Koira oksentaa

Miksi koira oksentaa?

Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostain haitallisesta. Syynä oksenteluun voi olla vatsataudin aiheuttava sairaus, vierasesine ruuansulatuskanavassa tai jokin muu vatsalaukun ärsytys. Moni koira oksentaa, jos joutuu olemaan liian pitkään tyhjällä mahalla. Tyhjän mahan oksentelu on sinänsä vaaratonta ja on yleensä estettävissä jakamalla koiran ruoka kahteen tai kolmeen annokseen päivässä.

Koira oksentaa: tärkeää on tunnistaa milloin koiran oksentaminen on koiralle vaarallista.

Satunnainen oksentaminen ei ole koiralle vaarallista. Monesti käy myös niin, että omistaja huomaa koiran syömät vierasesineet kuten kepinpalat, kävyt tai pienet lelut vasta kun koira oksentaa ne itsenäisesti ulos.

Kun koira oksentaa toistuvasti

Jos koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen terveydentilaa kannattaa tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se pitää viedä eläinlääkärille.

Jos koira oksentaa vaahtoa tai sylkeä, kipuilee erittäin voimakkaasti ja vaikuttaa hieman täyttyneeltä, saattaa kyseessä olla vatsalaukun kiertymä (etenkin isokokoiset syvärintaiset koirat).

Vatsalaukun kiertymä on nopeasti koiran henkeä uhkaava tilanne. Epäillessäsi vatsalaukunkiertymää, ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin ja kysy neuvoja. Sinut saatetaan ohjata eläinklinikalle, jolla on valmius hätäleikkauksen suorittamiseen.

Koira oksentaa: Röntgenkuvassa näkyy voimakkaasti täyttynyt vatsalaukku. Kun koira oksentaa vaahtoa, vaikuttaa kylkien kohdalta turvonneelta ja on hyvin kivulias, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin, koska kyseessä saattaa olla vatsalaukunkiertymä tai täyttyminen. Koiran vatsalaukunkiertymä on aina hätätapaus.

Koira oksentaa´: Myrkytys oksentelun taustalla

Yhtäkkisen rajun oksentamisen syynä saattaa olla myrkytys. Jos koiran epäillään nielleen myrkkyä, sen oksentamista ei saa yrittää lääkityksellä hillitä. Kerro aina hoitavalle eläinlääkärille, jos on aihetta epäillä myrkytystä. Esimerkiksi ksylitolimyrkytyksessä koira oksentaa, on voimaton ja tärisee.

Koira oksentaa: Jo muutama ksylitolia sisältävä tyynypurukumi aiheuttaa vakavan myrkytyksen pienikokoiselle koiralle.

Oksentaminen ei silti ole myrkytyksen oireista tyypillisin, vaan esimerkiksi rotanmyrkyn vaikutukset koirassa saattavat näkyä vasta pitkän ajan kuluttua myrkyn syömisestä väsymyksenä, heikkoutena ja verisenä virtsana.

Koira oksentaa: Vierasesineet

Jos tiedät koiran syöneen jotain teräväreunaista kuten lasia, metallia tai muovia, joka voi vahingoittaa suolistoa, koiralle kannattaa ensiavuksi syöttää tankoparsaa. Parsa kääriytyy terävän esineen ympärille ja saattaa pienentää vahinkoja suolistossa. Teräviä esineitä ei saa yrittää oksennuttaa omin päin ulos, vaan koira tulee viedä eläinlääkärille, joka arvioi mahdollisen leikkaustarpeen.

Koira oksentaa: Hotkiminen oksentelun syynä

Koirat, jotka hotkivat ruokansa, saattavat oksentaa heti syötyään. Joskus ruoka ei ehdi edes vatsalaukkuun asti, vaan pakkautuu ruokatorveen ja nousee takaisin suuhun.

Hotkivalle koiralle kannattaa antaa ruokaa 2–3 kertaa päivässä, jotta sen kerralla saama annos ei olisi kovin suuri. Jos koira oksentaa säännöllisesti pienetkin ruokamäärät, se tulee viedä eläinlääkäriin. Joskus syynä voi olla häiriö ruuansulatuskanavan toiminnassa.

Koira oksentaa: Hoitaminen

Jos koira oksentaa satunnaisesti ruokansa, mutta on muuten hyvässä kunnossa, tilannetta voi tarkkailla kotona. Älä anna hyväkuntoiselle, mutta oksentavalle koiralle ruokaa tai nestettä ainakaan muutamaan seuraavaan tuntiin, sillä syöminen tai juominen todennäköisesti saa sen vain oksentamaan uudestaan. Nestettä tulee tarjota koiralla aluksi vain pienissä erissä, koska äkkinäinen runsas juominen aiheuttaa herkästi oksennusrefleksin.

Kun oksentamisesta on kulunut 12–24 tuntia, voit tarjota pienen määrän vatsaystävällistä ruokaa, esimerkiksi riisiä ja raejuustoa, tai koiralle tuttua kuivamuonaa hyvin vedessä liotettuna.

Koira oksentaa: Voimakkaan oksentamisen seurauksena koiran elimistö kuivuu ja koira tarvitsee suonensisäistä nesteytystä.

Koirien tarttuvat vatsataudit ovat melko yleisiä, ja niihin liittyy useimmiten oksentelun lisäksi ripuli. Jos koira on vielä pentu tai sen yleiskunto on muuten heikko, raju ripuli ja oksentelu aiheuttaa sille nopeasti vaarallisen nestehukan. Jos koira oksentaa kaiken juomansa ja syömänsä, se tarvitsee suonensisäistä nesteytystä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


13 Vastatut Koira oksentaa

  1. terhi says: