Koiran allergia: koiran atopia

Koiran atopia on yleisesti koirilla esiintyvä ihosairaus. Koiran atooppinen ihottuma tarkoittaa perinnöllistä kutisevaa ja tulehduksellista allergista ihosairautta, jota kutsutaan lääketieteessä atooppiseksi dermatiitiksi. Koiran atopia ilmenee kutinana, ihon raapimisena ja punoituksena. Kaikista koirista noin 10 – 20 % on atoopikkoja. .

Korvatulehdus on tavallinen löydös koiran atooppisessa ihottumassa ja ruoka-aineallergiassa.

Koiran allergia /  koiran atopia, kuva: Babette Taugbol DVM.

Atooppisen koiran verestä löydetään IgE -tyypin vasta-aineita useimmiten ympäristössä esiintyville allergeeneille. Pienellä osalla tyypillisesti oireilevista koirista ei kuitenkaan vasta-aineita löydy. Tällöin puhutaan atopiaa muistuttavasta dermatiitista. Tyypillisiä allergeeneja ovat huonepöly- ja varastopunkit, siitepölyt, homeet, sekä ihmisen ja eläinten hilse.

Koiran atopia: Allergiatekijät eli allergeenit

Koiran atopia voi olla seurausta useista tekijöistä, joista perimä on yksi tärkeimmistä. Koiran elimistöön joutuneiden vieraiden aineiden määrillä on merkitystä kuten myös niiden molekyylirakenteella. Näitä allergiaa aiheuttavia vierasaineita kutsutaan allergeeneiksi.

Koira altistuu vieraille allergeeneille pääsääntöisesti ihon kautta. Valitettavasti koiran atopia on elinikäinen vaiva, joka ei ole parannettavissa, mutta onneksi se on kontrolloitavissa.

Koiran atopia: Iho-oireet

Ihmisillä usein esiintyvät astma, allerginen nuha ja silmän sidekalvon tulehdus ovat koirilla harvinaisia atopian oireita. Koira reagoi useammin ihollaan. Koiralla ensisijaiset (primäärit) oireet ovat kutina ja punoitus. Toissijaiset (sekundäärit) oireet johtuvat yleensä tulehduksista ja kutinan seurauksena itse aiheutetuista ihovaurioista.

Jopa kolmasosalla atoopikkokoirista on hiivan aiheuttama tulehdus ihollaan, ja kahdella kolmasosalla samanaikainen bakteeritulehdus. Noin puolet koirista kärsii korvatulehduksesta. Koiran atooppinen dermatiitti aiheutuu monista tekijöistä, kuten ihon suojakerroksen toiminnan heikkenemisestä sekä häiriöstä luonnollisessa ja opitussa immuunivasteessa.

Koiran atopia: Tyyppirodut ja oireiden puhkeaminen

Atopiaoireille herkät koirarodut vaihtelevat eri tutkimuksissa. Useimmin potilaana on terrieri, noutaja, spanieli, setteri tai bokseri. Urokset ja nartut sairastuvat yhtä usein. Tyypillisesti koiran ihottuma on nuoren aikuisen koiran vaiva ja atopiaoireet alkavatkin 75 prosentilla atoopikoista 6 kk – 3 vuoden iässä. Sairauden puhkeaminen 7 ikävuoden jälkeen on harvinaista.

Koiran atopia: Tyypillisimmät allergeenit

Koiran atopia ja siihen liittyvä ihottuma helpottuu ja pahenee kausittain etenkin atopian puhkeamisen alkuvaiheessa. Jos oireet ovat heti alussa jatkuvia, voidaan tämän perusteella epäillä myös ruoka-aineallergiaa koiran ihottuman aiheuttajaksi. Tavallisin allergian syyllinen on kodeista löytyvä pölypunkki. Pelkästään pölypunkille vasta-aineita löytyy jopa 70–90 % atooppisista koirista.

Koiran atopia: Pölypunkki on yksi yleisimmistä koiran atopia aiheuttajista.

Toiseksi yleisin koiran atopian aiheuttajana on varastopunkki. Varastopunkki löytyy ja se lisääntyy esimerkiksi koiran kuivaruuissa. Varastopunkkeja löytyy myös muista elintarvikkeista, kuten puurohiutaleista ja jauhoista, joista ne leviävät ympäristöön. Tämän vuoksi atoopikkokoiran ruoka tulee säilyttää astioissa, jotka voidaan sulkea varastopunkkialtistuksen vähentämiseksi.

Koiran ihottuma voi aiheutua myös siitepölystä, homeista tai kodissa olevien eläinten ja ihmisen hilseestä. Sen sijaan kosketusallergiat ovat koirilla harvinaisia. Muualla maailmassa yleinen kirppuallergia ei vaivaa suomalaisia koiria.

Koiran atopia: Ihottuma kutisee

Koiran ihottuma kutisee ja lopulta koira saattaa raapia ihon rikki. Huonokuntoinen iho hilseilee, turkki on ohut tai jopa paikoin kalju. Koiran kutiseva iho muuttuu paksummaksi ja tummuu raapimisen, nuolemisen ja järsimisen seurauksena. Nämä muutokset näkyvät erityisesti naamassa, korvissa, tassuissa, jaloissa, leuassa ja vatsan alla (kainaloissa ja nivusissa).

Koiran korvatulehduksen tunnistaa punoituksesta, lisääntyneestä eritteestä, hajusta tai pään ravistelusta.

Koiran allergia /  koiran atopia, kuva: Babette Taugbol DVM).

Tassunpohjien punoitus on tavallinen ensisijainen oire koiran atooppisessa ihottumassa.

koiran allergia /  koiran atopia, kuva: Babette Taugbol DVM).

Osalla koirista käyttäytyminen muuttuu jatkuvan kutinan seurauksena.  Koirasta tulee ärtyisä ja leikkisyys vähenee. Jatkuva kutina aiheuttaa myös merkittävää yhtäjaksoista stressiä.

Koiran atopia: Diagnoosi

Koiran kutinan syy vaatii huolellisen tutkimisen. Atopia on kliininen diagnoosi: tämä tarkoittaa että suljetaan pois muut mahdolliset syyt ja päädytään atopiaan jos oireet ja taudinkulku ovat tyypilliset atopialle. Koiran korvakäytävistä ja/tai ihosta otetaan näytteet, joista tutkitaan loiset, bakteerit ja hiivat. Tarvittaessa aloitetaan loishäätö tai lääkitys tulehdusten hoitoon. Usein seuraavaksi suoritetaan eliminaatiodieetti ruoka-aineallergian varalta.

Atopiatesti ei osoita onko koiralla atopiaa, eikä atopiatestiä voi käyttää terveen ja sairaan koiran erottamiseen. Atooppikkokoiralle voidaan tehdä joko ihotesti tai allergiavasta-ainetesti verinäytteestä jonka avulla voidaan valita allergeenit siedätyshoitoa varten tai voidaan yrittää välttää niille altistumista.

Koiran atopia: Ruoka-aineallergian poissulkeminen

(Huom! lue myös koiran ruoka-aineallergia artikkeli)

Ennen koiran atopia diagnoosin asettamista on varmistettava, ettei koiran allergia ja ihottumaoireet johdu ruoka-aineallergiasta. Ruoka-aineperäinen koiran allergia selvitetään rajoitetun ruokavalion avulla, jolloin koira saa syödä vain tiettyä valkuaisainetta ja hiilihydraattia. Ruoka-aineallergiaa ei voida luotettavasti selvittää verestä määritettäviin vasta-aineisiin perustuen. Koiran ruoka-aineallergia on atopiaa selkeästi harvinaisempi syy ihottumalle. Vain 10 prosenttia allergisista koirista kärsii ruoka-aineallergiasta.

Ruoka-aineallergia diagnosoidaan hyvin suunnitellun ja toteutetun dieetin avulla. Eliminaatiodieetissä ruokavaliosta karsitaan kaikki yleiset allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet ja ne ruoka-aineet joita koira on syönyt aiemmin. Eliminaatiodieetin tulee kestää vähintään 8 viikkoa ja tänä aikana koiralle syötetään ainoastaan tarkoin valittuja ruoka-aineita. Eliminaatiodieetti suoritetaan joko kotitekoisella tai tarkoin valikoidulla teollisella valmisruoalla.

Jos koiran kutina helpottaa merkittävästi eliminaatiodieetin myötä, suoritetaan seuraavaksi haaste- tai provokaatiovaihe. Koiran ruokavalioon lisätään yksi mahdollinen allergiaa aiheuttava ruoka-aine (esim. naudanliha) kerrallaan koiran aikaisemmasta ruokavaliosta ja tätä uutta dieettiä syötetään koiralle vähintään kahden viikon ajan. Jos allergiaoireet eivät ole palanneet, niin seuraavaksi dieettiin lisätään jälleen yksi epäilyksenalainen ruoka-aine (vehnä) ja uusittua dieettiä syötetään kahden viikon ajan. Näin toimien voidaan tunnistaa allergiaa aiheuttava aine, koska allergiaoireet palaavat noin viikon kahden kuluessa allergiaa aiheuttavan aineen lisäämisen jälkeen.

