Koiran ruoka-aineallergia ja ruokavalio

Koiran allergia heikentää merkittävästi koiran hyvinvointia ja terveyttä. Koiran allergia on immunologinen sairaus, joka huomataan tavallisimmin iho-oireista. Allergian aiheuttajaa on usein haastavaa diagnosoida.  Noin viidenneksellä allergisista ihotautipotilaista ihosairauden taustalla on ruoka-aineallergia.

Toistuvat korvatulehdukset saattavat johtua ruoka-aineallergiasta.

Koiran ruoka-aineallergia on sairaus, jonka oireista, aiheuttajista ja hoidosta on paljon tutkimustuloksia, mutta itse sairastumisprosessia ei kaikilta osin vielä täysin tunneta. Ruoka-aineallergiaan sairastuvat yhtä lailla nartut ja urokset, steriloidut ja kastroidut kuin steriloimattomat ja kastroimattomat koirat.

Koiran ruoka-aineallergia voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta yli kolmasosa potilaista sairastuu alle 1-vuotiaana. Jos koiralla ilmenee kutinaa alle puolen vuoden iässä, on todennäköisempää, että se johtuu ruoka-aineallergiasta kuin atopiasta.

Tyyppirodut

Tietyissä roduissa esiintyy ruoka-aineallergiaa enemmän kuin toisissa. Riskirotuja ovat esimerkiksi länsiylämaanterrieri, mopsi, rhodesiankoira, saksanpaimenkoira ja bokseri.

Valkoisilla länsiylämaanterriereillä esiintyy ruoka-aineallergiaa muita rotuja yleisemmin.

Ruoka-aineallergia vai intoleranssi

Koiran allergia on oman immuunijärjestelmän ylimitoitettu reaktio tekijään, jonka keho olettaa haitalliseksi. Intoleranssi sen sijaan ei liity immuunijärjestelmän toimintaan, vaan on ruuansulatuskanavan reaktio sopimattomaan tai pilaantuneeseen ruokaan. Intoleranssin oireet ovat yleensä oksentelu ja ripuli, kun taas ruoka-aineallergian ensisijaiset oireet ovat iho-oireita. Hoito on sama sekä intoleranssiin että allergiaan: oireiden aiheuttajan välttäminen.

Allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet

Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa ruoka-aineallergiaa, mutta joidenkin ruoka-aineiden on todettu aiheuttavan useammin allergiaa kuin toisten. Tällaisia aineita koirien ruuissa ovat esimerkiksi naudanliha, maitotuotteet, kana, lammas, kala, kananmunat, maissi, vehnä ja soija. Kaikki luetellut aineet ovat hyvin tavallisia koiranruuan raaka-aineita. Allergisten reaktioiden todennäköisyys kasvaa kun altistus tapahtuu usein ja suurissa määrissä, siksi yleisimmille raaka-aineille herkistytään useammin kuin harvinaisemmille.

Monet koirat ovat naudan lihalle allergisia.

Vehnä on yksi yleisimmistä allergian aiheuttajista.

Koiran ruoka-aineallergian oireet

Iho-oireet, jotka eivät liity mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai muuhun ulkoiseen ärsykkeeseen (kuten vaikka likaisessa vedessä uimiseen) ovat ruoka-aineallergian tyypillisin oire. Kutina ja ihottuma voivat esiintyä kaikkialla koirassa tai rajoittua tiettyihin alueisiin.

Tyypillisiä ihottuman esiintymäalueita ovat tassut, korvat, kuono, leuka, alavatsa ja peräaukon ympäristö. Korvatulehdukset, pigmenttimuutokset ja kuiva, hilseilevä iho ovat mahdollisia ruoka-aineallergian oireita.

Koska koira raapii kutisevia alueita, niille voi allergisen reaktion lisäksi kehittyä sekundäärinen tulehdus ihon rikkoutuessa, kun bakteerit pääsevät lisääntymään vaurioituneella iholla. Ruoka-aineallergisilla koirilla on myös todettu suoliston toimintahäiriöitä enemmän verrattuna ei-allergisiin.

