Koira oksentaa

Miksi koira oksentaa?

Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostain haitallisesta. Syynä oksenteluun voi olla vatsataudin aiheuttava sairaus, vierasesine ruuansulatuskanavassa tai jokin muu vatsalaukun ärsytys. Moni koira oksentaa, jos joutuu olemaan liian pitkään tyhjällä mahalla. Tyhjän mahan oksentelu on sinänsä vaaratonta ja on yleensä estettävissä jakamalla koiran ruoka kahteen tai kolmeen annokseen päivässä.

Koira oksentaa: tärkeää on tunnistaa milloin koiran oksentaminen on koiralle vaarallista.

Satunnainen oksentaminen ei ole koiralle vaarallista. Monesti käy myös niin, että omistaja huomaa koiran syömät vierasesineet kuten kepinpalat, kävyt tai pienet lelut vasta kun koira oksentaa ne itsenäisesti ulos.

Kun koira oksentaa toistuvasti

Jos koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen terveydentilaa kannattaa tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se pitää viedä eläinlääkärille.

Jos koira oksentaa vaahtoa tai sylkeä, kipuilee erittäin voimakkaasti ja vaikuttaa hieman täyttyneeltä, saattaa kyseessä olla vatsalaukun kiertymä (etenkin isokokoiset syvärintaiset koirat).

Vatsalaukun kiertymä on nopeasti koiran henkeä uhkaava tilanne. Epäillessäsi vatsalaukunkiertymää, ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin ja kysy neuvoja. Sinut saatetaan ohjata eläinklinikalle, jolla on valmius hätäleikkauksen suorittamiseen.

Koira oksentaa: Röntgenkuvassa näkyy voimakkaasti täyttynyt vatsalaukku. Kun koira oksentaa vaahtoa, vaikuttaa kylkien kohdalta turvonneelta ja on hyvin kivulias, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin, koska kyseessä saattaa olla vatsalaukunkiertymä tai täyttyminen. Koiran vatsalaukunkiertymä on aina hätätapaus.

Koira oksentaa´: Myrkytys oksentelun taustalla

Yhtäkkisen rajun oksentamisen syynä saattaa olla myrkytys. Jos koiran epäillään nielleen myrkkyä, sen oksentamista ei saa yrittää lääkityksellä hillitä. Kerro aina hoitavalle eläinlääkärille, jos on aihetta epäillä myrkytystä. Esimerkiksi ksylitolimyrkytyksessä koira oksentaa, on voimaton ja tärisee.

Koira oksentaa: Jo muutama ksylitolia sisältävä tyynypurukumi aiheuttaa vakavan myrkytyksen pienikokoiselle koiralle.

Oksentaminen ei silti ole myrkytyksen oireista tyypillisin, vaan esimerkiksi rotanmyrkyn vaikutukset koirassa saattavat näkyä vasta pitkän ajan kuluttua myrkyn syömisestä väsymyksenä, heikkoutena ja verisenä virtsana.

Koira oksentaa: Vierasesineet

Jos tiedät koiran syöneen jotain teräväreunaista kuten lasia, metallia tai muovia, joka voi vahingoittaa suolistoa, koiralle kannattaa ensiavuksi syöttää tankoparsaa. Parsa kääriytyy terävän esineen ympärille ja saattaa pienentää vahinkoja suolistossa. Teräviä esineitä ei saa yrittää oksennuttaa omin päin ulos, vaan koira tulee viedä eläinlääkärille, joka arvioi mahdollisen leikkaustarpeen.

Koira oksentaa: Hotkiminen oksentelun syynä

Koirat, jotka hotkivat ruokansa, saattavat oksentaa heti syötyään. Joskus ruoka ei ehdi edes vatsalaukkuun asti, vaan pakkautuu ruokatorveen ja nousee takaisin suuhun.

Hotkivalle koiralle kannattaa antaa ruokaa 2–3 kertaa päivässä, jotta sen kerralla saama annos ei olisi kovin suuri. Jos koira oksentaa säännöllisesti pienetkin ruokamäärät, se tulee viedä eläinlääkäriin. Joskus syynä voi olla häiriö ruuansulatuskanavan toiminnassa.

Koira oksentaa: Hoitaminen

Jos koira oksentaa satunnaisesti ruokansa, mutta on muuten hyvässä kunnossa, tilannetta voi tarkkailla kotona. Älä anna hyväkuntoiselle, mutta oksentavalle koiralle ruokaa tai nestettä ainakaan muutamaan seuraavaan tuntiin, sillä syöminen tai juominen todennäköisesti saa sen vain oksentamaan uudestaan. Nestettä tulee tarjota koiralla aluksi vain pienissä erissä, koska äkkinäinen runsas juominen aiheuttaa herkästi oksennusrefleksin.

Kun oksentamisesta on kulunut 12–24 tuntia, voit tarjota pienen määrän vatsaystävällistä ruokaa, esimerkiksi riisiä ja raejuustoa, tai koiralle tuttua kuivamuonaa hyvin vedessä liotettuna.