Koiran atopia: hoito

Ympäristön saneeraus, pesut, siedätys ja sekundaaritulehdusten hallinta.

Koiran atopia ei ole parannettavissa, ja yleensä tarvitaan joitakin hoitokeinoja loppuelämän ajan. Oireet helpottuvat kun sairautta hoidetaan systemaattisesti. Jos oireita aiheuttava allergeeni on tunnistettu, voidaan yrittää allergeenille altistumisen vähentämistä. Koiran ollessa allerginen pölypunkeille, on kodissa punkkimäärän vähentäminen yleensä hyödyllistä. Allergiakoteihin on myynnissä erityisellä suodattimella varustettuja pölynimureita, ja koiran peti olisi hyvä olla sellaisesta materiaalista joka kestää ahkeran pesun 60 asteessa.

Koiran atopia: Imurointi hyvälaatuisella imurilla on tärkeää, jos koira on allerginen pölypunkeille ja kodissa on paljon mattoja.

Allergeenialtistusta vähentävät myös säännöllisesti suoritetut koiranpesut ja vesihuuhtelut. Pesujen avulla allergeenien määrä iholla vähenee. Jos koira kärsii ihotulehdustaipumuksesta, sille voidaan määrätä viikoittainen pesu desinfioivalla sampoolla. Kuivalle ja kutisevalle iholle valitaan toisenlainen sampoo, ja usein hoitoainekäsittely pesun jälkeen. Toistuvat korvatulehdukset voivat vähentyä säännöllisellä korvien pesulla sopivalla valmisteella.

Koiran atopia: Pesut on tärkeä osa atooppisen koiran hoitoa.

Siedätyshoito on suositeltava hoitokeino monelle atoopikolle. Siedätyshoidossa koiran elimistö totutetaan olemaan reagoimatta oireita aiheuttavaan allergeeniin, pistämällä nahan alle pieniä määriä laimennettua allergeenia. Pistoksia harjoitellaan aluksi klinikalla mutta useimmiten omistaja jatkaa pistosten antamista kotona. Siedätyshoitoa jatketaan yleensä koiran loppuelämän ajan. Noin kuusikymmentä prosenttia koirista hyötyy siedätyshoidoista jossain määrin ja osa todella paljon.

Atooppisten koirien on todettu hyötyvän välttämättömistä rasvahappoja (omega-3 ja 6-rasvahapot), sisältävistä valmisteista. Niiden käyttö tukee ihon hyvinvointia ja ihon puolustusmekanismeja ulkoisia allergeeneja vastaan.

Koiran atopia: Lääkkeellinen hoito

Usein hyvään hoitotulokseen pääsemiseksi joudutaan eri hoitomuotoja yhdistelemään. Koiran iho- ja korvatulehdukset hoidetaan puhdistusaineilla ja mikrobilääkkeillä.

Kutinan kurissa pitäminen on usein haastavaa mutta yleensä tärkeintä atoopikkokoiran hoidossa. Siedätyshoito tuo monelle pitkäaikaisen avun. Antihistamiinin hyvä puoli on vähäiset sivuvaikutukset mutta huonona puolena on koirilla todettu heikohko teho. Vain viisi – kolmekymmentä prosenttia koirista saa avun pelkästä antihistamiinilääkityksestä. Kortisoni tehoaa koirilla hyvin, mutta sivuvaikutusten takia sitä ei pidä korkealla annostasolla käyttää pitkään. Pieni, joka toinen päivä annettava kortisoniannos voi olla tehokas ja riittävän turvallinen hoitokeino. Kortisonia voidaan käyttää myös paikallisesti voiteena tai suihkeena jos ihottuma ei ole laaja-alainen.

Koiran atopian uusimpana hoitomuotona on suun kautta annosteltava siklosporiinia sisältävä lääke, jolla pyritään muuttamaan koiran immuunivastetta. Pistoksina annettava interferoni on tuonut myös lupaavia tuloksia atopian hoidossa.