Toistuvat korvatulehdukset saattavat aiheutua ruoka-aineallergiasta. Kuva: Babette Taugbol DVM

Kutinasta seuraa karvanlähtöä ja ihon paksuuntumista. Kuva: Babette Taugbol DVM

Koiran ruoka-aineallergian diagnosointi

Koiran allergia on vaikea diagnosoida ja vaikeissa tapauksissa eläinlääkäri saattaa ohjata potilaan ihotauteihin perehtyneelle eläinlääkärille. Aluksi omistaja haastatellaan tarkkaan koiran yleiseen terveyshistoriaan ja ruokavalioon liittyen. Tätä varten omistajan on hyvä tuoda mukanaan tarkat muistiinpanot koiran ruokinnasta ja ruokavaliosta. Muistiinpanoissa eritellään ne ruoka-aineet, joita koiran ruokavalio sisältää. Nämä löytynevät valmisteiden pakkausselosteista.

Selvitä kaikki koirasi ruokavalioon kuuluvat ainesosat ennen eläinlääkärille menoa.

Ennen kuin on syytä vahvasti epäillä ruoka-aineallergiaa, on muut mahdolliset oireiden aiheuttajat, kuten sisä- tai ulkoloistartunnat ja ihon bakteeri- ja hiivainfektiot syytä sulkea pois ja hoitaa. Mikäli koiran oireet ja taudinkulku sopivat atooppiseen ihottumaan, saatetaan koiralle tehdä ihotesti tai vasta-ainetutkimus verinäytteestä mahdollisten ympäristöallergeenien tunnistamiseksi.

Sopivien testien puute hankaloittaa koiran ruoka-aineallergian diagnosointia, samoin sekundääriset tulehdukset ja puutteelliset tiedot koiran elinhistoriasta. Osalla ruoka-aineallergisista koirista taudinkuva on hyvin samankaltainen kuin atopiassa, ja joillakin koirilla sekä ruoka-aineet, että ympäristöallergeenit aiheuttavat oireita. Ihotestein ja vasta-ainemäärityksin ei voida erottaa ruoka-aineallergisia koiria terveistä koirista, vaan luotettavin tapa selvittää koiran ruoka-aineallergian aiheuttajat on eliminaatiodieetti haastevaiheineen.

Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetti on aikaa vievä ja omistajan sitoutumista vaativa diagnosointikeino, mutta se on myös ainoa varma tapa tunnistaa koiran ruoka-aineallergia ja sen aiheuttajat.

Eliminaatiodieetti aloitetaan valitsemalla koiralle 1 täysin uusi proteiinilähde ja jokin koiralle uusi hiilihydraattilähde. Ainesosia, joita koira ei ole ennen syönyt, voivat olla esimerkiksi ankan, jäniksen tai peuran liha ja maniokki (eli tapioka) tai peruna. Koiran aiemmin elämässään syömistä ruuista tietysti riippuu, mikä sille on uusi raaka-aine.

Dieetin voi toteuttaa joko tekemällä koiran ruuan itse tai ostamalla eliminaatiodieettiä varten suunniteltua valmisruokaa. Valmisruuat sisältävät joko harvemmin käytettyjä proteiinin ja hiilihydraatin lähteitä, tai sitten ainesosat on hydrolysointiprosessilla pilkottu molekyylitasolla niin pieniksi, että koiran immuunijärjestelmä ei enää herkästi reagoi niihin.

Ruuan valintaan tai valmistukseen kannattaa kysyä neuvoa eläinlääkäriltä, sillä eliminaatiodieetin luotettava toteuttaminen vaatii huolellista suunnittelua. Kasvavalle koiralle suositellaan teollista valmisruokaa, jotta kasvavan koiran ravitsemukselliset tarpeet varmasti täyttyvät. Eliminaatiodieettiin tarkoitettuja valmisruokia saa lähinnä eläinlääkäriasemilta.

