Koira ja rotanmyrkky

Maaseudulla on mahdollista, että koira löytää rotanmyrkkysyötin. Suurissa määrin syötynä rotanmyrkky on myös koiralle hengenvaarallista. Useimmat rotanmyrkyt ovat antikoagulantteja. Ne estävät veren hyytymistekijöiden toimintaa, jolloin eläin kuolee sisäisiin verenvuotoihin.

Utelias koira voi löytää myrkkysyötin ja syödä sen.

Rotanmyrkkysyötin tunnistaminen

Rotanmyrkky on useimmiten värjätty punertavaksi tai turkoosiksi. Se sekoitetaan esimerkiksi kauraryyneihin, jotta se olisi jyrsijöille houkutteleva ateria. Avoin syötti voi olla lautasella tai pesuvadissa, josta joskus voi löytää koiran kuonon- tai tassunjälkiä. Mitä tarkemmin syödyn myrkyn määrä ja sen vaikuttava aine tiedetään, sen paremmin eläinlääkäri voi suunnitella koiran hoitoa.

Kaupungeissa toimivat tuholaistorjuntayritykset käyttävät suljettuja myrkkypyydyksiä, joiden sisällä olevaan myrkkyyn lapset, koirat tai kissat eivät pääse suoraan käsiksi. Jyrsijöiden myrkyttämisestä olisi silti aina hyvä tiedottaa mahdollisimman laajasti koko naapurustolle.

Jyrsijäkantaa on joskus pakko harventaa, muuten ne tekevät tuhoa rakenteissa ja lisäävät tarttuvien tautien leviämisen riskiä esimerkiksi rehuvarastoissa.

Rotanmyrkkyä syöneen koiran oireet

Näkyvät oireet tulevat esiin hitaasti, useiden päivien kuluttua myrkyn syömisestä. Tyypillisiä oireita ovat hengitysvaikeudet, jotka johtuvat rintaontelon sisäisestä verenvuodosta, ja pitkittynyt verenvuoto pienistäkin haavoista. Verisyyttä voi esiintyä myös virtsassa tai emättimen vuodossa. Jos koira on lyhytkarvainen ja vaaleaihoinen, siinä voi näkyä mustelmia. Ontuminen, kuume ja keskushermosto-oireet ovat mahdollisia toissijaisia oireita. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sen parempi ennuste koiralla on.

Eläinlääkäri ottaa koirasta verinäytteen ja tarkkailee veren hyytymistekijöiden käyttäytymistä, jos on olemassa epäilys mahdollisesta myrkytystilasta. Protrombiiniajan määritys voi kertoa myrkytyksestä jo ennen kliinisten oireiden havaitsemista. Mitään erillistä testiä antikoagulanttimyrkkyjen tunnistamiseen verestä ei ole olemassa.

Verinäytteestä voidaan tutkia muun muassa veren hyytymistekijöiden toimintaa.

Ensiapu: mitä tehdä, jos koira on syönyt rotanmyrkkyä?

Mikäli koiran havaitaan tai sen epäillään hiljattain syöneen rotanmyrkkyä, se voidaan oksettaa laimealla (3 %) vetyperoksidiliuoksella. Vetyperoksidia voi antaa noin ruokalusikallisen per 10 painokiloa, ei kuitenkaan yli 50 millilitraa suurellekaan koiralle. Helpoiten sen saa juotettua koiralle ruiskulla. Ennen vetyperoksidin juottamista koiralle voi antaa pienen määrän ruokaa. Oksettamisen hyöty on suurin alle tunnin sisällä myrkyn syömisestä.

Jos vetyperoksidia ei ole saatavilla, ja eläinlääkäriin on pitkä matka, oksettamista voi yrittää myös ruokasuolalla. Koiran koosta riippuen 1–3 teelusikallista suolaa pyöritellään vedellä kostutettuna palloksi, joka työnnetään mahdollisimman syvälle koiran kurkkuun. Koiran kuonosta pidetään kiinni, kunnes koira nielaisee. Yleensä suola laukaisee oksennusreaktion muutaman minuutin kuluttua. HUOM! Suolalla oksettamisessa on suolamyrkytyksen riski, eikä sitä saa yrittää kuin kerran. Koiran tulisi juoda riittävästi vettä suolalla oksettamisen jälkeen.

