Koira hyppii ihmisiä vasten

Kun koira hyppii ihmisiä vasten, se koetaan yleensä epämiellyttävänä. Koiran kynnet saattavat raapia, sen tassut ovat usein likaiset, ja iso koira saattaa jopa kaataa ihmisen ja aiheuttaa käytöksellään tapaturmariskin. Ihannetapauksessa koira oppii jo pikkupennusta asti tervehtimään ihmisiä niin, että sen kaikki neljä tassua ovat maassa, mutta varsin usein opetus jää syystä tai toisesta puutteelliseksi.

Koira hyppii:  Pentukoiran vasten hyppimiseen on puututtava, koska vanhempana tavasta on vaikea päästä eroon.

Koira hyppii: Hyppiminen on opittua käytöstä

Ajattele suloista, luovutusikäistä koiranpentua. Sitä tekee mieli silittää, sille jutellaan, täysin vieraat ihmiset saattavat pysähtyä kadulla lepertelemään pennulle. Ja jokaisen kerran, kun koira hyppii päin ihmistä ja lepertely ja huomio jatkuu, hyppimiskäytös vahvistuu.

Jos pennun omistaja aikoo – kuten järkevää on – opettaa pennun tervehtimään hyppimättä, hänen täytyy ohjeistaa jokainen pentua tervehtivä ihminen olemaan huomioimatta pentua sinä aikana kun koira hyppii ihmistä vastaan. Sen sijaan, kun pennun etutassut ovat maassa, sitä pitääkin kehua ja huomioida, jotta se oppii toivotun käytösmallin.

Aikuiseen koiraan voidaan soveltaa täysin samaa opetustapaa, mutta sen käytöksen muuttaminen on jo paljon vaikeampaa. Tässä joitain vinkkejä ensiavuksi, jos joudut hoitamaan isoa, hyppivää koiraa tai neuvomaan jotakuta samassa asiassa: Kun koira tulee kohti vauhdilla ja on aikeissa hypätä, käännä sille selkäsi.

Koira, joka hakee ihmiseltä huomiota, hakee yleensä myös ihmisen katsetta eikä hyppää selkää vasten. Jos koira on oppinut villiintymään ihmisten kotiintulosta, hyppimistä saattaa hillitä se, että koiralle antaa jonkun lelun kannettavaksi. Etenkin noutajat kanavoivat mielellään energiansa lelun kanniskeluun eivätkä hypi lelu suussaan niin paljon. Ystävällistä koiraa, joka ei säiky ihmisen kosketusta, voi myös tarttua pannasta ja estää hyppäämästä.

Koira hyppii: Koiran voi opettaa olemaan hyppimättä antamalla sille lelun kannettavaksi, jolloin koiran ”iloisuus energia” purkautuu leluun eikä vasten hyppimiseen. Älä kuitenkaan koskaan anna lelua koiralle sen hyppiessä, koska saatat huomaamatta palkita koiran hyppimiskäyttäytymistä.

Koira hyppii kotiintultaessa

Kotoa lähdön ja kotiin tulon pitäisi olla niin rauhallisia ja huomaamattomia tapahtumia kuin mahdollista, sillä niiden korostaminen ja sitä kautta koiran kiihtyminen lisäävät eroahdistuksen laukeamistodennäköisyyttä. Jos koira hyppii ja riehuu täysin holtittomasti ihmisten tullessa kotiin, on mahdollista että koira ahdistuu yksinolosta ja saattaa esimerkiksi raapia ovea, ulvoa ja haukkua yksin jäädessään. Jos epäilet laajempaa ongelmaa koiran hyppimisen syyksi, ota yhteys ongelmakoirakouluttajaan tai käytösongelmiin pätevöityneeseen eläinlääkäriin.

Koira hyppii: Voiko hyppimisen kieltää jossain tilanteessa ja sallia toisessa?

Joidenkin harrastuskoirien koulutuksessa voi olla hyötyä siitä, että koira hyppii päin ihmistä. Ja joskus ei vain ole aikaa valistaa koko sukua ja kaveripiiriä siitä, miten koiraa tulisi opettaa, tai koira on paljon hoidossa ihmisillä, joiden mielestä on suloista, kun koira hyppii vasten. Voiko koira oppia erottamaan tilanteet, joissa ei saa hyppiä, niistä joissa saa? Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että ei. Koira ei ymmärrä eroa likaisten tai juuri pestyjen vaatteiden välillä, eikä se ymmärrä että nyt ihmisellä on kädessä kahvimuki, joka läikkyy jos koira hyppii. Sen sijaan koiralle voi opettaa etutassut maassa tervehtimisen temppuna, joka yhdistetään tiettyyn käskysanaan. Tätä käskyä voi sitten käyttää niissä tilanteissa, joissa ei haluta, että koira hyppii.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.