Koira oksentaa: Voimakkaan oksentamisen seurauksena koiran elimistö kuivuu ja koira tarvitsee suonensisäistä nesteytystä.

Koirien tarttuvat vatsataudit ovat melko yleisiä, ja niihin liittyy useimmiten oksentelun lisäksi ripuli. Jos koira on vielä pentu tai sen yleiskunto on muuten heikko, raju ripuli ja oksentelu aiheuttaa sille nopeasti vaarallisen nestehukan. Jos koira oksentaa kaiken juomansa ja syömänsä, se tarvitsee suonensisäistä nesteytystä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


20 Vastatut Koira oksentaa

 1. Meidän koira taas... says:

  Hei, minun koirani on ollut ihan normaali, kunnes se nuoli maitoragkaa, jota oli tippunut lattialle (en todellakaan usko että oksentelu johtuu tästä). Seuraavana päivänä, kun tulin aamulla alaketaan, koira oli oksentanut pieniä kellertäviä läikkyjä sohvalle, ja se istui lattialla, yritti siivota naamaansa, ja tavallaan ”yski” sillein phö phö. Nyt se vähän kiertelee ympäri keittiöstä olohuoneeseen.

 2. briti says:

  koiraamme myrkytettiin. kuoli ja kauheaa surua. Millä koiria yleensä myrkytettään?

 3. briti says:

  koiraamme myrkytettiin joilla aineella
  se kuoli, valitettavasti. millä myrkyillä,tuhoholaiset, myrkyttävät?

 4. Apua says:

  Meillä 9 vuotias perhoskoira oksentaa jo monta päivää peräkanaa n. kerran päivässä ja on kovin murheellisen oloinen. Ei tahdo nukkua öisin. Eläinlääkäri suositteli tuota ruoan keventämistä. Yritämme sitä mutta pelkään että kyse on jostain pahemmasta. Olemme olleet koiran kanssa kierteessä korvatulehdus, pissatulehdus, toinen pissatulehdus ja nyt oksentelu. Tuntuu vaikealta kun ei meinaa tulla terveeksi eikä koiralla edes tuon enempää ikää vielä. Olen toivoton.

 5. Shar pein omistaja says:

  Koirani on oksennellu parin päivän aikana n.kerran ja tänään huomasin sen olevan vihreää limaa. Onkohan vaarallista? Liikkuu hyvin ja syö mutta olen huomannut että koirani oksentaa aina kun saa eläinkaupan ruokaa(sai lauantaina)..Mistäköhän on kyse?

 6. Tj says:

  Hei

  Minulla on 10 vuotias mäyrä koira kuljettu viikonloppu metsällä perjantai – sunnuntai aamu. Koira oli erittäin väsynyt mutta söi hyvin ja lepäsi… tänään alkanut oksentamaan valkoista limaa/vaahtoa vapisee ja on kipeä sekä liikumis haluton. Ei ole syönyt mitää erityistä paitsi raakaa lihaa viikonloppuna jota ei ole hetkeen syönyt. Ei perus sairauksia.

 7. Pystis says:

  Hei! Meidän suomen pystykorva( 11 kk) on nyt oksentanut kolmena yönä perättäin yhden kerran eikä syytä oikein osaa sanoa. Päivällä ihan normaalin oloinen. Mitähän voisin tehdä?

 8. terhi says:

  hei. missä mahtaa olla vika ku ollaan annettu mein 4 vuotiaalle matkokuuri,ollut vkl aika huono syömään ja ruohoa syö ulkoo ja oksentaa sen kyl pois. tekee kaikki tarpees ulos mut ei syö kuivamuonaa ja kokeilin antaa pelkää purkki ruokaa ja tänään ei maistunut kumpikaan,kyl juo vettä ja likkuu ja reakoi innolla muihin eläimiin. mut huolestuttaa vaan ku ei syö mitään :/

 9. Koira says:

  Hei! Koirani oksenteli tänään kävewlylenkillä ainakin 5 kertaa. Aloin jo huolestella kun maha liikkui edestakaisin ja sitten ku se oksensi tuli ruohoa ja mustana, mistä kyse?

 10. sama vaiva says:

  Minun koirani oksenta vaahtoa ja keltaista nestettä ja yökkäilee kovasti, jos maha ehtii mennä ihan tyhjäksi. Se ei ole vaarallista, mutta kiusallista ja kivuliasta. Annan nykyisin koiralleni päivän ruoka-annoksen kolmessa osassa. Viimeinen ruoka-annos illalla ennen nukkumaan menoa, niin maha ei yön aikana tyhjene liikaa.

 11. Babu says:

  Meillä 8vk ikäinen pentu oksensi aamulla kerran.. ihan pienen määrän limaista nestettä ja vähän vaahtoa. Koiran on kaikinpuolin terveen oloinen.. leikkii ja liikkuu reippaasti. En usko olevan mitään vakavaa.. seuraan toki tilannetta.