Mikäli rotanmyrkyn syömisestä on kulunut jo yli 4 tuntia, oksettamisesta on enää hyvin vähän apua. Eläinlääkäri voi suorittaa koiralle rauhoituksessa vatsahuuhtelun, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Vatsahuuhtelu voi olla tarpeen myös, jos suolalla oksettaminen ei tuota toivottua tulosta. Jos koiran syömän myrkyn pakkaus on saatavilla tai kauppanimi tiedossa, nämä ovat eläinlääkärille arvokkaita apuja hoidon suunnitteluun. Rotanmyrkyissä käytetään erilaisia vaikuttavia aineita.

Oman koiran normaali ruumiinlämpö olisi hyvä tietää. Koiran tavallinen ruumiinlämpö on jonkin verran korkeampi kuin ihmisellä, n. 38–39 astetta.

Lääkehiiltä voi antaa veteen liuotettuna 3–6 tunnin välein. Se sitoo myrkyllisiä aineita pintaansa ja vähentää niiden imeytymistä koiran elimistöön. Jos koiralla on merkittäviä verenvuotoja, sille voidaan antaa eläinlääkärissä plasmaa tai verta.

Rotanmyrkkyä syöneen koiran jatkohoito

Ota yhteys eläinlääkäriin jatkotoimenpiteitä varten, vaikka saisitkin koiran oksentamaan. Rotanmyrkyn vaikutuksiin vasta-aineena toimii K1-vitamiini, jota annostellaan useiden päivien ajan. Jos koiran syömän myrkyn vaikuttava aine ei ole tiedossa, oletetaan että kyseessä on ”toisen polven” myrkky. Tällöin suositeltu K1-vitamiinikuurin pituus on jopa viisi viikkoa. Koiran veren hyytymistekijöitä voidaan mitata hoidon aikana ja hoidon lopettamisen jälkeen. On tärkeää valvoa, että koira ei vahingoita itseään toipilasaikana, jotta turhilta verenvuodoilta vältytään.

Jos pihapiiristä tai lenkkireitiltä löytyy kuolleita rottia, koira kannattaa pitää kytkettynä ja selvittää, missä ja minkälaisia myrkkysyöttejä alueella on.

 

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Lähteet:

O’Brien, M: Human drug and household product toxities. Eläinlääkäripäivät. Luentokokoelma 2010, Fennovet Oy, Hakapaino 2010.

Saarenkari, Heidi: Eräiden myrkytysten hoito koirilla – kirjallisuuskatsaus. Lisensiaatin tutkielma 2008. Farmakologian ja toksikologian oppiaine, kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen laitos, eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

 

Vastaukset


10 Vastatut Koira ja rotanmyrkky

 1. Anette says:

  Poliisille ilmoitus näistä myrkyttäjistä heti jos jotain tietoa vaan on. Laitonta levittää myrkkyjä maastoon ihan missä tahansa. Ja Poliisin kuuluu nämä asiat hoitaa niin että joutuvat vastuuseen nämä myrkyttäjät.
  Ja tosiaan saisi tulla luvan-varaiseksi tällaiset myrkyt joita saa nyt ilman lupaa, koska niitä käytetään väärään tarkoitukseen kuin mihin ovat alunperin tarkoitettuja. Kaikenmaailman sairaat ihmiset käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa ja koskaan ei voi tietää mitä näiden mielessä liikkuu. Nyt nopeasti joku tekemään lakimuutosta tähän asiaan jos vaan osaa ja tietää miten se onnistuu!! Nyt on kiire, sillä laitokset on ja pysyy kiinni säästösyistä. Mitä tässä sitten säästetään se onkin jo täysin eri ja oma juttunsa.

 2. Pasi says:

  Moi!

  Mistään ei tunnu löytyvän tietoa kuinka vaarallista hiiren/rotan myrkky on jos esim. koira syö myrkkyyn kuolleen hiiren. Hajoaako myrkky yhtään hiiren elimistössä?

  Hiiren raatoja on tod näk mahdoton saada kaikkia pois myrkytyksen jälkeen, joten onko koirallamme hengenvaaraa tms. mikäli se syö peltoon kuolleen hiiren, joka on kuollut myrkkyyn? Entä jos se syö niitä kaksi? Kolme? Onko hiirenraadoissa oleva myrkky tappavaa viikon, kaksi vai vuoden, kaksi?

 3. huolestunut... says:

  Voiko joku kertoa,mitä minun pitäisi tehdä,kun äskön tulin koirani kanssa lenkiltä,ja puhuin puhelimeen,niin juuri ennen kuin käännyin kotipihaan niin koirani nappasi rotvallin reunalta lehden alta jotain suuhunsa ja söi sen.En ehtinyt reagoida tarpeeksi nopeasti,ja koirani ehti nielaista.Mitä minun pitäisi tehdä?

