Kissan sterilisaatio

Kissojen elämää ohjaa lisääntymisvietti. Lemmikkikissan lisääntymiseen liittyvä käytös saattaa haitata yhteiselämää perheessä (mouruaminen, merkkaaminen, karkailu, uroskissojen tappelut) ja tästä syystä kaikki lemmikiksi otetut kissat on hyvä leikata, ellei ole tarkoitus teettää niillä pentuja.

Kissan sterilisaatio: Leikattu kissa on leikkaamatonta rauhallisempi.

Kannattaako kissan sterilisaatio?

Naaraskissa voi tulla ensimmäiseen kiimaansa jo alle puolivuotiaana. Sukukypsä naaraskissa on kiimassa 2–3 viikon välein. Naaraskissa voi saada jopa kolmet pennut vuodessa, ellei sen lisääntymistä rajoiteta. Jos kissalle ei suunnitella jalostuskäyttöä, se olisi hyvä steriloida jo ennen ensimmäistä kiimaa.

Kissan sterilisaatio tarkoittaa naaraskissan leikkausta, jossa munasarjat poistetaan kissalta. Leikkauksen jälkeen kissa on lisääntymiskyvytön ja sille ei tule enää kiimoja. Kissan sterilisaatio on turvallinen rutiinitoimenpide, joka parantaa niin omistajien kuin lemmikin elämänlaatua.

Kissan sterilisaatio: Leikkauksen kulku

Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Tämän jälkeen kissalle asennetaan kanyyli eli suoniyhteys, jota kautta saadaan annosteltua suonensisäisesti lääkkeitä ja nesteitä.

Kissan sterilisaatio: Kanyylin asettaminen kissalle.

Kissan sterilisaatio: Leikkausalueelta ajetaan karvat ja alue desinfioidaan huolella.

Seuraavaksi kissalta ajetaan karvat leikkausalueelta navan kohdalta ja leikkausalue desinfioidaan huolellisesti. Tämän jälkeen kissa viedään leikkaussaliin, missä kissa kytketään anestesialaitteistoon. Ennen leikkauksen alkua leikkausalue puhdistetaan vielä kerran ja tämän jälkeen leikkausalueelle asetetaan steriilit leikkausliinat suojaamaan leikkausaluetta.

Kissan sterilisaatio aloitetaan kissan vatsan avaamisella. Kissalle tehdään muutaman sentin viilto navan seutuville ja vatsaonteloon päästyään eläinlääkäri etsii kissan kohdun kärjessä olevan munasarjan esille ja solmii munasarjaan johtavat verisuonet tukkoon ennen munasarjojen poistoa. Munasarjojen poistamisen jälkeen vatsa suljetaan sulavalla langalla ja lopulta iho suljetaan tikeillä tai sulavilla piilo-ompeleilla.

Kissan sterilisaatio:  Munasarjat poistetaan leikkauksessa.

Leikkauksen aikana kissa saa kipulääkeannoksen, mutta kipulääkkeen antamista voidaan jatkaa kotona parin ajan eläinlääkärin harkinnan mukaan. Tulehduskipulääkkeistä kissoille sopii parhaiten Meloksikaami. Varsinaista antibioottia ei yleensä anneta kotiin, jos tähän ei ole erityistä syytä, koska kissan sterilisaatio on niin sanottu puhdas leikkaus.

Leikkausalueen tulehtumisen välttämiseksi kissalla on syytä pitää kauluria viikon verran. Kissoilla käytetään usein sulavaa piilo-ommelta, jota ei tarvitse käydä poistattamassa.

Kissan sterilisaatio: Kauluria on hyvä pitää kissalla noin viikon ajan.

Kissan sterilisaatio hyödyttää kissaa monella tavalla

Kissan sterilisaatio vaikuttaa kissan luonteeseen lähinnä positiivisesti, kun lisääntymiseen liittyvä stressi jää pois ja kissa voi keskittyä olemaan seurallinen lemmikki. Leikkaamattomana sekä naaras- että kollikissa mouruavat mahdollisten pariutumiskumppaneiden perään ja saattavat merkkailevat asuntoa virtsalla. Kissan leikkauttaminen ennen sukukypsyyttä estää näiden ei-toivottujen tapojen kehittymisen

Kissan leikkauttaminen vaikuttaa hormonitasapainoon ja tästä syystä leikattu kissa lihoo leikkaamatonta helpommin. Tämä tulee ottaa ruokinnassa huomioon, ja siirtyä tarvittaessa vähäkalorisempaan ravintoon.

Kissan leikkauttaminen ei vaikuta kissan kasvuun ja kehitykseen, eikä kissan tarvitse olla täysikasvuinen, jotta sen voisi leikata. Suomessa ei kuitenkaan suosita luovutusikäisen pentukissan leikkausta kuten joissain maissa, sillä rauhoitus ja nukutus on aina rasite nuoren eläimen elimistölle.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Vastaukset


9 Vastatut Kissan sterilisaatio

  1. Juulia says: