Koiran anaalirauhanen ja anaalirauhastulehdus

Anaalirauhaseritteen tarkoitus on luonnossa ollut reviirin merkitseminen, sillä voimakkaan hajuinen erite on tehokas yksilöllinen tunniste. Samasta syystä koirat nuuskivat toistensa takapuolia tavatessaan, sillä anaalirauhasten haju kertoo niille parhaiten, kuka on kyseessä.

Koiran anaalirauhanen. Koirat tunnistavat toisensa anaalirauhaseritteen tuoksun perusteella.

Koiran anaalirauhanen: Tukkeutuminen ja tulehtuminen

Peräaukon ympärillä sijaitsevat koiran anaalirauhaset erittävät anaalirauhaseritettä. Anaalirauhaset eivät aina tyhjene toivotusti eläimen ulostaessa. Joskus eläimen uloste on niin pehmeää, että sen aiheuttama paine ei riitä puristamaan rauhasista eritettä. Eritteen koostumus voi myös muuttua paksummaksi, jolloin anaalirauhastiehyet tukkeutuvat helposti. Koiran anaalirauhaset saattavat myös tulehtua ja tämä täyttyminen tai tulehtuminen aiheuttaa koiralle kipua takapäässä.

Koiran anaalirauhanen: Anaalirauhastulehdus ja oireet

Anaalirauhasen täyttymistä tai tulehdusta epäillään, jos koira on erityisen kiinnostunut takapäästään ja pyrkii hankaamaan takapäätään maata tai mattoja vasten. Myös ulostaminen voi olla kivuliasta koiralle. Anaalirauhasten tulehtuminen on yleisempää pienikokoisilla koirilla.

Koiran anaalirauhanen: Hoitaminen

Jos koira vetää takapuoltaan maata vasten, iho peräaukon ympärillä on rikkoutunut, punoittaa, turvonnut tai kuumottaa, on koiran anaalirauhanen / -rauhaset todennäköisesti tulehtuneet ja koira on syytä viedä eläinlääkäriin.

Tulehtuneita anaalirauhasia ei saa yrittää tyhjentää kotona, koska kovakouraisesti käsiteltynä koiran anaalirauhanen saattaa revetä ja tällöin tulehduserite tyhjenee ympäröivään kudokseen aiheuttaen vakavan tulehduksen kudoksessa.. Olisi myös hyvä, että eläin ei pääsisi hankaamaan tulehtuneita rauhasia lattiaan tai mattoon, sillä voimakas hankaus voi myös aiheuttaa anaalirauhasen seinämän repeämisen, jolloin tulehdus leviää laajemmalle kudoksiin.

Koiran anaalirauhanen: Tulehtuneet anaalirauhaset tulee hoidattaa eläinlääkärillä.

Eläinlääkäri arvioi tilanteen, tyhjentää rauhaset ja saattaa määrätä vaikeissa tapauksissa antibiootia ja kipulääkettä kotihoitoa varten. Vaikeimmissa tapauksissa eläinlääkäri joutuu rauhoittamaan koiran ja huuhtelemaan anaalirauhaset sisällön pehmentämiseksi.

Jos koiran anaalirauhanen / rauhaset aiheuttavat ruokavalion vaihtamisesta huolimatta säännöllistä vaivaa, on anaalirauhaset mahdollista leikkauttaa pois. Leikkaukseen sisältyy aina pieni riski peräaukon sulkijalihaksen vaurioitumisesta. Sulkijalihaksen vaurioituminen on kuitenkin usein itsestään korjautuvaa hermotuksen uusiuduttua.

Koiran anaalirauhanen: Ruokavalion merkitys ennaltaehkäisyssä

Koiran ulosteen tulisi olla riittävän kovaa ja kiinteää, jotta ulosteen aiheuttama paine puristaisi anaalirauhasten eritteen ulos. Tähän voidaan vaikuttaa ruokavaliolla. Jatkuvasti löysät ulosteet ovat muutenkin merkki siitä, että eläimen ruuansulatus ei toimi toivotusti. Yleisimmät syyt löysiin ulosteisiin ovat sopimaton ruoka ja stressi.

Jos koirasi ulostaa suuria, löysiä kasoja, voit kokeilla vaihtaa ruokaa korkeaenergisempaan ja paremmin sulavaan. Tällöin ruokaa tulee antaa pienempi annos kuin aiemmin. Kuitujen määrä vaikuttaa myös ruuansulatuksen toimintaan, mutta on yksilöllistä, kuinka kuitupitoista ruokaa koiralle kannattaa syöttää. Tarkkailemalla oman lemmikin vointia ja kokeilemalla eri ruokia löytää yleensä sille parhaan ruokintatavan.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


7 Vastatut Koiran anaalirauhanen ja anaalirauhastulehdus

 1. koiran omistaja says:

  Minulla on 5kk vanha chihuahua perhoskoira mix, joka vetää takapäätään välillä mattoihin. Tänä aamuna löysin sitten veristä, melko löysää, kakkaakin lattioiltani. Seassa oli myös vaaleanruskeaa, hieman oksennuksen näköistä kakkaa. Mistä tämä voisi johtua? Pitääkö viedä eläinlääkäriin? Olen vaihtanut ruoka merkkiä useasti ja kakka on melko usen löysällä. Toivottavasti ei tarvitsisi leikata anaalirauhasia.

 2. Huolestunut says:

  10-vuotiaalla lapinkoirallani ovat peräaukon ympärillä olevat karvat värjäytyneet punaaisen ruskeiksi.Mistä sellainen voi johtua? Kakka on ihan napakkaa ja ruoka kelpaa.Olen todella huolestunut.

 3. poksu says:

  Hei!
  Minulla on kohta viisi vuotta täyttävä uros mäyräkoira. Jonka peräpää haisee ihan hirveälle ja koira pyrkii koko ajan peräpäähän,jahtaa häntää,lahja takapuolta ja jne.. mikä avuksi?

 4. Lukija says:

  Minulla on pian 10 vuotias suomenpystykorva uros, jolla hännän tyvessä kasvain, peräaukon ympärys on myös tulehtunut.. Eläinlääkärissä kun käytimme niin eläinlääkäri tyhjensi anaalirauhaset joista tuli ruskeaa eritettä.. Eikö anaalirauhasen eritteiden kuulu olla oljen väriset.. siis sellaiset keltaisen ruskeat.. eikä ruskeat kuten meidän koiralla.. Koiramme ei ole hangannut peräpäätään, eikä ole ollut edes kivulias, huomasimme koiraa lenkillä käyttäessämmee että sillä on kasvain peräpäässä.. Eläilääkäri antoi antibioottikuurin ja kipulääkkeen, joita antaa pari viikkoa.. sen jälkeen pitää miettiä aika leikkaukseen jossa tuo patti poistettaisiin ja tehtäisiin kuulemma kastraatio..

  Minua koiranomistajana pelottaa.. olen työtön ja koiran käyttäminen lääkärissä on kallista puuhaa.. joka tapauksessa koiramme on meille rakas perheen jäsen, ja toivon että hoidoilla se voitaisiin parantaa ja sillä olis vielä elinvuosia pitkälti jäljellä..

 5. Tammikuun koira says:

  Meillä on 10kk ikäinen mopsi.
  Hirvittävä haju tulee takapuolesta aina silloin tällöin ja ilmeisesti sieltä tulee pienenpieni tippa ja se jos mikä haisee sohvalla, onneksi meillä on nahka sohva että saa pyyhittyänoin 2kk sitten.
  Vaiva on vasta alkanut.
  Ruoka on Arden Grange puppy ja ruoka annetaan nyt 2xpäivässä,
  Mitä tehdä pitääkö viedä lääkärille että putsataan rauhaset.

 6. lapinporokoira00 says:

  Meillä on lapinporokoira joka on todella kiinnostunut takapäästään ja hankaa sitä todella paljon mattoihin ja maahan. Ja on kiinnostunut takapäästään. Takapäästä myös erittyy keltaista paksua eritettä. Koira on uros lapinporokoira. Koirallamme on kumminkin leikattu anaalirauhaset joissa oli kasvain. Epäilemme että tämä johtuu silti anaalirauhasista. Vastaa pian

 7. Pauliina says:

  Minun perhoskoirallani on 2-3 kertaa vuodessa tyhjennytettävä eläin lääkärillä anaalirauhaset, tulee kamalan kipeeksi..
  vatsa toimii moitteettomasti ja kakka on kovaa, olen vaihdellut kotiruuan ja papanoiden syöttämistä, mutta mikään ei tehoa,,

  ikä on 11 vuotta. kolme kertaa penikoinut,

The comments are closed.