Valitun ruuan tulisi sisältää mahdollisimman vähän lisäaineita. Kun sopivaan ruokaan on päädytty, omistajan tulee sitoutua syöttämään koiralleen vain kyseistä ruokaa – ja vettä. EI siis herkkupaloja, puruluita, ravintolisiä, purutabletteja, piimää tai MITÄÄN MUUTA YLIMÄÄRÄISTÄ eliminaatiodieetin aikana.

Älä anna koirallesi mitään ylimääräistä eliminaatiodieetin aikana. Yksikin pala allergisoivaa ruoka-ainetta on haitaksi.

Jos ruoka-aineallergisen koiran eliminaatiodieetti onnistuu, koiran allergiset oireet alkavat vähetä. Tähän voi mennä useita viikkoja, joten kannattaa varautua olemaan kärsivällinen. Jos oireet eivät vähene, kyseessä ei ehkä ole ruoka-aineallergia tai sitten valitussa dieetissä on mukana jokin ainesosa, jolle koira on jo ehtinyt herkistyä. Jos oireet eivät ensimmäisellä kokeilulla häviä, suositellaan eliminaatiodieetin toteuttamista uudelleen eri raaka-aineilla.

Eliminaatiodieetin haastevaihe

Ruoka-aineallergiadiagnoosin varmistamiseksi on tärkeää suorittaa eliminaatiodieetin haastevaihe. Diagnoosiksi voidaan varmistaa ruoka-aineallergia vaihtamalla oireettoman koiran eliminaatiodieetti takaisin sen aiempaan ruokavalioon. Jos oireet palaavat, koira on allerginen jollekin tekijälle entisessä ruuassaan. Haastevaiheessa oireet palaavat yleensä nopeasti, joko muutamassa päivässä tai viimeistään 1-2 viikon kuluessa entiseen ruokaan siirtymisestä. Oireileva koira siirretään takaisin eliminaatiodieetille, ja kun oireet taas häviävät, sen ruokaan voi lisätä yhden uuden raaka-aineen kerrallaan. Näin saadaan selville tarkasti, mitkä aineet aiheuttavat oireita.

Hoitosuunnitelma

Koiran ruoka-aineallergian hoitona on oireita aiheuttavan raaka-aineen/aineiden täydellinen välttäminen. Eläinlääkärit ja eläinruokien asiantuntijat osaavat neuvoa erilaisia vaihtoehtoja koiran ruokintaan, kun koiran allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet on tunnistettu.

Saksanpaimenkoirat ovat muita koiria herkempiä ruoan suhteen. Koiran ruoka-aineallergia on syytä tutkia huolella ja löytää omalle koiralle sopiva ruokavalio.

Eliminaatiodieetin toteuttaminen on aikaa vievää, mutta usein koiran omistajalle palkitsevaa. Oikealla hoidolla ja ruokavaliolla koiran ruoka-aineallergia saadaan yleensä kuriin, ja koira voi elää pitkän ja terveen elämän.

Huom! Lue myös artikkeli koiran allergia: koiran atopia

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio, Vuosaaren eläinklinikka VuoVet, Helsinki

 

Lähteet:

Denis S & Paradis M: L’allergie alimentaire chez le chien et le chat. II. Revue de la literature. Méd Vét Québec 24: 15, 1994.

Favrot C., Steffan J., Seewald W., Piccp F. A prospective study on the clinical features of chronic canine atopic dermatitis and its diagnosis. Veterinary Dermatology 2010; 21(1): 23-31.

Halliwell R.E.W: Allergic skin diseases in dogs and cats: an introduction. European Journal of Companion Animal Practice: 2009; 19(3): 209-11.

Harvey RG: Food allergy and dietary intolerance in dogs: A report of 25 cases. J Small Animal Pract Vet 33:22, 1993.

Olivry T, Bizikova P. A systematic review of the evidence of reduced allergenity and clinical benefit of food hydrosylates in dogs with cutaneous food reactions. Veterinary dermatology 2010; 21 (1): 32-41.

