle Standardi-uros (isovilliksen ja labbiksen risteytys).
  Olen harkinnut kastraatiota… On aina hirvee räyhääminen muille uroskoirille ja kun on narttujen juoksuaika, niin kireän hihnan päässä on kuurosokea koira!
  Minun tietääkseni ikäraja on, että koiran on oltava vähintään 8 kk vanha. En siis tiedä auttaisiko kastraatio mitään meidän hurttaan, joka on jo oppinut, että uroskoirille ”pitää” isotella.
  -Mokku ja Hurtta

 5. Lukija says:

  Luin tuota juttua kastraatiosta uroskoirilla.. ja ajateelin kysyä että kun on uroskoira joka on jo lähes 10 vuotias.. ja sillä on todettu anaaliadenoma.. Eläinlääkäri sanoi ettei hän leikkaa tuota adenomaa ellei koiraa myös kastroida samalla.. Miksi? Ja sitten kysymys.. kun on ulkotarhassa elävä koira.. joka koko ikänsä ollut ulkotarhassa.. niin jos jotain kauluria pitää olla koiralla 10 päivää.. niin tämä käytännössä tarkoittaisi koiran oleskelua sisätiloissa.. joissa se ei ole koskaan ollut.. Miten tuo onnistuu? Ja miten lähes 10 vuotiaaseen uroskoiraan vaikuttaa tuo kastrointi? Kyseessä suomenpystykorva.. haukkuuko koira samalla lailla ja vahtiiko reviiriä eli kotipihaa myös tuon kastroinnin jälkeen.. Kiitän vastauksista jo etukäteen..

 6. Roope says:

  Voiko kivespusseista tulla tulehduksia leikkaamattomalla uroksilla? On ollut keuhkokuumetta, epäselvää infektiota jne…Kaikissa kivespusseista kuumina ja kerran rajusti turvonneena. UUltraääni ssaaja kivespusseista ympärillä nestettä.
  ???

 7. heips says:

  Mikä ikäisenä voi uroskoira leikuuttaa??

 8. esa says:

  käytin eilen koiraani eläinlääkärisä leikkuula ja nytten joku veri pussi on kivesten tilalla on vaan iso pallo joku nestepussi. onko normaalia. esa

 9. timppa says:

  Leikkautin saksanpaimenkoirauroksen viikko sitten. Helppo ja pikkujuttu. Toipuminen sujunut ymmärtääkseni hyvin. Haava on hyvännäköinen. Pari päivää sitten pussit alkoivat täyttyä, kuten ’kuuluukin’. Niihin kertyy kudosnestettä, joka on jo ilmeisesti alkanut kuivumaan. Tuo kaulurin pitäminen on vain aika rankkaa, mutta välttämätöntä. Nyt ilmeisesti haava kutisee, lähinnä kai siksikin, että karva on alkanut kasvaa takaisin leikkausalueelle. Pidin koiralla kaulurin hankaluuden vuoksi shortseja parina päivänä, mutta eilen yllätin sen nuolemasta alapäätään, eli oli jollain keinolla päässyt kielineen puntin sisään. Siispä kauluri takaisin. Eilen muuten ensimmäisen kerran teki tyttöpissat lenkillä kerran. Toki merkkailikin jalkaa nostelemalla monta kertaa. Eli jotain lievää hormonitason laskua kai, mutta vaikutuksethan alkavat oikeasti näkyä vasta viikojen, jopa kuukausien jälkeen. Huonoin asia kannaltani on, että homma tehtiin vasta nyt. Oma empiminen. Koira on yli kaksi vuotias. Ja sillä on paljon opittua aggressiivisuutta. Toiveena olisi, että toimenpide saisi sen lopettamaan melettömän toisten koirien hajujälkien seuraamisen ja muuttuisi sitten lopulta hiukkasen vähemmän teräväksi. On aika hurjapää puolustamaan minua ja kotia. Jos siitä tulisi edes hiukan helpompi ja sellainen, että siihen saisi lenkillä kontaktia paremmin. Voisi vielä jotain muutakin oppia, kuin että muut koirat ja ihmiset pitää syödä 🙂 Oli aika mahdoton kaveri välillä, koska viettiensä vallassa on ollut täysin kuurosokea minun suuntaani. Ikävähän tuota on katsella, kun kauluri ei ole mitenkään kiva ja koira selvästi vähän masentunut. Mutta viikon päästä kaulurin saa jo jättää pois ja sitten vain kädet ristissä odottelemaan ja katsomaan, muuttuuko hurtta miksikään.
  Eipä tuo paperiton kaveri mitään kiveksillään olisi tehnyt. Toivotaan, ettei liho, koska ruokahalu ei ole ainakaan vähentynyt.

