Kissan sterilisaatio

Kissojen elämää ohjaa lisääntymisvietti. Lemmikkikissan lisääntymiseen liittyvä käytös saattaa haitata yhteiselämää perheessä (mouruaminen, merkkaaminen, karkailu, uroskissojen tappelut) ja tästä syystä kaikki lemmikiksi otetut kissat on hyvä leikata, ellei ole tarkoitus teettää niillä pentuja.

Kissan sterilisaatio: Leikattu kissa on leikkaamatonta rauhallisempi.

Kannattaako kissan sterilisaatio?

Naaraskissa voi tulla ensimmäiseen kiimaansa jo alle puolivuotiaana. Sukukypsä naaraskissa on kiimassa 2–3 viikon välein. Naaraskissa voi saada jopa kolmet pennut vuodessa, ellei sen lisääntymistä rajoiteta. Jos kissalle ei suunnitella jalostuskäyttöä, se olisi hyvä steriloida jo ennen ensimmäistä kiimaa.

Kissan sterilisaatio tarkoittaa naaraskissan leikkausta, jossa munasarjat poistetaan kissalta. Leikkauksen jälkeen kissa on lisääntymiskyvytön ja sille ei tule enää kiimoja. Kissan sterilisaatio on turvallinen rutiinitoimenpide, joka parantaa niin omistajien kuin lemmikin elämänlaatua.

Kissan sterilisaatio: Leikkauksen kulku

Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Tämän jälkeen kissalle asennetaan kanyyli eli suoniyhteys, jota kautta saadaan annosteltua suonensisäisesti lääkkeitä ja nesteitä.

Kissan sterilisaatio: Kanyylin asettaminen kissalle.

Kissan sterilisaatio: Leikkausalueelta ajetaan karvat ja alue desinfioidaan huolella.

Seuraavaksi kissalta ajetaan karvat leikkausalueelta navan kohdalta ja leikkausalue desinfioidaan huolellisesti. Tämän jälkeen kissa viedään leikkaussaliin, missä kissa kytketään anestesialaitteistoon. Ennen leikkauksen alkua leikkausalue puhdistetaan vielä kerran ja tämän jälkeen leikkausalueelle asetetaan steriilit leikkausliinat suojaamaan leikkausaluetta.

Kissan sterilisaatio aloitetaan kissan vatsan avaamisella. Kissalle tehdään muutaman sentin viilto navan seutuville ja vatsaonteloon päästyään eläinlääkäri etsii kissan kohdun kärjessä olevan munasarjan esille ja solmii munasarjaan johtavat verisuonet tukkoon ennen munasarjojen poistoa. Munasarjojen poistamisen jälkeen vatsa suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan tikeillä tai sulavilla piilo-ompeleilla.

Kissan sterilisaatio:  Munasarjat poistetaan leikkauksessa.

Leikkauksen aikana kissa saa kipulääkeannoksen, mutta kipulääkkeen antamista voidaan jatkaa kotona parin ajan eläinlääkärin harkinnan mukaan. Tulehduskipulääkkeistä kissoille sopii parhaiten Meloksikaami. Varsinaista antibioottia ei yleensä anneta kotiin, jos tähän ei ole erityistä syytä, koska kissan sterilisaatio on niin sanottu puhdas leikkaus.

Leikkausalueen tulehtumisen välttämiseksi kissalla on syytä pitää kauluria viikon verran. Kissoilla käytetään usein sulavaa piilo-ommelta, jota ei tarvitse käydä poistattamassa.

Kissan sterilisaatio: Kauluria on hyvä pitää kissalla noin viikon ajan.

Kissan sterilisaatio hyödyttää kissaa monella tavalla

Kissan sterilisaatio vaikuttaa kissan luonteeseen lähinnä positiivisesti, kun lisääntymiseen liittyvä stressi jää pois ja kissa voi keskittyä olemaan seurallinen lemmikki. Leikkaamattomana sekä naaras- että kollikissa mouruavat mahdollisten pariutumiskumppaneiden perään ja saattavat merkkailevat asuntoa virtsalla. Kissan leikkauttaminen ennen sukukypsyyttä estää näiden ei-toivottujen tapojen kehittymisen

Kissan leikkauttaminen vaikuttaa hormonitasapainoon ja tästä syystä leikattu kissa lihoo leikkaamatonta helpommin. Tämä tulee ottaa ruokinnassa huomioon, ja siirtyä tarvittaessa vähäkalorisempaan ravintoon.

Kissan leikkauttaminen ei vaikuta kissan kasvuun ja kehitykseen, eikä kissan tarvitse olla täysikasvuinen, jotta sen voisi leikata. Suomessa ei kuitenkaan suosita luovutusikäisen pentukissan leikkausta kuten joissain maissa, sillä rauhoitus ja nukutus on aina rasite nuoren eläimen elimistölle.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


14 Vastatut Kissan sterilisaatio

 1. henna says:

  Meillä tytöllä tuo edessä.. Jännittää hirveesti toisen puolesta.. Mutta on ton kiima aikaan jo järki ehtiny mennä monesti..

