Kissan virtsakivet ja kiteet

Virtsakiteet ovat mineraalien muodostamia pieniä hiekanjyvän kaltaisia mineraalikertymiä virtsarakossa ja virtsateissä. Virtsakiteet ovat yleisiä kissoilla ja pieni määrä kiteitä virtsassa on joillakin kissoilla jopa normaalia. Tietyissä olosuhteissa virtsakiteet kerääntyvät yhteen muodostaen virtsakiviä. Kissan virtsakivet voivat aiheuttaa virtsatietukoksen, joka hoitamattomana johtaa kissan kuolemaan.  Kissan virtsavaiva on aina hätätapaus, joka tulee selvittää ja hoitaa.

Kissan virtsakivet: virtsaamisvaikeuksista kärsivä kissa on aina tutkittava mitä pikimmiten.

Kissan virtsakivet ja virtsakiteet: altistavat tekijät

Virtsakiteiden muodostumiseen vaikuttaa monet asiat. Erityisesti ravinnolla on suuri merkitys virtsakiteiden muodostumiseen. Kuivaruokaa syövillä kissoilla virtsakiteitä esiintyy märkäruokaa syöviä kissoja yleisemmin. Märkäruoan sisältämä vesi suojaa jossain määrin virtsakiteiltä, etenkin jos kissa muuten juo vähän.

Virtsan pH myös vaikuttaa virtsakiteiden muodostumiseen. Struviittikiteet ovat kissojen yleisin virtsakiteiden muoto ja niiden muodostuminen kiihtyy virtsan emäksisyyden kasvaessa. Myös ravinnon runsas magnesium- ja fosforipitoisuus lisäävät struviittikiteiden muodostumista.

Struviittikiteitä esiintyy naaraskissoilla uroskissoja yleisemmin. Kissaroduista ragdollit ovat muita kissarotuja herkempiä struviittikiteiden muodostumiselle.

Kalsiumoksalaattikiteet ovat kissoilla toiseksi yleisin virtsakidetyyppi. Kalsiumoksalaattikiteiden taustalla on usein veren ja virtsan korkea kalsiumpitoisuus. Myös virtsaa happamoittava ruokavalio altistaa kalsiumoksalaattikiteiden muodostumiselle. Näitä kalsiumoksalaattikiviä ja kiteitä esiintyy uroskissoilla naaraita yleisemmin ja kalsiumoksalaattikiteiden muodostumiselle herkkiä kissarotuja ovat esimerkiksi venäjänsiniset, persialaiset, brittiläiset, ragdollit ja burman kissat.

Kissoilla tavataan vähäisemmässä määrin myös muita kidetyyppejä kuten uraatti- ksantiini-ja kystiinikiteitä, mutta niiden merkitys on struviitti- ja oksalaattikiteitä vähäisempi.

Kissan virtsakivet ja kiteet: oireet

Kissan virtsatieongelmaan havahdutaan, kun omistajat huomaavat kissan toistuvasti käyvän hiekkalaatikolla. Pienet pissamäärät, virtsan verisyys ja kivulias virtsaaminen ovat merkkejä, joihin tulisi reagoida nopeasti. Huomaamattomampia virtsatieoireita ovat kissan ruokahaluttomuus, vaisuus, kosketusarkuus tai kipuun liittyvä aggressiivisuus. aiheuttaa täydellisen virtsatietukoksen.

Kissan virtsakivet: kissan hiekkalaatikkokäyttäytymisen muutokset kannattaa huomioida ajoissa.

Kissan virtsakivet: virtsatietukos

Kissan virtsakivet aiheuttavat hengenvaarallisen tilanteen jos ne tukkivat virtsatien. Virtsan uloskulkeutumisen estyessä paine virtsateissä kasvaa nopeasti ja tämä aiheuttaa vakavan munuaisten toimintahäiriön.  Virtsatukos johtaa elimistön happo- emästasapainon häiriöön, virtsa-aineiden (uremia) kertymiseen elimistöön ja shokkiin. Jokainen virtsatietukoksesta kärsivä kissa on kriisipotilas ja nopea pääsy eläinlääkärille on selviytymisen kannalta todella tärkeää.

Kissan virtsakivet ja kiteet: tutkiminen

Eläinlääkärisi aloittaa kissasi virtsatievaivojen tutkimisen kissasi yleistutkimuksella ja esitietojen keräämisellä. On tärkeää, että kissan tuo eläinlääkärille se perheenjäsen, jolla on parhaat tiedot kissan virtsatievaivoihin liittyvistä oireista ja myös kissan ravinnosta ja ruokinnasta.

 

Vastaukset


4 Vastatut Kissan virtsakivet ja kiteet

 1. maija says:

  2 vuotiaalla leikatulla kolli kissalla epäiltiin virtsakiteitä. Diagnoosia ei tehty kliinisin kokein ainoastaan omistajan kertomuksen perusteella.
  Olisiko aiheellista viedä kissa tutkimuksiin tämän asian johdosta? Kissa on syönyt kuivamuonana Urinaryä ja märkäruokaa lisukkeena. Vaikuttaako tämä tutkimuksen tulokseen ?

 2. HELP! kiireinen! says:

  Minulla on 2vuotias poika kissa jolla on jo toista kertaa virtsatietukos ja ensimmmäisellä kerralla aika melkein jo loppui koska olimme lomalla ja kissamme oli hoidossa mummilassamme eikä he tienneet mikä sillä oli niin se oli jo lähellä kuolemaa mutta tänään 8.7.2014 kissallani tuli taas sama tukos ja mietin tässä että onko se tavallista kun kissa käy hiekkalaatikolla että sillä tulee ns. kouristus että se ei pysty kävelemään ja mitä ruokia pitäisi välttää ettei kyseistä tukosta pääsisi kolmatta kertaa tapahtumaan? Käymme huomenna eläinlääkärissä koska emme päässeet tänään viemään joka oli tosi huono juttu! Mitä ruokaa muuten kissalle pitäisi antaa enimmäkseen tämän tukkeutumisen aikana että selviäisi yön yli (kissalla on tosi kova nälkä) mutta en tiedä pitäisikö minun antaa sellaisia tavallisesta kaupasta ostettuja lazz ruokapussista sille ruokaa onko se huonolaatuista tms?

  en tiedä onko nämä juuri niitä kysýmyksiä mitä piti välttää mutta varalta laitoin! Tuleekohan tää muuten minulle gmailiin?

  Toivottavasti vastaus tulisi nopeasti!

 3. 12 vuotiaan kissan omistaja says:

  Haluan sähköpostiini apua, kun enään tiedä mitä ruokaa virtsataudin sairastavalle kissalle pitäisi ostaa kaupasta. Kiitos.

 4. Pingback: Kissamaailman pissikset – kun kissa pissaa vuoteeseen - Tassuttelua

The comments are closed.