Koiran epilepsia

Koiran epilepsia eli koiran kaatumatauti

Koiran epilepsia eli ”kaatumatauti” on yleisin koirilla esiintyvä neurologinen sairaus. Tavallisinta on, että koiran epilepsia alkaa jo nuorella iällä keskimäärin yksi – kaksi vuotiaana.  Noin yhdellä prosentilla koirista on epilepsia, mutta epilepsian esiintymisessä on suuria rotukohtaisia eroja. On rotuja, joissa epilepsian esiintyminen lähentelee kahtakymmentä prosenttia.

Koiran epilepsia: Beagleilla esiintyy epilepsiaa muita koirarotuja yleisemmin.

Koiran epilepsia: Kohtauksen laukeaminen ja kesto

Tulevaa kohtausta saattaa edeltää niin sanottu esitila, jolloin koira voi vaikuttaa hiukan poissaolevalta ja käyttäytyä levottomasti. Esitilan aikana koira voi hakeutua isäntäväen läheisyyteen pelokkaana tai mennä piiloon. Epilepsiakohtaus alkaa usein levossa, mutta sen voi myös laukaista jokin ulkoinen ärsyke.

Koiran epilepsia aiheutuu aivojen sähköisen toiminnan häiriöistä. Epilepsiakohtauksen laatu riippuu sähköpurkauksen paikasta koiran aivoissa. Paikallisessa epilepsiakohtauksessa vain jokin osa koiran ruumiista kouristelee. Paikallinen kohtaus voi myös levitä yleistyneeksi, jolloin koira menettää tajuntansa ja kouristelee.

Koiran epilepsia eli kaatumatauti johtuu aivojen sähköisen toiminnan häiriöstä.

Jos kohtaus kestää yli puoli tuntia, puhutaan tällöin jatkuvasta kohtauksesta (status epilepticus). Jatkuva kohtaus voi aiheuttaa pysyviä muutoksia tai vajaatoimintaa sekä aivoissa, munuaisissa, maksassa ja sydämessä ja tämän vuoksi on tärkeää hakeutua välittömästi eläinlääkäriin kohtauksen kestäessä yli 5 minuuttia.

Koiralla kohtauskynnystä laskevat samat seikat kuin ihmisellä: kirkkaat valot tai äänet, kuume, väsymys, hormonaaliset tekijät, lääkkeet tai koiraa stressaava tilanne. Koirilla epilepsiaan sairastuneista 60% on uroksia, joten urosten hormonitoiminta ilmeisesti altistaa sairauden puhkeamiselle.

Koiran epilepsia: Oireet

Yleistyneessä epilepsiakohtauksessa koira menettää tajuntansa, kouristelee, kuolaa, pää ja niska ovat usein voimakkaasti taaksepäin taivutettuna. Lisäksi koira voi ulostaa tai virtsata alleen kohtauksen aikana. Kohtaus kestää muutamista sekunneista joihinkin minuutteihin.

Kohtauksen jälkitilavaiheissa koirat ovat väsyneitä ja poissaolevia. Jälkivaihe kestää muutamista minuuteista aina kahteen päivään. Osa koirista vetäytyy omiin oloihinsa tai voi olla jopa aggressiivinen jälkivaiheen aikana.

Koiran epilepsia: Kohtauksen jälkeen koira voi olla sekava ja väsynyt. Koiran on parasta antaa toipua kohtauksesta kaikessa rauhassa.

Koiran epilepsia: Diagnosointi

Koiran epilepsia voi olla joko idiopaattista eli sisäsyntyistä tai seurausta jostain muusta sairaudesta tai vammasta. Aluksi koiralle tehdään kliininen- ja neurologinen tutkimus. Lisäksi otetaan tarvittavat veri- ja virtsakokeet, joilla poissuljetaan tiettyjä sairauksia ja samalla selvitetään munuais- ja maksa-arvojen perusteella kyseisten elimien toimintakunto. Tarvittaessa koira ohjataan jatkotutkimuksiin (aivosähkökäyrä, magneettikuvaus, selkäydinnestenäyte).