 10. Tammikuun koira says:

  Meillä eilen leikattu 9kk ikäinen koira.
  Viimeyö meni valvoessa kun pikkuinen ulisi ja oli tosi kipeä.
  Vielä en tiedä kuinka vaikuttaa mutta kirjoitan lisää kun tiedän. Nyt ollaan antibioottikuurilla 9päivää ja kipulääke 3päivää sekä kauluria pidetään 10 päivää. Onneksi olen kotona jotta voin hoitaa koiran itse.
  Koira on toipunut vuorokaudessa tosi hyvin harmi vaan kun on kosteat ilmat mutta kuivaan koiran haavakohdan hyvin kun tullaan ulkoolta ja lenkit ovat lyhyitä ja katsotaan hyvä kävelyreitti 🙂

 11. hormonihyrrä says:

  Onko toimenpiteelle jokin alaikäraja? Harkitsen nyt tässä vaiheessa tuon implantin laittoa kokeeksi. Koira on nyt 10kk ikäinen nuorimies ja se poukkoilee hajujen perässä lenkillä niin että mitään kontaktia ei saa ja roikkuu perheen muiden koirien selässä…

 12. 5 koiraa says:

  Meillä leikattiin seropi-uroskoira n. 8kk:n ikäisenä. Loistava ratkaisu! Paras kaveri koskaan! Tuli toimeen kaikkien koirien kanssa ilman uhittelua, toimi vahtina ja säilytti todella leikkisän luonteen. Ei karkaillut pihasta… Tosin kävi astumassa niin omat kuin naapurinkin narttukoirat… Ja maalla kun ollaan, niin ei siitä naapurit pahakseen pistäneet, kun tiesivät että pelkkää ilmaa puhaltaa 🙂

 13. SomeOne11 says:

  Keera:

  Kivespussit useimmin jätetään koiralle, koska tällöin leikkaus on hieman pienempi.
  Riskinä pussien jätössä kuitenkin on pussien turpoaminen (keräävät nesteitä) ja täten tulehtuminen. Riski on pienehkö, mutta olemassa.

  Marjo:

  Joillakin vaikutukset näkyvät päivissä, joillain viikoissa ja joillain voi mennä vieläkin pidempään. Aivan henk. koht. siis =)

 14. SomeOne11 says:

  Mietteliäs:

  Suosittelisin sanomaan pokaystävälle, että koira kärsii jossei se pääse koskaan astumaan. Voisiko hän kuvitella elämäänsä valtavien halujen kanssa, mutta ei koskaan saisi harrastaa seksiä? Sellainen ajaa uroskoirankin hulluksi, kyseessä on kuitenkin primitiivinen halu. Syöminen ja lisääntyminen on koiran elämän tärkeimpiä asioita, joten jossei sen anneta astua (eli tehdä kymmenittäin poikasia sen elämän aikana), on täysin rääkkäystä antaa sen elää halujensa kanssa.

 15. Mietteliäs says:

  Miten toimin kun minä haluan koiralle kastraation mutta mies ystävä vastustaa. Koira on nyt 3½ vuotias poika koira.

 16. Keera says:

  Onko sillä eroa, jos pussit poistetaan tai jätetään jäljelle?

 17. moromoro says:

  haluaisin myös tietää kuinka pian leikkauksen vaikutukset alkavat näkyä, eli miten pian koiran käytös tasaantuu ja rauhoittuu? Puhutaanko viikoista vai kuukausista?

 18. iiro says:

  Miten pitkä on ns. varoaika kastraation jälkeen, eli kuinka kauan leikattu uros ja juoksussa oleva narttu on pidettävä erossa toisistaan , ettei vahinkoa pääse tapahtumaan?

 19. Sonik says:

  Voiko pennun (myöskin uros 5,5kk) ja aikuisen koiran suhde häiriintyä, jos aikuisen uroksen kastroi kemiallisesti ja vaikutus loppuu suunnilleen samaan aikaan, kun nuorempi koira saavuttaa murkkuiän..?

 20. Marjo says:

  Kuinka pian leikkauksen vaikutukset alkavat näkyä, eli miten pian koiran käytös tasaantuu ja rauhoittuu? Puhutaanko viikoista vai kuukausista?

 21. TM&JM says:

  Voiko ja onko siitä vastaavaa hyötyä jos uroskoira on jo seitsemän vuotias?

The comments are closed.