Koiran eroahdistuksen hoito

Koiran eroahdistuksen hoito vaihe vaiheelta

Koiran ongelmallinen yksinolokäyttäytyminen kuten ulvominen, esineiden tuhoaminen ja sisälle tarpeiden tekeminen on seurausta koiran kontrolloimattomasta ahdistuneisuudesta. Koiran eroahdistuksen hoidon tavoitteena on opettaa koira viihtymään yksikseen.

Koiran eroahdistuksen hoito vaatii omistajien sitoutumista hoitosuunnitelmaan.

HUOM! Lue ennen tätä artikkelia koiran eroahdistus artikkeli, jossa käsitellään eroahdistuksen taustoja.

Käytösterapia koiran eroahdistuksen hoidossa

Koiran eroahdistusterapia perustuu systemaattiseen eroahdistuksen poisherkistämiseen. Ensimmäisenä tehtävänä on opettaa koira pysymään paikalla rauhallisena (rentoutusharjoitukset). Tämän jälkeen koiraa siedätetään erittäin lyhyille yksinolohetkille (vastaehdollistaminen). Vasta tämän jälkeen koira jätetään kotiin yksin joiksikin minuuteiksi (poisherkistäminen). Koiran edistymisen myötä näitä yksinoloaikoja pidennetään. Toisinaan eläinlääkäri määrää koiralle masennuslääkitystä tukemaan terapiaa.

Rentoutusharjoitusten alussa koiralle opetetaan istuminen ja paikalla pysyminen. Rauhassa ”tyytyväisenä” istuvaa koiraa palkitaan makupaloilla ja kehuilla. Palkitsemisen kohteena on koiran rauhallinen käytös, eikä niinkään koiran paikallaan istuminen. Koira joutuu ansaitsemaan makupalat rauhallisella käyttäytymisellään. Tätä makupaloilla tai kehuilla vahvistettua käyttäytymismallia käytetään myöhemmin hyväksi eroahdistuksen vastaehdollistamisharjoituksissa.

Vastaehdollistamisharjoituksessa rentoutusharjoituksessa opittuun tilanteeseen liitetään hyvin pieni määrä ”yksinoloa”, jolloin aiemmin opittu rentoutumisvaste peittää alleen lyhytaikaisen yksinolon aiheuttaman epämukavuuden.  Paikalleen jätetyn koiran luota poistutaan lyhyen matkan päähän ja palataan palkitsemaan koira sen rauhallisesta käyttäytymisestä.

Viimeisenä vaiheena on eroahdistuksen poisherkistäminen, jossa aloitetaan systemaattisesti pitenevien kodista poistumisharjoitusten tekeminen. Poisherkistämisharjoituksia ei saa tehdä ennen kuin koira on oppinut rentoutumisvasteen ja vastaehdollistunut riittävän tehokkaasti. Liian nopea eteneminen näissä harjoituksissa aiheuttaa eroahdistusoireiden pahenemisen.

Koiran eroahdistuksen hoito: rentoutumisharjoittelu

Opeta koirallesi istuma-asennossa pysyminen.  Edistyt parhaiten, jos vahvistat koiran oikeaa suoritusta herkkupaloilla. Käytä makupaloja, jota koirasi rakastaa eniten, kuten pieniä juustokuutioita tai pieniä grillikanapaloja. Voit pakastaa näitä valmiiksi leikkaamiasi kanapaloja annospusseihin valmiiksi. Itse harjoittelu on syytä aloittaa ulkoilulenkin varrella olevalla rauhallisella paikalla ja vasta myöhemmin siirtää harjoittelu sisätiloihin. Makupalat toimivat tehokkaammin palkintoina, jos et ruoki koiraasi juuri ennen harjoittelutuokiota.

Käske aluksi koirasi istuutumaan ja kehu koiraasi vuolaasti. Käytä koirasi etunimeä komentojen yhteydessä, jotta koirasi kiinnittäisi paremmin huomion komentoihisi (Jeri, istu). Palkitse koirasi jokainen mallisuoritus välittömästi (sekunnin sisällä). Tämä välitön palkitseminen tehostaa oppimista.  Noin kahden päivän jälkeen koirasi on yhdistänyt lenkkipolun harjoittelupaikan makupaloihin.