Diagnoosin teko on pitkälti muiden kohtauksia aiheuttavien tekijöiden poissulkemista. Idiopaattisessa epilepsiassa koira käyttäytyy kohtausten välillä normaalisti ja on kohtauksia lukuunottamatta terve neurologisesti ja fysiologisesti.

Koiran epilepsia: Lääkitys ja hoito

Kun diagnoosiksi varmistuu idiopaattinen koiran epilepsia, voidaan aloittaa lääkitys. Fenobarbitaali on paras tunnettu epilepsialääke koiralla. Sen käyttö vaatii seurantaa, jotta löydetään matalin toimiva annostus. Idiopaattista epilepsiaa ei voida parantaa, vaan koira tarvitsee siihen lääkitystä loppuelämänsä. Lääkitystä suositellaan, jos koira saa kohtauksia useammin kuin kuuden viikon välein.

Lääkitys vähentää kohtausten määrää, kestoa ja voimakkuutta, ja koira voi yleensä elää normaalia elämää. Ilman lääkitystä sairaus pahenee, sillä pitkät, hallitsemattomat kohtaukset vaurioittavat aivoja ja altistavat koiran uusien kohtausten synnylle. Tällöin myös koiran persoonallisuus voi muuttua.

Koiran epilepsia on tarkoin seurattava tauti. Koira tulee käyttää puolivuosittain kontrollikäynneillä, joissa koiralta otetaan verinäyte seerumin fenobarbitaalin pitoisuuden määritystä varten. Verikoetulosten perusteella fenobarbitaalin annosta korjataan tarvittaessa. Fenobarbiotaali on maksatoksinen lääkeaine ja tämän takia annos säädellään mahdollisimman matalaksi.

Koiran epilepsia: Epilepsiaa sairastavan koiran hoito

Kun koira saa epilepsiakohtauksen, tulisi mahdollisuuksien mukaan varmistaa, että se ei loukkaa itseään. Älä yritä rauhoitella koiraa äläkä koske siihen turhaan, mutta siirrä se tarvittaessa pois esimerkiksi portaiden lähettyviltä. Älä päästä muita eläimiä koiran läheisyyteen, kun sillä on kohtaus. Epilepsiaa sairastavaa koiraa ei kannata jättää samaan tilaan toisten koirien kanssa, sillä jos se saa kohtauksen omistajien poissaollessa, toiset koirat voivat suhtautua kouristelevaan yksilöön aggressiivisesti.

Yli viisi minuuttia kestävät kohtaukset vaativat aina välitöntä ensiapua, jollaiseksi käy esimerkiksi diatsepaami suppona tai injektiona. Kohtauksen aikana koiraa ei voi lääkitä suun kautta.

Omistajan vastuulla on muistaa antaa koiralle säännöllisesti lääke ja käyttää koira eläinlääkärin ohjeiden mukaan kontrollikäynneillä. Pitkittyneitä kohtauksia varten on hyvä pitää kotona diatsepaamia suppona.

Kohtauksen jälkeen koiran tulisi saada olla rauhallisessa ympäristössä, kunnes se on täysin normaali. Älä siis päästä koiraa heti kohtauksen jälkeen toisten koirien seuraan tai ulkona vapaasti juoksemaan, sillä se voi käyttäytyä itselleen epätyypillisesti.

Koiran epilepsia: Ennaltaehkäisy

Koiran epilepsia on vahvasti periytyvää, joten epilepsiaa sairastavaa koiraa ei suositella käytettäväksi jalostukseen. Kun yhdistetään kaksi epileptikkoa, jälkeläisistä 40–100% sairastuu epilepsiaan. Kasvattajien avoimuus ja rehellisyys on tärkeässä asemassa myös epilepsian, kuten minkä tahansa muunkin perinnöllisen sairauden torjunnassa.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


21 Vastatut Koiran epilepsia

 1. Cavahau says:

  Cavalier kingcharlesinspanielini alkoi oirehtia vanhoilla päivillään 8-9 vuotiaana. Aluksi oli levottomuuskohtauksia, pelokkaan oloisena häntä koipien välissä yritti mennä sohvan taakse piiloon, maiskutteli suutaan, pälyili ympärilleen, joskus tuli ihan jalkojen viereen etsimään turvaa ja nuoleskeli käsiä.

  Levottomuuskohtaukset kestivät viidestä minuutista tuntiin, ja ne menivät itsekseen ohi. Rauhoiteltiin ja siliteltiin, kun ei muutakaan osattu tehdä. Kohtausten jälkeen koira oli normaalin oloinen, vähän väsyneen oloinen kyllä.

  Eläinlääkäri ei osannut sanoa mistä oireet johtuvat. Koiralla oli jo nuorena todettu sydänvika, johon sai lääkitystä ja vähän aiemmin todettu diabetes, jota lääkittiin insuliinipistoksilla.

  Lopulta koira sai ihan selkeitä kohtauksia. Kesken kävelylenkin etupää rojahti maahan, koira oli sekava ja poissaoleva, vapisi. Tätä kesti viitisen minuuttia. Nukkuessaan sai kohtauksia keskellä yötä: jalat sätkivät, vartalo oli jäykkä ja kramppasi, silmät pyörivät päässä, suusta tuli vaahtoa ja pissat tulivat alle. Kohtauksen jälkeen koira oli erittäin väsynyt ja juoma/ruoka maistuivat. Ell ei suositellut lääkityksen aloittamista, sillä kohtaukset tulivat niin harvoin, muutaman kuukauden välein. Totesi myös, että kyseessä ei välttämättä ole epilepsia, sillä se alkaa yleensä nuoremmalla iällä.

  Lopulta koira pääsi viimeisille unilleen 10,5-vuotiaana, sillä kohtausten väli tiheni ja sillä oli muitakin sairauksia, jotka veivät yleiskunnon heikoksi. (Sydänvika, diabetes, paha kaihi)

 2. Pipsa says:

  Hei! minulla on Toyvilla koira. On nyt kohta 3 vuotias. On Jo jonkin aikaa välillä tullut kouristeluja, tänään oli hoidossa,ja itse töissä niin oli saanut kouristuskohtauksen. Hoitaja vei eläinlääkäriin, ja verikokeet oli ok, eipäili että voi olla myös aivossa kasvain, oli saanut epileksia lääkkeet tabletit sekä peräruiskeita… Onko kellään kokemuksia, mikä voisi olla?? lääkärihän ei suoranaisesti sanonut et epilepsiaa olisi, käsi mennä Vantaalle koiran kanssa sairaalaan…..? Eli ajamaan 500km…??

 3. jututtakaa paikallisia says:

  Epilepsiaa koirallaan epäilevät, muistakaahan katsoa supertarkasti että menette HYVÄÄN eläinlääkäriin. Koiratuttuja kannattaa aina jututtaa paikallisten eläinlääkäriasemien suhteen, kasvattajalta kannattaa kysellä rodun/suvun mahdollista vakkaria. Suurketjujen lääkärit ei yleensä ole halvimpia tai pätevimpiä, pk-seudulta pääsee nopeasti pienemmille asemille jotka saattavat olla kokeneempia ja pätevämpiä, sekä ennenkaikkea halvempia.

 4. Ystävämme Kuma says:

  Sekarotuinen uros sairastui 1,5 vuotiaana epilepsiaan. Muutama kuukausi aikaisemmin oli satuttanut tassun uintiretkellä, ja tikkeja pidettiin monta viikkoa. Pidimme ekaa kohtausta kipukohtauksena, mutta kun kuukauden sisällä tuli 2 kohtausta perään, aloitettiin lääkitys. Barbivet 2 aamulla 1,5 illalla. Kohtaukset jatkuvat n 2-3 vkon:n välein. Puolentoista vuoden sairastelun jälkeen kokeilimme lisälääkkeeksi vielä diapam 1/2 tbl/pvä, 2 tab libromide 325 mg koska lääkärin mielestä kerran kuussa tulevat kohtaukset on liikaa. No, lisälääkkeistä ei ollut mitään apua, joten jätin ne pois. Maksa tuhoutunee muutenkin, joten mitä sitä nopeuttamaan. Koira on saanut myös pitkäkestoista kipulääkettä Trocoxil koska selkä menee ihan jumiin ja nouseminen on tuskaista, onko jokin lonkkavika tai nivelrikko mistä sen tietää, kun koiraa ei voi nukuttaa. Saa kuulemma narkoosissa kohtauksen, josta ei herää. Kipulääkkeestä on apu, muttei sekään estä kohtausten tuloa. Intouduin kirjoittamaan, kun eilen illalla taas tuli kohtaus, nyt 3 vko:a väliä, mutta niitä tulikin 3 peräkanaa, n 10-15 min välein. Olemme aika surullia tilanteesta, ja huolissamme tietysti myös. Koira on kuitenkin vasta 3 vuotias ja edellinen koiramme boxeri rodultaan jouduttiin lopettamaan 8 vuotiaana, kohtauksia tuli vain yhtenä päivänä mutta 7-9. Oli ehkä kasvain, mutta mitään oireita ennen tätä kohtausrypästä ei ollut. Koira oli aivan puhki, eikä mikään lääke olisi häntä ehtinyt auttaa.

 5. rillumarei says:

  meillä koira sai kohtauksen ollessaan alle 6kk:tta. Kesken kävelyn kaatui maahan kouristeli virtsasi sekä kuolasi. Kohtaus kesti noin 2min. Uros koira serra rodultaan.

 6. peppi says:

  Meillä on 6-vuotias cavalier, joka sairastaa epilepsiaa ja on käyttänyt Barbivet-lääkitystä vuoden ajan. Meillä ongelmaksi ovat nousseet pilviin kohonnut AFOS-arvo? Nyt on tutkittu lisää ja muuten kaikki ok. Onko muilla kokemuksia vastaavasta ja onko kenenkään koiralla mitään muuta epilepsilääkettä käytössä=

 7. Huolestunut !!!! says:

  Hei!

  Minulla on 4,5 vuotias tiibetinspanieli tyttönen. Viime syksynä koira sai muutamia kertoja joitain kohtauksia joiden aikana sitä oli vaikea saada kontaktiin, suusta tuli joskus vaahtoa joskus kuolaa, koira liikkui hitaasti, kerran se kiersi apaattiisena sohvaa ympäri… kyselin tuolloin eläinlääkärltä että mitä tehdä. hän sanoi että kuulostaa epileptiseltä muttei ollut halukas aloittamaan lääkitystä tai tarkempia tutkimuksia kohtausten välin ollessa suht. pitkä. Tänään neiti sai viimeisimmän kohtauksen 🙁 Olimme lenkillä ja äkkiä huomasin, että koira jättäytyy taakse ja kävelee pää matalana ja kuolaavanat roikkuivat suunpielistä. Aloin juttelemaan koiralle (joskus puhe on tutunut auttavan ja kohtaus ei olekaan tullut päälle) mutta se oli poissaoleva eikä antanut mielellään minun pyyhkiä kuolanoroja pois. Se muis uikahti muutaan kerran jota ei ole ennen tehnyt. Mietin että onko tämä epileptistä vai voisiko kyseessä olla jokin fyysinen vaiva ja että koira reagoisi kipuun näin? Lääkäriin neiti pitää viedä kyllä, mutta ajattelin ensihätään josko täällä olisi joku linjoilla joka saattaisi jotain tietää tämmöisestä.