  Mutta.. ihmetyttää nämä nykypäivän aivottomat ihmiset. Jos koirasi on haluton liikkumaan, leikkimään ja jos ruoka ja juoma ei maistu sekä koira oksentaa jatkuvasti, on luultavasti asiat huonosti. Jos koira vaikuttaa sairaalta, silloin se on sairas. Eläimet ei pienistä valita, toisin kuin ihminen. Järki käteen ja puhelua eläinlääkärille.. ei ne pure, eläinlääkärit siis!

 12. Erittäin huolestunut says:

  Minulla on noin 3 vuotias jackrusselin sekarotu. Lähiaikoina se on alkanut oksennella silloin tällöin kellertävää vaahtoa ja se näyttää hyvin kivuliaalta!!!
  mutta minusta se ei näytä täyttyneeltä tai väsyneeltä.
  Toivoisin kovasti että saisin vastauksen tuohon oksenteluun, en kestä enää katsoa sitä!!!! 🙁 🙁

 13. Ihmettelijä(kö)? says:

  Minulla on noin 3 vuotias koira ja annoin sille dentastixsin ja vähänajan päästä se oksensi sen ja söi sen oksennuksen ja oksensise sen vielä uudestaan… mistä voi olla kyse???

 14. ukko 50 says:

  minun ajokoira saa joskus kohtauksia oksentaa ja vähän niinkuin epilepsia mutta eläinlääkäri totesi että ei ole voiko olla sappikohtaus? tulee kun hyppii paljon kopinkatolle tai riehuu häkkiä vasten.

 15. huolestunut says:

  minulla on 10 kk vanha sekarotuinen koira. se ei syö mitäään. edes kädestä. vettä olllaan annettu kädestä väkisin kun ei halua juoda.Oksentelee jokaisen juonnin jälkeen ja öisin tosi paljon. ripuloi myös. mitä tehdä?

 16. huolestunut! says:

  Mulla on 9kk vanha chiuhuahua, Se oksentaa aina välillä. Se ei tapahdu joka viikko vaan aina sillon tällöin välillä. Eli harvemmin kuin kaks kertaa viikossa. En ole laskenut koska ne aina tulee koska siinä on aina väliä, että se ei ole tasaista. Oksennus on yleensä keltaista ja vaahtoista, joskus on ollut kyllä pelkkää valkosta limaa. Voitko kertoa minulle mitä tarkoittaa?

 17. vintiö says:

  Minulla on vuoden vanhakoira ja se oksentelee kaksi kertaa peräkkäin kauheita kasoja,mitä tekisin, mikä auttaisi oksentelun oireisiin tai mitä voisin syöttää? Koirani syö yleensä kaikkea mitä sen kuppiin laittaa. Mutta se on aika nirso ruuasta vielä kerran mitä ruokaan annan.

 18. anne says:

  Mulla on 14v vanha koira se oksentelee sillontällöin.Se tuntuu menevän kuitenki ohi muutamassa tunnissa.olisiko ruuansulatuselimet herkistyneet iän myötä.

 19. Micke says:

  Vuoden ikäinen koirani oksentelee sillointällöin, etenkin jos on päässyt leikkimään ruohonleikkuria, näin oletin lauantaiaamunakin olevan, mutta nyt oksentelu on reilun vuorokauden kestettyään vaihtunut voimakkaan hajuiseen ripuliin ja koira on pian 2 vuorokautta ollut apaattinen ja väsynyt. Huomenna vien lääkärille, jos ei ole muutosta parempaan suuntaan.

 20. Huolestunut says:

  Ihanan selkeät ohjeet ,Kiitos!
  Näin yö aikaan ,kun koira alkaa ykskaks oksentaan ,tarvitaan tukea selkeistä ohjeista.Meillä koira on nuorempana syönyt muoviset pullonkorkit ja kaikki mahdolliset kadulta, mutta nyt 2,5v ei onneksi enää. Mutta tänään kaksi kertaa se on oksentanut ruuan pois,20 ja 22.30. Vieras esinettä minä epäilen ja tankoparsaa se söi epäillen. Nyt en anna muuta kun keitettyä jähtynyttä vettä.
  Minä olen nähnyt 2 erilaista mahalaukun kiertymää, toinen leikattiin,kun päästiin niin ajoissa lääkäriin,että lääkärikin sanoi,ettei ole näin varhaisessa vaiheessa nähnyt sitä,. Leikkaus onnistui( 8,5 v koira) ja koira eli sen jälkeen vielä 4 vuotta eikä se uusinut.Toinen oli siihen aikaan kun ei ollut päivystystä lainkaan…. jouduin herättämään eläkkeelle jääneen kunnan eläinlääkärin ja kysyyn onko lopetukseen aineita ja onneksi hän otti meidät vastaan ja koira sai kivuttoman lopun(9 vuotias koira) 🙁

The comments are closed.