Koiran hoito

Koiralla ja ihmisellä on jo pitkä yhteinen historia. Koira onkin ihmisen eniten jalostama lemmikki ja eri koirarodut eroavat toisistaan paljon luonteen, koon ja ulkonäön osalta. Koira vaatii omistajalta suurta sitoutumista hoitoon ja koulutukseen. Koiraa ei tulisi koskaan jättää pelkästään lapsen vastuulle, vaan päävastuun tulisi olla aina aikuisella.

Koiran hoito: Koira on saavuttanut useissa perheissä perheenjäsenen statuksen ja sen ulkoiluttamiseen, kouluttamiseen ja hoitoon kuluu perheessä paljon aikaa. Toisaalta koiran kanssa puuhastelu on monipuolista harrastustoimintaa ja mahdollistaa arkirutiineista irrottautumisen.

Koiran hoito: käyttäytyminen

Koira on laumaeläin, joka haluaa vietttää paljon aikaa omistajansa seurassa. Useimmat koirat sopeutuvat kuitenkin olemaan päivisin yksin kotona, kun ne totutetaan siihen. Ihmisen, joka on erittäin pois paljon poissa kotoa, ei kannattaisi ottaa koiraa. Jos koira joutuu olemaan paljon yksin, se usein turhautuu tai ahdistuu. Eroahdistunut koira saattaa alkaa tuhoamaan kotia, pissaamaan sisälle tai pitämään meteliä omistajan poissa ollessa.

Koirarotujen erilaisuudesta johtuen koirien luonteissa on paljon vaihtelua. Toiset ovat rauhallisia, toiset erittäin vilkkaita, toiset vahtivat reviiriään, jotkut päästävät ovesta kenet vain. Koirarodun valintaan kannattaa paneutua huolella ja miettiä, mitkä ominaisuudet ovat juuri itselle koirassa tärkeitä.

Rotua valitessa tulee huomioida myös se, mihin tarkoitukseen rotu on alun perin jalostettu. Koiran luonne ja aktiivisuus, sekä puuhat mistä se nauttii, ovat usein yhteydessä sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Koiran hoito: turvallinen käsittely

Pennusta asti käsittelyyn totutetulle koiralle on helppo tehdä säännölliset hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu, turkin hoito ja hampaiden puhdistus. Pienimpiä ja hentoluisimpia rotuja lukuunottamatta koira ei yleensä loukkaannu ihmisen käsittelyssä kovin helposti. Pienten lasten ja koirien yhdessäoloa tulisi silti aikuisen valvoa molempien turvallisuuden vuoksi.

Koiran hoito: koiran hoitotarvikkeet

Kun koiranpentu tulee taloon, sitä varten tulisi olla valmiina hihna ja panta (tai valjaat), vesi- ja ruokakuppi, kynsisakset ja mahdollisesti turkinhoitovälineet. Kasvattajalta yleensä tulee pennun mukana ainakin muutaman annoksen verran tuttua ruokaa, johon pentu on tottunut.

Oma makuualusta on hyvä olla olemassa, mutta aluksi ei kannata hankkia kovin kallista koiranpetiä, sillä koiranpentu todennäköisesti kokeilee siihen hampaitaan. Koira kannattaa totuttaa omassa petissä nukkumiseen heti alussa, koska vanhempana koiran häätäminen sängystä on vaikeampaa.

Koiran makuupaikaksi kannattaa valita koiran peti oman sängyn sijasta.

Koiran hoito: koiran ulkoilutus

Aikaavievin ja omistajan kannalta sitovin osa koiran hoitoa on ulkoilutus. Aikuinen koira tarvitsee vähintään kolme kunnollista ulkoilutuskertaa päivässä, pentu mielellään useampia lyhyitä. Mitä tiheämmin pikkupentua jaksaa kiikuttaa pihalle, sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi.

Pennun hoitoon kuuluu olennaisesti myös peruskäskyjen opettaminen pennulle ja pennun totuttaminen erilaisiin uusiin asioihin, kuten autossa matkustamiseen, hihnassa kulkemiseen, ihmisten tervehtimiseen ja niin edespäin. Myös yksinoloon totuttaminen kannattaa aloittaa hiljalleen, mutta mahdollisimman pian, jotta se ei tule pennulle yhtäkkisenä järkytyksenä.

Aluksi pentu opetetaan olemaan hetki yksinään eri huoneessa esim. puruluun tai aktivointilelun kanssa. Seuraavassa vaiheessa pentu jätetään asuntoon yksin vain hetkeksi ja sisään tultaessa pentua ei erityisemmin pidä kehua, vaan ennemminkin ulos menemisestä ja sisään tulemisesta tulee tehdä mahdollisimman neutraaleja usein toistuvia tapahtumia. Kotoa poissaoloaikaa pidennetään pikkuhiljaa ja pian koira oppii että omistaja tulee aina takaisin, vaikka onkin välillä poissa.

Jos suunnitelmissa on, että lapsi ulkoiluttaa koiran koulusta tullessaan, koiran täytyy olla kooltaan ja luonteeltaan sellainen, että lapsi pystyy hallitsemaan sen. Jos koira pystyy kiskomaan lapsen nurin tai karkaamaan lapselta, ulkoilusta tulee kaikille osapuolille vaarallista.

Koiran hoito: koiran ruokinta

Koiranpentu syö 3–4 kertaa päivässä, aikuinen koira yleensä joko kerran tai kaksi päivässä. Helpoimmin ja turvallisimmin ruokinta hoituu laadukkaalla kuivamuonalla. Kuivamuonan voi syöttää joko kuivana tai veteen liotettuna. Koiralla on aina oltava raikasta vettä saatavilla. Yleensä pennut juovat paljon, joskus kerralla liikaakin, mutta aikuiset koirat eivät aina juo tarpeeksi. Silloin koiran ruuan sekaan kannattaa lisätä vettä.

Koiran hoito: VÄLTÄ NÄITÄ

Ota selvää, mitkä aineet ovat koiralle vaarallisia. Esimerkiksi ksylitoli ja tumma suklaa ovat koiralle hengenvaarallisia aineita. Myös avokado ja viinirypäleet (rusinat) ovat suurina määrinä vaaraksi koirille. Lääkkeet ja siivousaineet tulisi myös pitää koiran ulottumattomissa.

Älä jätä koiraa yksin tilaan, jossa se voi syödä jotain itselleen vaarallista. Vaarallisia voivat olla yllättävät asiat, kuten villavaatteet – jos koira nielee purkautuvaa villalankaa, sen suolisto voi vaurioitua niin pitkältä matkalta, ettei koiraa voida enää edes leikkauksella pelastaa. Myös sukat ovat monelle koiralle mieleisiä, mutta vaarallisia syötäviä. Koiralle leluja ostaessa kannattaa myös miettiä, voiko koira saada lelusta palasia irti tai niellä sen jopa kokonaisena.

Sopikaa perheen sisällä yhteiset säännöt sille, mitä koira saa tehdä ja mitä ei. On koiralle stressaavaa, jos eri ihmiset vaativat siltä eri asioita. Koiran kanssa tulee olla johdonmukainen, jotta se ymmärtää mitä saa tehdä ja mitä ei.

Koiran hoito: koiran sairaudet

Koira ei aina näytä kipua tai sairautta kovin helposti ulospäin. Siksi omistajan kannattaa tarkkailla koiran vointia päivittäin ja kiinnittää huomiota kaikkeen poikkeavaan.

Koirilla valitettavasti on monenlaisia sairauksia, joista suuri osa on perinnöllisiä ja tyypillisiä tietyille roduille. Koiran kasvattaja osaa kertoa, minkälaisille riskeille koira perimänsä puolesta altistuu.

Vaarallisimpia tartuntatauteja vastaan koira rokotetaan. Rokotusten ansiosta esimerkiksi penikkatautia ei juuri esiinny Suomessa. Tiheään asutuilla seuduilla koirasta toiseen leviävät epidemiatyyppisesti esimerkiksi kennelyskä ja erilaiset vatsataudit. Nämä eivät yleensä ole hengenvaarallisia, mutta jos koiran vointi huononee, kannattaa aina ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Esim. vakavan ripulin seurauksena erityisesti pentu tai vanha koira voi tarvita nesteytystä tiputuksessa. Lisätietoa katso koiran rokotukset

Koiran hoito: ihmisen paras ystävä

Koiran kyky ymmärtää ja tulkita ihmistä tuntuu välillä lähes yliluonnolliselta. Ja kun kotona on kerran ollut koira, on vaikea tottua olemaan ilman. Koira on vaativa ja aikaavievä lemmikki, mutta mitä enemmän sen kanssa puuhastelee, sen kitkattomammin arki sujuu.

Koiran hoito: Agility on koiralle erinomainen virikkeellinen harrastus, joka syventää koiran ja omistajan suhdetta.

Harrastusmahdollisuudet koiran kanssa ovat lähes rajattomat: näyttelyistä palveluskoiratoimintaan ja agilitystä metsästykseen.

Eläinlääkäri Anu Jäminki, Eläinlääkäriasema Kauris, Kerava

Vastaukset


2 Vastatut Koiran hoito

  1. Minnuni says:

    oikein hyviä ohjeita!:)

  2. milla says:

    kiitos! auttaa minua paljon kun hankin uuden koiran! 🙂

The comments are closed.