 8. Tähtisäteeni kohtaukset says:

  Mun rakkaalla kulttis urokseella kans epilepsia vuodesta 2010 lähtien.Kohtauksia tulee yleensä kaksi peräkkäin ja lääkityksenä Barbivet 60mg aamuin illoin ja kesto 5-10 min.Onko kellään mitään esim.ruoka suositusta tai mitään muuta mikä auttais tähän tautiin.

 9. Virva says:

  Hei! Artikkeli oli loistava. Itselläni on 3 schipperkeä. Schipperke on yksi niistä roduista joilla esiintyy jonkin verran epilepsiaa. Teidustelisin nyt, että olisiko mahdollista lainata tätä artikkelia Suomen Schipperkekerho ry:n Laivis lehteen? Tietenkin artikkelin kirjoittaja mainittaisiin ja nettiosoite mistä tämä alkuperäinen artikkeli löytyy.

 10. Suursnautseri Poju says:

  Pojun epilepsia alkoi 7 vuotiaana. Ennen diagnosoitua sairautta Pojulla oli unessa esiintynyttä rauhattomuutta ja juoksuliikkeitä, ääntelyä ja voimakasäänistä hengitystä. Ensimmäinen kohtaus tuli yllättäen kesken normaalia iltaa ja luokittelimme sen heti epileptiseksi kohtaukseksi. Käytimme koiran eläinlääkärillä verikokeissa ja saimme ohjeet seuraavaa kohtausta varten. Verikokeista ei löytynyt mitään huomautettavaa.

  Aloimme tarkkailla koiraa tarkemmin ja pidimme kirjauksia ruoasta ja epänormaalista käytöksestä. 3 kk myöhemmin kohtaus uusiutui hyvin voimakkaana ja pitkäkestoisena, yli 5 minuuttia.

  Aloitimme Barbivet fenobarbitaalilääkityksen heti toisen kohtauksen jälkeen minimiannostuksella. Kohtausten intervalliksi tuli 21 päivää ja kohtauksia tuli kerrallaan 3. Kaikki kohtaukset tulivat yöaikaan kello 22-06. Kohtaukset alkoivat lievänä tärinänä ja jatkuivat voimakkaaseen kohtaukseen, jolloin rakko ja suoli tyhjenivät. Koiraa lääkittiin kohtauksen jälkeen hunajakekseillä. Koira oli poissaoleva noin 15 minuuttia jokaisen kohtauksen jälkeen ja olisi syönyt kaiken saatavilla olevan ruoan.

  Pidimme kirjanpitoa kohtauksista ja tuo 21 päivän malli sai meidät valmistautumaan kohtauksiin. Pidimme pyyhkeitä lähellä ja opimme tunnistamaan nuoremman suursnautserin haukahdukset ennen kohtausta.

  Kaikenkaikkiaan fenobarbitaalilääkityksen annostus nousi maksimitasolle, eikä se estänyt kohtauksia. Suurin välijakso syntyi jostain syystä virtsatietulehdukseen määrätystä lääkkeestä, jolloin kohtausten väli oli yli 60 vuorokautta.

  Pojan elämä päättyi 4,5 vuotta myöhemmin massiiviseen kohtaukseen, jota yritettiin heti lääkitä voimakkailla rauhoittavilla ja injektoidulla fenobarbitaalilla. 7 perättäistä kohtausta aiheuttivat kuitenkin aivovaurioita, eikä koira toipunut. Ell:n suosituksesta koira lopetettiin.

  Kokemuksesta voin kertoa, että epileptisen koiran kanssa voi elää ja koiran elämä on elämisen arvoista. Kohtauksista tulee osa arkea ja niihin voi varautua.

  Koirien epilepsiaa on tutkittu mielestäni hyvin vähän ja lääkitys on puutteellista. Myös ruokinnalla on suuri vaikutus kohtausten esiintymiseen ja kestoon. Amerikkalaisilla sivustoilla on hyvin mielenkiintoisia hoitomuotoja, joihin kannattaa tutustua.