Ricci, R., Hammerberg, B., Paps, J., Contiero, B. and Jackson, H.  A comparison of the clinical manifestations of feeding whole and hydrolysed chicken to dogs with hypersensitivity to the native protein. Veterinary Dermatology: 2010; 21(4): 358-66.

Roudebush P et al: Adverse reactions to food. In Hand MS, Thatcher CD, Remillard RL, Roudebush P (eds): Small animal Clinical Nutrition,  4th ed.. Topeka, KS, Mark Morris Institute, pp 431–453, 2000.

Rosser EJ: Diagnosis of food allergy in dogs. JAVMA 203: 259–262, 1993.

Scott DW, Miller WH, Griffin CE. Muller & Kirk´s Small Animal Dermatology, 6.painos, 2001 W.B. Saunders Company “Canine food hypersensitivity”s 615-24.

White SD: Food allergy in dogs. Compend Contin Educ Pract Vet 20:261, 1998.

Vastaukset


8 Vastatut Koiran ruoka-aineallergia ja ruokavalio

 1. cavalieeri kutisee says:

  Hei,

  meillä mammakoira on aina ollut kuivaihoinen, mutta nyt sillä on varmaan ruoka-aineallergia. Syötän eniten Acanan lamb-apple-nappulaa laktoosittoman raejuuston ja talvella öljyn kera. Laumani pitää eniten juuri tästä mausta. Vaihdan välillä makua, välillä merkkiä. Annoin pari viikkoa sitten Golden eaglen duck-oatmeal-nappulaa, jonka aikana koira alkoi kutista ensi korvista, sitten kyljistä; ensin vähän, nyt reilusti. Ostin eilen Murren murkinasta Alkuvoiman peuravihannes-levyjä ja Orijenin 6 fish-nappulaa. Katson miten näiden kanssa käy, mutta varsinainen kysymykseni on: oletko törmännyt siihen että Denta stix aiheuttaisi allergiaa? Olen antanut jokaiselle yhden tikun aina iltaisin. Muuten cava-laumani syö mitä vaan ja olen vaihtanut nappulaa lennosta toiseen makuun , tai merkkiin. Välillä olen antanut valmiita barffipötköjä, luita, tai raakaa naudanlihaa ilman ongelmia. Olen tästä mammakoiran tilanteesta vähän hämilläni.

  t. Eija

 2. Staffityttö says:

  Tuosta edellisestä viestistä on jo aikaa, mutta meidän staffilla on täysin samat oireet kuin ranskiksellakin. Siirrettiin neiti barffille reilu 6kk sitten ja parannut oli huomattava. Ongelmana tosiaan vaan myös, että nuo kutinat aina välillä palaavat. Nyt kokeilussa eliminaatiodietti, pelkkää poroa ja kasvissosetta. Ja tietty Nutrolinöljy. En aloittaisi eliminaatiodiettiä missään nimessä millään viljalla enkä naudalla. Kasvissoseeseen alkuun vain vihreitä salaatteja ja vaikka kesäkurpitsaa ja lihana jotain mitä koira ei ikinä ennen ole saanut. Meillä poro nyt kokeilussa, riista aiheuttaa harvemmin oireita kuin possu, nauta jne. Meillä oireet aiheuttaa myös tosin hiiva, joka taas aiheutuu siitä, että koiran elimistö ei pysty oman immuniteetin kautta pääsemään eroon ylimääräisestä hiivasta. Eli varmaan myös joku hormonihäiriö lisäksi (juoksut kestää 3-5vko, siis tiputteluvaihe ja aina valeraskaus sen jälkeen). Onko kellään kokemuksia hormonihäiriön hoidosta? Homeopaatilla myös käytetty. Sterilointi kesällä, jos parannusta ei näy. Entäs onko steriloinnista ollut jollekin apua?

 3. mk says:

  ei missään nimessä jauhista jos allergisia oireita. Kannattaa kokeilla eläinlääkäristä saatavaa hypoallergic kuivamuonaa. jätä myös ravintolisä pois ainaskin aluksi ( pelkästään kuivamuonaa). Omalla koirallani oireet hävinneet syötyään pelkästään hypoallergic kuivamuonaa.

 4. Vehnä pois ja heti says:

  Vehnä nyt heti ainakin pois, eikä haittaa vaikkei tervekään koira (tai ihminen ) sitä syö. Keliakia vaivaa monia tietämättään tai gluteeniyliherkkyys. Myös minua, ja koiraani. Vehnästä tulee mm. todella pahanhajuista piereskelyä ja peräaukon kutinaa.

 5. rottis says:

  raksut kannattaa pakastaa ennen kuin avaa pussin. vähentää paljon punkkejan aiheutttamaa allergiaa.

 6. allergia koira says:

  Keskustelu näyttää olevan aika vanha, mutta siis kun tuossa mainittiin tuo että voiko tuon ikäisellä koiralla edes olla noin monta allergeeniä. minun vanhempieni koiralla (novascotiannoutaja uros) todettiin jo vuoden iässä verikoikein allergiat jossa todettiin pitkälti toistakymmentä eri allergeeniä. oireet oli pahoja, kutinaa kuonossa ja tassujen anturoissa, anturat koira puri kutinan takia lähes verille ja kuonoa hankasi jatkuvasti mattoon ym ja karvat lähti siitäkin. Allergioistsa mitä nyt äkkiseltään muistan oli ainakin vehnä, sian liha, herne, myös monet monet muut, joiden takia kauppojen raksut ei ole sopivia, koiralle tilataan paikalliseen eläinkauppaan omaa merkkiä joka on yhdessä myyjän kanssa etsitty ja todettu ainoaksi käypäseksi mistä ei näitä allergisoivia aineita löydy. Koira ei kuitenkaan ole allerginen vain ruoka aineille vaan testissä selvisi sen olevan allerginen myös esim voikukalle, useille heinille ja puille, myös joillekin pensaille, tupakan savulle ym.. koira on nyt 5 vuotias ja sillä on nyt pikkuhiljaa alettu kokeilla myös muita ruokia, koira oli niin nuori testiä tehdessä, että kaikki samat allergeenit ei välttämättä enää päde vanhempana, sama juttuhan se on ihmisilläkin.

 7. Rommeli says:

  Voi miten ikävää.. Aloita nyt ensin siitä, että etsit sellaisen lääkärin, joka on erikoistunut koirien allergioihin ym. Meidän koiralle, ei suostunut tällainen ao. lääkäri edes tekemään ruoka-ainetestejä, koska ne ovat täysin epäluotettavia. Ja on todella epätod.näk. että tuon ikäisellä koiralla olisi jo noin monta allergeeniä. Onko se edes saanut noita kaikkia aineita? Ja aloitat ihan kunnon eliminaatiodieetin. Pyydät ohjeet lääkäriltä. Katso tämä linkki: http://www.elainlaakariin.fi/koiran-allergia-koiran-ruoka-aineallergia/

 8. ranskis says:

  Mulla on vuoden ikänen narttu ranskis sillä todettiin 21 eri allergiaa joista 5 on rajatapauksia ja 7 ruoka-aineita ( Maito, Kani, Kalkkuna, Kaura, Panimohiiva, Herne ja Peruna) Ollaan kokeiltu allrgia raksuja ja nyt syö kotiruokaa barfin puhdasta naudan jauhelihaa ja ohraa lisänä on aptuksen multidog ravintolisää.. mutta tuntuu etti tuokaan ruoka sille käy koko ajan on kauhea raapiminen, tassujen nuoleminen ja kirputus alkaa olla aika neuvoton olo kun ei oikeen tiedä mitä syöttää koiralle ja onko nuo ruoka-aine tulokset miten luotettavia? Lisäksi koiralla on hiiva joka tietysti ei helpota asiaa.. osaisiko kukaan sanoa millaista ruokaa kannattaisi kokeille ja onko olemassa jotain raksuja missä ei olisi varastopunkkeja?

The comments are closed.