 4. Suolamyrkytys says:

  Tein neuvojenne mukaan suolalla oksettamisen koiralle, ja päivystyksessä eläinlääkäri kertoi että 1-3tl millekään koiralle on aivan liikaa.

  Korjatkaa sivustoltanne tieto! Alle 10kg koiraa ei saisi kuulemma ollenkaan oksettaa suolalla.

 5. huolissaan says:

  Koiramme löysi lenkillä ruisleivän jonka sisällä oli oransseja kuutioita ja kinkku ja leipä oli laitettu heinä tupon alle. Olisiko nuo oranssit kuutiot rotanmyrkkyä?

 6. Mimma says:

  Mihin näitä myrkytetyksi epäilemiään ruokasyöttejä voi viedä tutkittavaksi?
  Löysin piha-aidan takaa kourallisen kaurahiutaleita ja joitain siemeniä, ehkä maissia ja näiden joukossa vaaleanpunaisia ”klönttejä”. Kasa on sateesta johtuen märkä ja punaiset klöntit osittain sulaneet. Haluaisin selvittää, onko tuossa kasassa myrkkyä .

 7. kiki says:

  Oulun Iinatissa pyörätien varressa, tänään iltalenkillä, huomasin turkoosia jauhetta runsaasti koiran ulosteen päällä ja ympäristössä. Uskoisin olevan rotanmyrkkyä. En voinut muuta tehdä kuin peittää lumella. 🙁 Pitäisi syöttää nuo myrkyt niille jotka niitä levittää! Itselläkin on kaksi koiraa niin saa jatkuvasti olla silmät tarkkana nuiden varalta. Sairaita ihmisiä kun haluavat toisten lemmikkejä tappaa!

 8. Huolestunut says:

  Mitä voimme tehdä, naapurimme levittää pihatiellemme jotain punertavaa jauhetta, jota epäilemme rotanmyrkyksi?
  Naapurimme ei pidä koirista vaan on muutaman kerran soittanut jopa poliisin paikalle toisen naapurimme koiran haukunnan takia vedoten kotirauhan rikkomiseen. Naapurimme vaimo on provosoi, joten hänen pitäisi tietää mitä jauhe voi lemmikillemme ja toisille pihatieltä pitkin kulkeville koirille aihetta.

 9. Kajaanilainen says:

  Koirien myrkyttäminen on Kajaanissa ”räjähtänyt käsiin” syksyllä 2012 ja jatkuu yhä voimistuen 2013.

  Eläinlääkärit eivät ole osanneet yhdistää koirien oireilua, ainakaan syksyllä 2012, antigoagulantteihin.
  Mm. takajalkojen ontumista, jaloilla ponnistusarkuutta (hyppy autoon), takapään horjahtelu levosta noustessa, oksentelua ja heinien jatkuvaa syöntiä, joiden katson olevan oireita rotanmyrkkyjen syötöstä.

  Omat koiramme, pienkoira ja isorotuinen koira myrkytettiin useampaan kertaan pihallamme (asumme jalkakäytävän läheisyydessä).
  Pieni koira kuoli kahden viikon sisällä ensioireista, vaikka sitä käytettiin useammalla eläinlääkäriasemalla. Vasta seitsemäs lääkäri (viimeinen) osasi epäillä myrkytystä kuunneltuaan omistajien pitkät kertomukset oireista.

  K-vitamiinia vaadittiin omistajien taholta loppuvaiheissa, mutta sitä ei ollut todellakaan Kajaanissa saatavilla,
  ei apteekeissa eikä lääkäreillä.

  Isompi koira kesti hengissä pitempään, joten sille kerittiin tilata K-vitamiini yms. lääkitys ja koira jäi henkiin.

  Mielipiteeni:

  1. K-vitamiinit heti apteekkeihin
  2. Rotanmyrkkyjen myynti (ja osto) heti luvanvaraiseksi ja ostajat rekisteröitävä muistiin.
  3. Yleiset myrkytykset suoritettava siten, että myrkyt eivät jää helposti ulkopuolisten saataville.

 10. Rosaceae says:

  Jostain käsittämättömästä vuosikymmeniä vapaassa myynnissä ollut K-vitamiini on poistettu eikä ole siis mahdollista ostaa sitä varalle . Vitamiinia ei saa edes ihmiset pillereinä lääkärin määräyksellä, ainoastaan ruiskeena. Kaikkialla muualla, tietääksen ainakin Euroopan maissa k-vitamiini on vapaassa myynnissä. Tosin usein 3 pillerin purkeissa, meillä myytiiin 10 kerralla. Tehkää jotain, jotta ensiapu olisi mahdollista.

The comments are closed.