 11. käppänä says:

  Meillä 10v kääpiöpinseri uros rupesi n. Vuosi sitten saamaan kohtauksia, kohtaukset oli selkeät; eteisen oven eteen maaten, silmät meni miten sattuu,kouristeli ja suu vaahtosi. ( meillä ei koskaan olla oltu agreja kohtauksen jälkeen, todella janoisia ja väsyneitä vaan.) Käytiin el. otetettiin testit, mutta mitään ei löytynyt mikä on mielestäni outoa kun kohtaukset noin selvät. Lääkitys saatiin mutta sitä ei olla tähän päiväänkään mennessä aloitettu koska kohtaukset jäivät todella harvoihin kerhoihin. tänään sitten koiramme rupesi käyttäytymään oudosti, käveli niinkun oisi ollut humalassa, kouristeli jalkojaan, etupääkin pettänyt hetkellisesti ja ollut todella poissa oleva sekä apaattinen, hermostoja testattu kaikki ok,ei arista selkää eikä tassujaan.. Noh nyt koira seurannassa jos niitä vielä tulee niin Päivystävälle el. Muuten odotetaan aamuun ja mennään omalle el. Toivon todella että nämä kohtaukset liittyisi jotenkin epilepsiaan eikä olis sydämmessä tai tasapainossa ongelmia 🙁

 12. jasmin says:

  Meidän cihu kaatui ja meni piilon tänään kohtaus kesti 2min

 13. aiki71 says:

  Meillä sai eilen Cotton tyttö kaksi kohtausta. Kohtauksien väli oli noin 8 tuntia.Olimme tänään eläinlääkärissä ja hän meinasi että kohtutulehdus voi aiheuttaa tämän. Onko vastaavaa kokemusta jollain?

 14. huolestumut chihuahua omistaja says:

  Yli 2-vuotias chihu Koirani putosi tänään sängyltä jonka jälkeen se ei ollut oikein tajuissaan. Se oli täysin jäykkänä eikä jalat kantanut vaan horjuili. Kuolaa ei tullut yhtään. Se kesti n. 1-2min jonka jälkeen se oli oma itsensä.
  Olen miettinyt että onko sillä epilepsia::(

 15. Loukkaantuminen says:

  Meillä on 8 vuotias,japaninpystykorva/kettuterrieri uros, hän on reipas ja hyväluonteinen ulkokoira, mutta välillä yöt sisällä. Koira karkasi sisällä ja nostin hänet syliin ja rimpuili niin että otteeni lipesi, koira putosi selälleen maahan ja pää kopahti rajusti kynnykseen. Iskun jälkeen koira nousi normaalisti ja menimme ulos jossa teki tarpeensa. Tulimme takaisin sisälle ja koira meni veltoksi, ei pysynyt pystyssä, pää jojotteli ja veti niskaa äkillisesti ylöspäin, kuolaa tuli todella paljon. Kohtaus kesti noin pari minuuttia ja sen jälkeen koira oli levoton kunnes pikkuhiljaa palautui normaaliksi. Lääkkeitä emme ole antaneet vaan seuranneet jatkuvasti koiraa. Voiko isku puhkaista epilepsian? Olemme olleet yhteydessä eläinlääkärille. Koira ei ole valittanut mistään.

