Koiranpennun kasvatus – koiran peti

Koiranpennun kasvatus – oman nukkumapaikan opettaminen

Kun koiranpentu tulee kotiin, koiranpennun kasvatus aloitetaan opettamalla pentu nukkumaan yönsä rauhassa omalla nukkumapaikallaan. Moni koiranomistaja ottaisi mielellään pennun viereensä sänkyyn nukkumaan, mutta päätöstä kannattaa harkita tarkkaan.

Koiran peti: Koiranpennun kasvatus alkaa järjestämällä pennulle koiran peti tai paikka, jossa pentu saa olla rauhassa.  Toisinaan omasta sängystä tulee huomaamatta koiran peti.

Koiranpennun kasvatus: Nukkuminen koiran kanssa sängyssä on suloista mutta likaista

On paljon helpompi kieltää sänkyyn tuleminen johdonmukaisesti alusta alkaen kuin yrittää estää aikuisen koiran sänkyyn tulo silloin tällöin. Kuten silloin kun se on ulkoilusta likainen, pesun jälkeen märkä tai pahimmassa karvanlähdön vaiheessa. Pennut ovat suloisia, pieniä ja useimmiten puhtaita verrattuna aikuisiin koiriin – mieti, haluatko esimerkiksi 40-kiloisen aikuisen koiran potkivan sinua unissaan hiekkaisilla tassuillaan?

Tärkeä syy, joka puoltaa pennun nukkumista lattialla, on pennun turvallisuus. Pennun pieni koko ja vielä kehittymätön motoriikka tekee sängystä ja muista huonekaluista sille vaarallisia, jos se yrittää itsekseen hyppiä niille tai niiltä pois. Kovalle lattialle putoava pikkupentu voi loukata itsensä vakavasti.

Koiranpennun kasvatus: Lasten turvallisuus ja koiran peti

Jos taloudessasi on lapsia, voi olla turvallisinta lasten kannalta, että koira ei saa tulla sänkyyn eikä huonekaluille. Jos koira nukkuu kaikessa rauhassa sohvalla tai nojatuolilla ja lapsi törmää siihen yhtäkkiä, koira saattaa säikähtää ja purra.

Vanhempien vastuulla on tietysti myös valvoa lapsia ja opettaa, että nukkuvaa koiraa ei saa häiritä. Tämä on kaikkien kannalta helpompaa, jos koiralla on yksi tietty nukkumapaikka, jonne lapset eivät saa mennä. Koiran nukkumapaikka voi olla esimerkiksi koiran peti, joka sijoitetaan vanhempien makuuhuoneeseen.

Koiranpennun kasvatus: Pieni lapsi ei saisi nukkua koiran kanssa yhdessä. Lapsiperheissä paras paikka koiralle on koiran peti

Koiranpennun kasvatus: Koiran peti on koiralle usein paras ratkaisu, jossa koira saa sen tarvitseman oman rauhan

Koiranpennun kasvatus : Koira tulee olla komennettavissa pois huonekaluilta

Koira, jonka annetaan nukkua sängyllä ja muilla huonekaluilla, tulee voida komentaa niiltä pois. Jos tätä ei harjoitella jo pentuna, aikuisen koiran häätäminen nukkumapaikastaan voi aiheuttaa konfliktin ihmisen ja koiran välille. Mitä vahvatahtoisempi koira, sen todennäköisempää on, että se pitää kiinni ”saavutetuista eduista”, tarvittaessa vaikka hampaiden avulla. Voimakastahtoisen koiran paikka on aina oma koiran peti.

Koiranpennun kasvatus talon säännöille on aina helpompaa kuin aikuisen koiran käytöksen muuttaminen. Mahdollisten konfliktien välttämiseksi yksinkertaisin keino on tietysti olla päästämättä pentua koskaan sängylle tai sohvalle.

Jos koira puree jotakuta sitä sängystä häädettäessä, on tilanne päässyt kehittymään vakavaksi. Näissä tilanteissa koiran käyttäytymiseen tulee puuttua välittömästi. Jos omat koirankoulutustaidot eivät riitä tilanteen korjaamiseen, ota yhteyttä koiran käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkäriin tai hyvämaineiseen ongelmakoirakouluttajaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Koiranpennun kasvatus : Koiran eroahdistus ja koiran peti

Eroahdistukseen tapivainen koira tulee hakeutuu omistajien viereen yöksi, koska koira pyrkii kaikin keinoin säilyttämään fyysisen yhteyden omistajiin, myös yön aikana, vaikka sillä olisi oma koiran peti.