Lopuksi

Koiran atopia vaatii omistajalta koiran eliniän kestävän hoitoon sitoutumisen. Koiran omistajat oppivat tulkitsemaan koiran oireita ajan myötä, mutta hoito vaatii omistajilta erityistä huolellisuutta. Hyvä hoitosuhde eläinlääkärin, omistajan ja hoidettavan koiran välillä on myös ensiarvoisen tärkeää. Kontrollikäynnit suunnitellaan jokaiselle yksilölle sopivin väliajoin. Perheen koiralle hoito tarkoittaa mukisematta sopeutumista jatkuviin lääkityksiin ja pesuihin. Hoidon onnistumisen palkintona on koiran oireiden merkittävä vähentyminen tai loppuminen, jolloin koirakin muuttuu aivan uudeksi.

Eläinlääkäri Nina Menna

Eläinlääkäri Kirsti Schildt, Vuosaaren eläinklinikka – Vuovet, Helsinki

Kirjallisuus

 1. Scott, D.W., Miller, W.H. and Griffin, C.E. (2001) Canine atopic disease. In Muller & Kirk´s Small Animal Dermatology, 6th edn, Saunders, pp 574-615.
 2. Nuttall, T.J., Hill, P.B., Bensignor, E. and Willemse,T. (2006) House dust and forage mite allergens and their role in human and canine atopic dermatitis. Veterinary Dermatology, 17,4, pp. 223-235.
 3. Olivry, T., DeBoer, D.J., Favrot, C., Jackson, H.A., Mueller, R.S., Nuttall, T. and Prelaud, P. (2010) Treatment of canine atopic dermatitis: 2010 clinical practice guidelines from the International Task Force on Canine Atopic Dermatitis. Veterinary Dermatology, 21, 3, pp. 233-248.
 4. Halliwell, R.E.W. (2009) Allergic skin disease in dogs and cats: an introduction. EJCAP, 19, 3, pp.209-211.
 5. Halliwell, R.E.W. (2009) The immunopathogenesis of allergic skin diseases in dogs and cats. EJCAP, 19, 3, pp. 213-218.
 6. Favrot, C. (2009) Clinical signs and diagnosis of canine atopic dermatitis. EJCAP, 19, 3, pp. 219-222.
 7. Lloyd, D.H. (2009) Microbial disease secondary to allergic skin disease – clinical significance and control. EJCAP, 19, 3, pp. 254-260.
 8. Carlotti, D.N. (2009) How to treat atopic dermatitis in dogs. EJCAP, 19, 3, pp. 268-275.

Vastaukset


3 Vastatut Koiran allergia: koiran atopia

 1. Vehnäpoika says:

  Meidän vehnäterrieri on allerginen varasto ynm. punkeille sekä naudan liha. Oireina oli jatkuva rapsiminen, iho tulehtui säännöllisin väliajoin, niin kauan kun syötettiin kuivaruokia. Kun aloitettiin barf ruokinta, lääkekuureja ei ole tarvittu ja rapsiminen on vähentynyt huomattavasti. Syötän kaupan valmiita barf pötköjä ja raastan lisäksi porkkanaa sekaan.

 2. pirkko says:

  Koirani on 2 vuotias cockerspanjeli joka on sairastannut useamman kerran korvatulehduksen ja iho kutisee ja aika ajoin myös hilseilee. Allergiatesti ( verikoe) otetiin mutta siinä ei selvinnyt mitään. Kaikki eläinlääkäriaseman Hypoallergiset ruuat syöty, mutta ei mistään apua. Koiralla jälleen korvalääkkeen aiheuttama paha tulehdus korvassa. Päivysyyksessä sai kortisoni pistoksen ja 1/2 tablettia kyypakkauksesta 2xpäivässä kahden päivän ajan. Olen huolissani rakkaan ystäväni puolesta, koiraa on hoidettu niin kuin eläinlääkäri on määrännyt ja hän on saannut kaikki lääkitykset mitä pitääkin, 29.08.2012 käydessämme jälleen lääkärissä hän totesi että koiraa ei voi hoitaa enää paremmin mitä on hoidettu. Siksi kysyn jos voisitte ehdottaa pienelle rakkaalle ystävälleni jotain muutakin hoitoa kun tämä Virbac easOtic mikä ei nähtävästi auta tulehtuneisiin korviin?

 3. UULA TIIBETIN TERRIERI says:

  Koirallamme juuri todettu atooppinen ihottuma
  tassujen ja kynsien alueella.Olisi hyvä jos taudista saisi kokeneen,asian hoitaneen koiranomistajan ensiapu tietija.UULA sai eilen depo-medrol 40 mg inj.ruiskeen.Uula ei ole aikoihin ollut niin rauhallinen kuin tänään.MUTTA MITEN HOIDAMME JATKOSSA.

The comments are closed.