 16. Jenna Malkamäki says:

  Meillä on noin 7-vuotias uros rodultaan lapinkoira ja nimeltään Leevi. Leevi sai tänään 11.-aikaan kohtauksen. Kohtaus kesti noin 3-5 minuuttia. Kohtauksen aikana koira kouristelu rajusti ja suu vaahtosi oikein kunnolla. Kohtauksen jälkeen se oksenteli eikä ollut oikein oma itsensä. Tietysti panikoin ja melkein kaaduin rappusissa kun hain puhelinta. Pakkohan oli soittaa johonkin ! Jälkeenpäin koira vaikutti poissaolevalta ja aggressiiviselta ja haukkui ja murisi minulle ja äidille. Se hoiperteli ja näytti siltä kuin se ei olisi nähnyt mitään. Se törmäily tuoleja ja seiniä päin. Onko tämä normaalia ? Lisäksi tämä oli koiran ensimmäinen kohtaus koko elämänsä aikana. Ainakin sen ollessa meillä.

 17. Sari says:

  Hei!
  Meillä saatiin ensimmäinen epileettinen kohtaus kolme viikkoa sitten, toissa yönä toinen. Hauvelilla ikää hiukan päälle vuosi. Molemmilla kerroilla alkoi ulisemaan aluksi ja sitten rojahti, ei kouristele mutta on toisissa maailmoissa muutaman minuutin ajan ja juuri mitään kontaktia ei häneen saa. Tämän jälkeen hyvin sekava ja yrittää nousta ylös mutta jalat ei heti kanna, taas menee pari minuuttia kun pääsee jaloilleen ja siitä suoraan molemmilla kerroilla juomaan ja todella paljon. Tänään käyty eläinlääkärillä ja laaja verenkuva otettu ja sieltä vastaukseksi myös saatiin että valkoslut alhaiset ja punasoluja paljon, onko tämä ristiriidassa epilepsiaan, onko muilla muistikuvia ensimmäisistä verikokeista ja arvoista…jos tämä on jotain muuta kuin epilepsiaa, valitettavasti tulee mieleen aivokasvaimet kohtausten vuoksi;( huomenna toivottavasti viisaampi neurologin konsulloinnin jälkeen..

 18. Natusteri says:

  Meillä 10-vuotias kääpiösnautseri sai yhden illan aikana kaksi kohtausta. Alkoi kuolata ja katsella ylöspäin ja sitten kaatui ja kouristeli alle minuutin verran kummallakin kerralla. Kohtauksen jälkeen nousi ylös ihan normaalisti ja kerjäsi rapsutuksia. Soitin eläinlääkärille ja hän määräsi tarkastuksen jälkeen lääkkeet. Vanhus on voinut hyvin sen jälkeen, mutta silmät ovat alkaneet tuottaa rähmää paljon enemmän mitä ennen ja hänestä on tullut todella ahne.

 19. Mäyriksen omistaja 20.4.2012 says:

  Omistan 5vuotiaan mäyräkoiran ja se on nyt saanut 4vuotaasta asti 4 kohtausta.Tänään viimmeisen automatkalla.Vapisi ja pyöri sekä kouristeli.Pitäiskö sille hakea lääkitys.Kohtausta kesti 3min.

 20. Saku neiti says:

  Meillä myös saku sai tänään elämänsä ekan kohtauksen,ikää alle 4 vuotta.Poissaolo kohtaus selkeesti,oli pahoinvoiva.Nuoli nenäänsä ja puhisi.Eii ole palautunu vielä,vaan on todella väsynyt ja läheisyydenkipeä.EWllän kanssa juteltuani,niin odotetaan seuraavaa,että onko samanlainen vaiko rajumpi.

 21. Huolestunut suomenpystykorvan omistaja says:

  Meillä on 4v 7kk vanha pystykorva, joka sai epilepsialta näyttävän kohtauksen muutama päivä sitten. Kohtaus kesti noin 5-7 min ja kohtauksen jälkeen koira oli melkein heti oma energinen itsensä. Soitin tietysti eläinlääkärille ja kerroin mitä on tapahtunut ja hän sanoi heti että epilepsia. Se mikä minua tuossa kummastuttaa on just nopea palautuminen, voiko se johtua koiran hyvästä fysiikasta, meillä koira on viikonloppuisin käynyt metsällä ja muutama lintukin on saatu hänelle

The comments are closed.