Eroahdistuneen koiran piirteisiin kuuluu, että se seurailee omistajia asunnossa, ei halua viettää aikaa yksikseen ja yksinjäädessään se ahdistuu. Yksinoloaikana koira saattaa ulostaa tai virtsata asunnossa, tuhota tavaroita ja haukkua tai ulvoa yksinoloaikana. Jos tunnistat näitä piirteitä koirassasi, tällöin sinun on erityisen tärkeää opettaa koirasi nukkumaan koiran pedissä, jotta koirasi oppisi olemaan olemaan fyysisesti erillään sinusta turvallisesti.

Eroahdistuneen koiranpennun kasvatus aloitetaan laittamalla koiran peti oman sängyn viereen ja vähitellen siirtämällä koiran peti kauemmaksi omasta sängystä. Koiran petiin voi laittaa koiralle ”unileluksi” oma vanha pesemättömän paita, jossa on sinun tuoksua. Näin toimien useimmat eroahdistukseen taipuvaiset koirat oppivat nukkumaan yksin.

Koiranpennun kasvatus: Yhdessä nukkumisen hyvät puolet

Moni ihminen ottaa koiran saadakseen seuralaisen, joka on kaikessa mukana ja – tottakai – nukkuu sängyssä ja tulee sohvalle viereen rapsuteltavaksi. Tässä ei ole mitään väärää, päin vastoin. Seurakoiraksi kannattaa toki hankkia lempeäluonteinen koira, joka ei miellä sohvalle istuvaa omistajaa kilpailijaksi.

Koiranpennun kasvatus: Puhtaan hyvätapaisen koiran nukkuminen sängyssä on monen mielestä vastustamattoman mukavaa.

Koiranpennun kasvatus ei ole pelkkää rajojen asettamista, se on myös ajan viettämistä pennun kanssa. Ja jos sekä ihminen että koira tuntevat olonsa turvallisemmaksi nukkuessaan samassa sängyssä, kumpikin osapuoli hyötyy.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


5 Vastatut Koiranpennun kasvatus – koiran peti

 1. aune says:

  Meillä on uusio perhe, miehelläni on koira joka on saanut nukkua ja oleilla sohvalla. Minä en taas pidä siitä ja haluaisin itsekkin sohvalla olls, Voiko koiran siis opettaa pois sohvalta?

 2. heippss says:

  mä en ota koiraa sänkyyn vaikka mielitekis (:

 3. anaaaa says:

  terve
  minulla on norwichinterrieri ja se nukuu
  joskus sängyssä ja joskus pedilään onko semmoinen kiellettyä vai miten enpä
  tiedä mutta useimiten laitan koirani eli sissin petiin mutaa vielä sattuuko teidän koiria kun niitä nyppii

 4. liekö jo sait vastauksen :) says:

  Mutta vastaanpa silti. Itse tein niin, että ostin halvan perustyynyn, laitoin vanhan tyynyliinan siihen päälle, nukuin pari yötä se pääni alla ja laitoin koiran petiin joka oli sängyn vieressä. Tokihan pyrki viereen alussa mutta määrätietoisesti komensin alas sängyltä omaan petiin. Ja tuo meidän jo edesmennyt koiruus oli tullessaan 9-vuotias erittäin jääräpäinen 40kilonen rötjäke 🙂 Pitää olla määrätietoinen, niinkuin aina koirien kanssa.

 5. Uusi omistaja :) says:

  Hei! Minulla olisi kysymys pennun vieroittamiseen vieressä nukkumisesta… Sain pennun n.viikko sitten ja se on siis 6kk vanha Englanninkääpiöterrieri (narttu). Kasvattaja perheessä pentu on saanut nukkua perheenjäsenien kanssa samassa sängyssä, mutta haluiaisin, että pentu oppisi nukkumaan omassa pedissä. Pentu on tällä hetkellä aika pelokas ja hakeutuukin mielellään viereeni, missä ikinä liikunkin tai nukun… Joten eroahdistus on aika paha ja kysynkin, että kuinka voi sitä helpottaa ja opettaa pennulle, että voi nukkua turvallisin mielin pedissään?

The comments are closed.