Koiran eroahdistuksen hoito: palkitse koiraasi rauhallisuudesta, älä koskaan palkitse koiraasi, jos se vaikuttaa huolestuneelta.

Kun koirasi tunnistaa tämän ”mukavan harjoittelupaikan” lenkillänne, voit aloittaa asteittaiset loitontumisharjoitukset. Tätä varten kiinnitä koirasi harjoittelu ajaksi puuhun kiinni ja komenna koiraasi esimerkiksi seuraavasti: Jeri (sekunnin tauko) – Istu Äiti käy kioskilla (poistu parin askeleen päähän ja palaa takaisin) – Hyvä poika (anna makupala).

Tehosta harjoittelua liittämällä harjoitusrutiineihin elementtejä, jotka koirasi yhdistää harjoitukseen. Näitä ovat esimerkiksi koiran makuualusta, tietyt makupalat, purutikut tai tietty sinun käyttämäsi lause, jota toistat aina harjoituksen yhteydessä (”äiti käy kioskilla”). Käytä rentoutumisharjoitukseen liittämiäsi lauseita tai esineitä jatkossa vain harjoituksissa.

Jatka harjoittelua alla olevan harjoitteluohjelman mukaisesti heti kun koirasi on ymmärtänyt mitä siltä odotat. Rentoutusharjoitteluohjelmassa on eritasoisia tehtäviä (A,B,C…), siirry seuraavan tason tehtävään vasta kun olet vähintään kolmen päivän ajan toistanut edellisen tason tehtäviä onnistuneesti.

Koiran eroahdistuksen hoito alkaa rentoutusharjoituksella. Harjoittele Tason A harjoitusta 15 minuutin ajan kolme kertaa päivässä kolmena päivänä ennen siirtymistä Tason B harjoitukseen. Vastaavasti toimien siirry seuraavan tason tehtävään. Harjoitusohjelma vie aikaa noin 2-3 viikkoa, jonka aikana koiran tulee oppia olemaan täysin rauhallisena paikallaan.

Toista näitä harjoituksia aina ulkoillessasi koirasi kanssa. Niiden tulee olla osa koiran ulkoilutustasi. Noin 3 viikon kuluttua koirasi tulisi suhtautua välinpitämättömän huolettomasti harjoitteluusi.

Koiran eroahdistuksen hoito: vastaehdollistaminen

Vastaehdollistamisen alussa opeta koirasi pysymään omalla paikalla KOTONA, kun poistut sen läheisyydestä. Toimi vastaavia periaatteita noudattaen kuin mitä teit ulkona rentoutusharjoituksissa. Aluksi siirry vain muutaman askeleen ja päähän ja myöhemmin eri huoneisiin. Palkitse koiraasi avokätisesti hyvästä suorituksesta.

Seuraavaksi liitä normaaliin kodista poistumiseesi liittyviä ärsykkeitä yksi kerrallaan koiran läheisyydestä loitontumiseen. Esimerkiksi loitonnut koirastasi ja ota auton avaimet käteesi, laita avaimet pöydälle ja palaa koirasi luokse. Seuraavaksi loitonnut koirastasi, laita kengät jalkaan ja takki päälle, jonka jälkeen riisu ulkovaatteet päältäsi ja palaa koiraasi palkitsemaan.

Pyri liittämään harjoitukset normaaliin elämäänne kotona. Esimerkiksi, kun menet aamulla pesemään hampaasi niin tee tästäkin tapahtumasta harjoitustilanne koirallesi.

Tämän harjoituksen tarkoituksena on liittää koiran eroahdistuksen laukaisevia tekijöitä (ehdollistuneita ärsykkeitä) opittuun rentoutumisvasteeseen. Pidä huoli, että koirasi ei missään vaiheessa ahdistu harjoittelun aikana – jos ahdistuu, olet edennyt liian nopeasti.

Koiran eroahdistuksen hoito: poisherkistäminen

Edettyäsi poisherkistämisharjoituksiin, on koirasi oppinut olemaan käskystä paikallaan samalla kun pystyt käsittelemään koirasi eroahdistuksen laukaisevia ärsykkeitä ilman, että koirasi niistä enää välittäisi. Tämän saavuttamiseen on mennyt teiltä noin 3-4 viikkoa. Onneksi olkoon, olette edenneet hienosti! Jos sinulla on kuitenkin tässä vaiheessa ongelmia harjoitusten suhteen, ota yhteyttä käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkäriin tai terapeuttiin. Et voi aloittaa poisherkistämisharjoituksia ennen kuin olet vastaehdollistanut koirasi.

Koiran eroahdistuksen hoito: Eroahdistuksen poisherkistämisharjoituksessa poistutaan kodista vain lyhyeksi aikaa ja palataan palkitsemaan rauhallisena pysynyttä koiraa. Koiralle on hyvä olla oma makuualustainen paikka harjoittelua varten.

Poisherkistämisen alussa käske koirasi pysymään paikalla ja kerro koirallesi lähteväsi kioskilleja kävele tämän jälkeen kohti ulko-ovea, avaa ja sulje ulko-ovi menemättä kuitenkaan ulos. Palaa koiran luo palkitsemaan koiraasi. Tämän jälkeen toista harjoitus, mutta tällä kerralla mene asunnosta vain hetkeksi ulos (muuta sekunti) ja palaa takaisin. Valitse koirasi paikka siten, että sillä on esteetön näkymä ulko-ovelle.

Jatka poisherkistämisharjoittelua seuraavan ohjelman mukaisesti vasta kun koirasi on tottunut täysin ulko-oven tapahtumiin. Etene poisherkistämisharjoitteluissa tasolta toiselle vastaavasti kuin mitä teit ulkona rentoutusharjoituksissa. Palaa harjoittelussa välittömästi helpompiin harjoituksiin, jos koirasi missään vaiheessa on huolestuneen oloinen.

Kun olet tehnyt Tason E harjoituksia vähintään viikon ajan runsaasti, eikä koirasi ole enää stressaantunut poistumisistasi, voit pidentää poissaoloja 10- 20 minuutin mittaisiksi. Tyypillisesti tähän menee aikaa noin 1-2 kuukautta. Älä pidä kiirettä ohjelman kanssa etenemisessä vaan seuraa tarkoin koirasi reaktioita.

Koiran eroahdistuksen hoito: harjoittele kodista poistumista säännöllisesti, myös viikonloppuisin.

Useimmat eroahdistuneet koirat ahdistuvat poistumisen jälkeisen 30 minuutin aikana ja tästä syystä harjoittelun huomio tulee keskittää ensimmäiseen puoleen tuntiin. Voit edetä pidempiin poissaoloaikoihin vasta, kun olet ehdottoman varma, että koirasi ei ahdistu alle puolen tunnin poissaoloistasi. Kun koirasi osaa olla kotona huolettomana 90 minuuttia niin todennäköisesti olette onnistuneet terapiassa ja tästä eteenpäin koirasi osaa olla yksin joitain tunteja.

Etene harjoituksissa koirasi ehdoilla. Jos harjoittelu aiheuttaa koirassasi stressiä, olet edennyt tehtävissä liian nopeasti ja joudut palaamaan helpompiin harjoituksiin. Jos sinusta tuntuu, että ette edisty harjoituksissa, varaa eläinlääkärille tai käytösterapeutille kontrollikäyntiä varten aika, jossa voitte yhdessä pohtia ongelmaan ratkaisua ja mahdollisesti eläinlääkärisi määrää koirallesi mielialalääkitystä terapiaa tukemaan.

Tulokset syntyvät työllä

Jos koirasi stressaantuu harjoituksista,  on sinun keskeytettävä heti harjoittelu ja varottava palkitsemasta koirasi stressireaktiota. Ääntelehtiminen, pään laskeutuminen, korvien taakse painuminen taakse sekä tärinä ovat merkkejä stressireaktiosta.

Kaikkien riittävän vanhojen perheenjäsenten on tärkeää osallistua harjoitusohjelman läpiviemiseen tai ainakin varottava pilaamasta jo saavutettuja tuloksia.  Harjoitusten tulisi kestää maksimissaan 15 minuuttia (tämä voidaan jakaa 3 – 4:ään 5 minuutin mittaiseen harjoitukseen). Yhdistä harjoitukset ulkoilun yhteyteen, jolloin harjoituksia on 3-4 kertaa päivässä. Älä vähennä harjoittelua vaikka koirasi eroahdistus helpottuisi. Koirasi päivärytmiin pitää jatkossakin muodostua useista lyhyistä yksinolohetkistä.

Useilla koirilla voi olla alussa hankaluuksia pysyä rauhallisena, mutta älä lannistu vaan pyri itse oivaltamaan mistä asia on kiinni. Koiran harjoittelu edistyy heti kun koira yhdistää palkitsemisen omaan rauhalliseen käyttäytymiseensä. Osalle koirista tämänkaltainen harjoitustilanne voi olla ensimmäinen kerta, kun siltä vaaditaan suoriutumista.

Terapialle on parasta, jos voit järjestää koirallesi päivähoidon tai ottaa koirasi mukaan työpaikallesi. Jotta koirasi kykenee olemaan yksin koko päivän, tulee sen osata olla yksin ensin minuutin, 5 minuuttia, tunnin ja 2 tuntia.

Muita keinoja eroahdistuksen hoitoon

Tottelevaisuuskoulutus on hyödyksi eroahdistuneelle koiralle. Ahdistuksen lieveneminen liittyy koiran ja omistajan vuorovaikutuksen muuttumiseen. Koira oppii tottelevaisuusharjoitusten myötä kuuntelemaan ja ansaitsemaan omistajan huomion. Yksistään tottelevaisuuskoulutuksesta ei kuitenkaan ole apua eroahdistuksen hoidossa.

Osa eroahdistuneista koirista tuhoaa paikkoja yksin ollessaan. Tuhojen estämiseksi sinun on hyvä tarjota koirallesi esineitä, joita se saa tuhota. Voit esimerkiksi opettaa koirallesi pahvilaatikoiden repimistä. Laita pahvilaatikko lattialle ja kutsu koirasi repimään laatikkoa kanssasi. Useat koirat innostuvat tästä leikistä. Tämän jälkeen jätä pahvilaatikoita kotiin ainoastaan koiran yksinoloajaksi. Eroahdistuksen helpottuessa koirasi tuhoamishalu pienenee, jolloin voit pienentää vähitellen pahvilaatikon kokoa ja lopulta riittää, kun jätät pienen kappaleen lattialle kodista poistuttaessa.

Koiran rankaiseminen ei ole ratkaisu

Rangaistuksen käyttö on väärä tapa puuttua koiran eroahdistukseen. Koiran rankaiseminen tuhotöistä, sisälle tarpeiden tekemisestä on lähinnä kostotoimenpide koiran aiheuttamista vahingoista. Jo ennestään ahdistunut koira muuttuu rangaistusten myötä yhä epävarmemmaksi. Lisäksi on vaarana, että koirasi oppii yhdistämään rangaistuksen kotiin saapumiseesi, jolloin koira itse asiassa oppii pelkäämään kotiin saapumistasi.

Koiran eroahdistuksen hoito: älä rankaise jälkikäteen koiraa. Rankaisu vain pahentaa koiran epävarmuutta eikä auta lainkaan eroahdistunutta koiraa ”käyttäytymään paremmin”.

Osa koiran omistajista väittää koiran olevan tietoinen pahanteostaan. Kuitenkin tämä koiran ”syyllinen ulkonäkö” liittyy rangaistuksen pelkoon. Nämä ”syylliset koirat” ovat oppineet yhdistämään ulosteet, tuhotut tavarat tai omistajien kotiin saapumisen rankaisemiseen ja koira tietää odottaa rangaistusta.

Eläintarvikekaupat myyvät sitruunapantaa haukkumisen estoon, mutta pannan käyttö ei edistä eroahdistuksesta paranemista. Sitruunapanta voi vähentää haukuntakäyttäytymistä, mutta ei vaikuta haukkumisen motivaatioon – eroahdistukseen. Lisäksi koira tottuu melko pian sitruunapantaan ja haukkuu pannasta huolimatta, jos on ahdistunut.

Koiran eroahdistuksen hoito edellyttää sitkeyttä ja sitoutumista

Koiran eroahdistuksen hoito edellyttää koiran käyttäytymisen motivaation ymmärtämistä ja yksilöllistä hoito-ohjelmaa. Mielialalääkityksen ja irrallisten niksien neuvominen omistajille ilman hoito-ohjelman syvempää läpikäymistä ei paranna koiran eroahdistusta. Tämä hoito-ohjelma vaatii perheenjäsenten pysyvää sitoutumista käsitellä perheen koiraa eri tavoin. Vain näin toimien koiran eroahdistus on parannettavissa.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Kirjallisuus:

Bäcklund P: Koiran eroahdistus. Kotieläinhygienian julkaisuja 37, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin Yliopisto, 2001.

Horwitz DF: Diagnosis and Treatment of Canine Separation Anxiety and the Use of Clomipramine Hydrochloride (Clomicalm). J Am Anim Hosp Assoc 36(3-4):107-109, 2000.

Juarbe-Diaz SV: Assessment and treatment of excessive barking in the domestic dog. In: Vet Clin of North Am: Sm Anim Pract 27(3):515-531, 1997.

Lindell EM: Diagnosis and tretment of destructive behavior in dogs. In: Vet Clin of North Am: Sm Anim Pract 27(3):533-547, 1997.

Overall KL: Clinical Behavioral Medicine for Small Animals, Mosby. Maple-Vail book Mfg Group, Missouri, 1997.

Sherman BL: Separation anxiety in dogs. Compend Contin Educ Vet 30(1):27-42, 2008.

 

 

Vastaukset


2 Vastatut Koiran eroahdistuksen hoito

  1. stressaantunut omistaja says:

    Meillä on vuoden ikäinen uroskoira jonka ainut ongelma on kauhea eroahdistus, joka alkoi vasta 8-9kk iässä. Eroahdistusta ei ole muihin perheenjäseniin ainoastaan minuun, heti kun lähden ovesta tai laitan koiran vaikka toisen oven taakse itseni ollessa sisällä alkaa koira inisemään, läähättämään, kuolaamaan ja pidemmän ajan myötä ulvomaan ja itkemään samaan aikaan, kun aukaisen oven tai tulen kotiin koira vaikuttaa hysteerisen iloiselta ja tärisee eli todennäköisesti tärisee myös aikaisemmin, se ei enää nuku vaan vahtii ove kokoajan, oven takana käynti/rauhoittumis harjoitukset eivät ole auttaneet, eräs koirakouluttaja sanoi että nyt ei saisi koiraa jättää hetkeksikään yksin, mikä on lähes mahdotonta kun molemmat perheeseen kuuluvat käy töissä ja tulisi aika kalliiksi viedä koira aina maksulliseen hoitopaikkaan. Ennenkoira jäi oven taakse ja oli unisen oloinen kun tulin kotiin ja oli myös leikkinyt leluilla ja syönyt makupalat kongista nykyään ei enää mikään kiinosta yksin ollessaan.

  2. Uusi tuleva koiran omistaja says:

    Hei saan ystävältä koiran koska hän joutuu luopumaan siittä kun muuttaa paikkaan jossa ei saa olla lemmikkejä Ihmettelen kuinka koiralta saa lopetettua haukkumisen kun ei ole ketään paikalla onko mitään kätevää konstia jolla koiran saisi rauhalliseksi teen itse 6 h ja 30min päivässä töitä voisiko saada neuvoa millainen koulutus auttaa siihen ettei koira hauku yksikseen asunnossa

The comments are closed.