 2. Ellu says:

  Tuotapa en usko että on ollu verta ja suolenpätkiä pitkin kämppää

 3. Kisuliini says:

  Meil pitäs viedä meidän narttu kissa 8kk leikattavaksi. Kohta varmaan ne juoksutkin alkaa.

 4. Ali says:

  voiko kiimassa olevan nartun leikata

 5. krisse112 says:

  Voiko noin. 8 vuotiaalle narttu kissalle tehdä sterilisaatio ? Kissa on alkanut merkkaamaan enemmän nykyään ja mouruaa enemmän. Eikä kissalle ole ollut pentuetta tai mitään.

 6. Juulia says:

  Hei,
  Kysyisin että voiko narttukissan leikata vaikka se olisi saanut jo pentuja ainakin parit pentueet.. ? Olen joskus kuullut näin, että jos on saanut enemmän kuin 1 pentueen, niin narttua ei voi enää leikata. Pitääkö se paikkaansa?

 7. Mami says:

  Tyttökissa leikattu perjantaina, koitin pitää kauluria alkuksi, mutta niin vaivaantunut oli pikkuinen (1,3v) meillä on nimittäin portaat ja kissa hyppii niiden välistä kaapin päälle ja jäi siihen kaulurista kinni… Seuraavana päivänä laastari lähti pois, korvasin sen samantien haavateipilla. Jonka vaihdoin vielä seuraavana päivänä ja tarkistin haavan. Oli siisti. Pidän teippiä vieläkin, eikä kissa pystyy nuolemaan sitä pois. Haavateippi on hengittävä ja hyvin samalla suojaava.

 8. ismo says:

  Kuinka paljon leikkaus vaikuttaa naaras kissan luonteeseen ja vaistoihin?Eli tuleeko nyt leikkisästä metsästäjästä veltto uuninpankolla makoilija?Ja voiko leikkauksesta tulla myöhemmin jonkinlaisia sairauksia ym.?kyseessä on reilu kaksivuotias maatiaskissa.

 9. Pekka says:

  Kissaystävä, kissat eivät traumatisoidu kaulureista.
  Perheessämme on steriloitu jo neljä kissaa, kaikki naaraita ja kaikki kaulurilla. Kenellekään heistä ei ole minkäänlaista traumaa siitä koitunut.
  Ystäväni leikkautti kissansa kuukausi sitten ja lääkäri päätti olla tarjoamattakaan kauluria. Heti ensimmäisenä yönä ystäväni heräsi valittavaan kissaansa joka kyhnäsi turvaa ja huomiota. Kissallansa roikkui osa suolista pihalla ja verta oli ympäri kämppää. Kissa kiiruhdettiin päivystykseen mutta kuoli matkalla.
  Siinä sitten mieti mikä se ”trauma” siinä kopassa on. Ja ihmettelen sitä miten onnistut nukkuessasi seurata kissojen nuolemisia.

 10. miisu112 says:

  kuulka pitääkö poika kissalle tehdä sterilisaatio?

 11. kissaystävä says:

  kissa saa trauman kaulurista ja ei tarvitse sitä leikkauksen jälkeen. itsellenäni oli muutama päivä vapaata ja aikaa tarkkailla miten kisut reagoi haavaansa ( kaksi leikattu) suuremmin ei nuolemisia tapahtunut ja haavat parantu hyvin.

 12. mirri6 says:

  mulla on 11 kuukautta vanha pari kuukautta sitte leikattu tyttö. kaikki on menny tosi hyvin.olihan se vähän kipeä leikkauksen jälkeen mutta selvittiin ilman lääkkeitä. t.mirri6

 13. Catwoman says:

  Vastaus tulee melko myöhässä, mut vastaanpa kuitenkin omasta kokemuksesta. Mulla kaksi naarasta leikattiin yhtäaikaa. Molemmat ottivat kaulurin pois noin kolme kertaa, kunnes kiristin sen niin lujalle, etteivät saa pois. Mieluummin olisin toki kauluria käyttämättä, mutta kun se on kissan parhaaksi, ettei se pure leikkauskohtaa.
  Siis pitää sitoa tarpeeksi lujalle. Kyllä se henki kulkee. Mulla molemmat suhtautuu eritavalla tietenkin leikkaukseen ja kaulurin käyttöön. Pienemmällä ei mitään ongelmaa, mutta isompi kokoinen kissa murisee ja ärisee eli on kipeä. Onneksi on kipulääkkeet keksitty. Täytyy vaan hakea vielä lisää, kun isompi on tosi kipeänä ja aiempaa kipulääkettä ei mahan takia(siis ärsyttää vatsaa) saa antaa kuin tietyn määrän. Ei siis ihan helppoa omistajallekkaan tämä sterilisaatio. Mutta tarpeellista se on, joten kissasta huolenpitäminen ja rapsuttelu kehiin!

 14. mia says:

  hei, mitä tehdä kun narttukissalle 5kk on tehty sterilisaatio ja vauhkontuu ja saa sätkyn kaulurista (ottaa kaulurin myös itse pois aina) ja juoksee ympäri taloutta tikkien kanssa.. mitä tehdä? yst.terv. mia

The comments are closed.