Koira haukkuu ovikelloa

Ovikellon soinnista tulee usein koirille kiihdyttävä ääni ehdollistumisen myötä. Koiran perusluonteesta riippuen ne joko vahtivat raivokkaasti tai haluavat yli-innokkaasti tervehtiä tulijoita. Kumpikin käytös voi liiallisena ja hallitsemattomana tehdä arjesta stressaavaa sekä koiralle että omistajalle. Moni koira haukkuu jo pelkästä kiihtymyksestä, ja kun tähän vielä lisätään mahdollinen vahtitaipumus, ovikellon sointi saattaa aiheuttaa ovelle saapuvan ihmisen kannalta pelottavan tilanteen.

Koira haukkuu: Koiran kiihtyminen ovikellon äänestä on vähitellen vahvistunut tapa. Ovikellon aiheuttamasta koiran yli-innostumisesta pääsee johdonmukaisella koulutuksella eroon.

Miksi koira haukkuu, kun ovikello soi?

Koirat tarkkailevat omistajiaan, enemmän kuin me ihmiset usein tiedostammekaan. Ja kun ovikellon sointi aiheuttaa meissä aktivoitumista, vireystilan nousu tarttuu koiraan, joka laumaeläimenä on aktiivinen silloin kun omistajakin, ja lepää silloin kun omistajakin.

Koira haukkuu: Koiran vireystaso nousee paljon ennen ovikellon sointia, koska koira on oppinut yhdistämään lähestyvän vieraan aiheuttamat äänet ovikellon soimiseen.

Koira myös oppii ennakoimaan tulevaa aiempien kokemustensa perusteella. Jos ovesta useimmiten ovikellon soitua tulee vieras tai useampi, jotka tervehtivät iloisesti koiraa, koira alkaa yhdistää ovikellon soinnin iloiseen leikkihetkeen. Jolloin ei ole mikään ihme, että koira haukkuu innoissaan, kun ovikello soi. Innokas ja iloinen koira ei vielä ole vaaraksi, mutta saattaa olla tiellä, kun vieraat riisuvat kenkiä ja ulkovaatteita.

Joillain koirilla on vahva taipumus puolustaa omaa reviiriään. Monen koirarodun jalostuksessa tätä taipumusta on vaalittu ja arvostettu. Tämän tyyppiset koirat eivät hauku pelkästään innostuksesta, vaan ne pyrkivät ilmoittamaan tulijalle että tämä on lähestymässä toisen lauman reviiriä.

Vahtivan koiran kanssa voi syntyä vaaratilanteita, jos omistaja ei hallitse koiraansa ja valvo sen käytöstä vieraiden saapuessa. Kun vahtiva koira haukkuu, se voi myös purra – vanhaan sananlaskuun ei kannata luottaa.

Koira haukkuu: Kun vahtimiseen koulutettu koira haukkuu, se saattaa puolustaa reviiriään hyvinkin tarmokkaasti.

Mitä tehdä jos koira haukkuu häiritsevästi?

Jos ovikellosta sinänsä on tullut signaali, joka saa aikaan kiihtyneen haukkuryöpyn, voit siedättää koiraa ovikellon ääneen. Pyydä joku perheenjäsenistäsi tai ystävistäsi oven taakse soittamaan kelloa. Älä reagoi itse kellon soimiseen millään tavalla. Yleensä koira haukkuu muutaman soiton ajan entistä villimmin turhautuessaan, ja sen jälkeen käytös alkaa sammua. Tähän kannattaa yhdistää myös se, että vieraat, tullessaan oikeasti kylään, eivät soita ovikelloa. He voivat ilmoittaa tulostaan ensin vaikka puhelimella, jolloin tiedät jättää oven auki.

Samaa sammuttamistaktiikkaa voi käyttää, jos koira haukkuu innostustaan vielä vieraiden tultua sisälle. Ohjeista kaikki vieraasi siihen, että he eivät saa kiinnittää ensimmäisen viidentoista minuutin aikana koiraan mitään huomiota. Vasta kun haukkuva koira on rauhoittunut, sitä voi hillitysti silittää. Sama koskee myös perheenjäsenten kotiintuloa: haukkuva koira jätetään huomiotta kotiin tullessa. Jos näin toimitaan johdonmukaisesti jo pennun kanssa, se ei koskaan opikaan riehumaan ihmisten tullessa sisään.

Koira haukkuu: Yli-innostuneeksi oppinutta koiraa tulee palkita kehumisin vain sen rauhallisuudesta.

Voit myös opettaa koiralle vaihtoehtoisen käyttäytymismallin ovikellon soidessa. Hyvä vaihtoehto on opettaa koira menemään omalle makuupaikalleen käskystä. Kun ovikello soi, koiralle sanotaan käsky, vaikka “nukkumaan”. Tottelemisesta palkitaan vähintään kehuilla, hyvänä vahvisteena toimivat myös makupalat. Opettaessasi koiralle uutta toimintamallia joudut keskittymään ensin koiraan, sitten vasta oven avaamiseen. Ovikellon luo kannattaa tällöin laittaa viesti siitä, että avaamiseen menee hetki, kiitos kärsivällisyydestä.

Koira haukkuu: Koiran eristäminen

Koira, joka on tottunut olemaan aidan takana tai omassa huoneessaan tai häkissään, selviää elämässä vähemmällä stressillä kuin koira, joka on aina isäntäväen mukana kaikessa. Todennäköisesti koira haukkuu myös vähemmän, kun sen ei tarvitse ottaa vastuuta vieraiden kohtaamisesta.

Etenkin vahtimaan taipuvaisten koirien kanssa saattaa olla kaikille paras ratkaisu opettaa koira jo pennusta asti omaan tilaan, jonne sen voi laittaa hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että haukkuva koira, joka eristetään näköetäisyydelle ovesta, esimerkiksi portin taakse tai häkkiin, saattaa turhautumisen vuoksi kiihtyä entistä enemmän. Koira, joka on tottunut olemaan kaikessa mukana, stressaantuu yhtäkkisestä eristämisestä.

Ongelmissa kannattaa kääntyä käytösongelmiin pätevöityneen eläinlääkärin tai ongelmakoirakouluttajan puoleen. Koiran omistaja on vastuussa sekä vieraidensa turvallisuudesta että koiransa hyvinvoinnista. Tilanne on päässyt riistäytymään käsistä, jos naapureita tai vieraita häiritsee, kun koira haukkuu hallitsemattomasti. Tilanteen tulisi olla ihmisen hallinnassa, ei koiran.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.