Kissan kastraatio eli uroskissan leikkaus

Uroskissat on suositeltavaa kastroida, ellei urosta ole tarkoitus käyttää jalostukseen. Kissan kastraatio estää urosmaisen käytöksen, vähentää kissan aggressiivisuutta, ehkäisee virtsalla merkkaamisen ja estää urosta astumasta kiimassa olevaa naarasta. Kotona leikkaamaton uroskissa voi olla hankala seuralainen.

Kissan kastrointi rauhoittaa uroskissan luonnetta.

Kivesten testosteroni ohjaa kissan käyttäytymistä

Kivekset tuottavat testosteronia. Tämä uroshormoni ohjaa kissanpennun fyysistä kehitystä ja muokkaa kissan mieleltään urokseksi. Uroskissoille kuuluva käyttäytyminen, kuten virtsalla merkkailu, jatkuva ulos pyrkiminen ja karkumatkat sekä urosten väliset tappelut saavat meidät kuitenkin harkitsemaan kissan kastraatiota, ja syystä.  Kissan kastraatio poistaa urosmaisen käyttäytymisen, jolloin kissakin voi nauttia perheen jäsenenä olemisesta täysin rinnoin.

Miksi minun pitäisi kastroida kissani?

Kun uroskissan leikkaus suoritetaan ajoissa, ei kissa opi merkkaamaan. Tämä pystypinnoille virtsaaminen on uroksien kiusallinen ja haiseva tapa huolehtia reviiristään. Jos merkkailua tapahtuu pitempään, ei kissan kastrointi enää välttämättä poista tätä opittua tapaa. Kissan leikkaus vähentää merkkailua 85 prosentilla uroskissoista.

Uroskissojen taistelut ovat hyvin yleisiä ja kuuluvat kissojen elämään. Kissojen tappelut aiheuttavat kuitenkin loukkaantumisia. Puremahaavat ovat yleisiä ja näiden märkivien haavojen hoitaminen on vaikeaa. Puremien seurauksena leviää myös kissoilla tavattava immuunikatotauti eli FIV.

Noin 90 prosentilla leikatuista kissoista vaeltelutaipumus vähenee ja ne pysyvät paremmin kodin läheisyydessä. Kaupunkialueella kissaa ei tulisi kuitenkaan pitää vapaana liikenteen ja naapurisovun takia.

Uroskissan virtsan laatu ja haju muuttuu kastroinnin jälkeen. Virtsa muuttuu vähemmän haisevaksi ja monen kissanomistajan mukaan leikattu kissa huolehtii omasta siisteydestään leikkaamattomia paremmin.

Mitä haittaa on kissan kastraatiosta?

Kissan energiantarve laskee noin 30 prosenttia kastraation myötä. Tämän vuoksi pienennä ruoka-annoksia kolmanneksen tai vaihdettava ruoka vähempikaloriseen, jotta kissasi ei lihoisi leikkauksen jälkeen. Muista myös punnita kissasi kuukauden välein ja kevennä energiansaantia, jos kissasi paino nousee.

Minkä ikäisenä kissan kastrointi olisi hyvä tehdä?

Suomessa kissa kastroidaan tavallisesti noin puolivuotiaana ennen kissan kypsymistä aikuiseksi. Ulkomailla on yleistynyt kissojen kastrointi hyvin nuorena eli noin 8–14 viikon ikäisinä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että huolellisesti suoritettuna nuoren kissan kastrointi on turvallista ja tähän käytäntöön ei liity kasvanutta riskiä komplikaatioille tai virtsatietukoksille. Meillä Suomessa toistaiseksi suositellaan kissan kastrointia puolen vuoden ikäisenä.

Kissan kastraatio toimenpiteenä

Kissan kastraatio on erittäin turvallinen toimenpide ja vain aniharvoin leikkaukseen liittyy komplikaatioita. Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Kissat saattavat oksentaa rauhoitusvaiheessa, mutta tämä on täysin normaalia. Seuraavaksi kissalle asetetaan etujalkaan kanyyli suonensisäistä nesteytystä varten. Samalla kissan kivekseen kulkevat hermot puudutetaan. Kissa saa leikkauksen aikana anestesialääkkeen hengityskaasuna tai injektiona. Täydessä nukutuksessa tehtynä kissa ei tunne kipua leikkauksen aikana.

Nivusalueelta ajetaan karvat ja alue pestään ennen leikkausta.

Kivespussien alueelta poistetaan karvat ja alue pestään. Seuraavaksi leikkausalueelle kiinnitetään steriili leikkausliina ja kivekset desinfioidaan ennen operaation alkua. Kiveksen pinnalle tehdään viilto ja haavasta pullautetaan kives ulos. Tämän jälkeen verisuonet ja siemennuora solmitaan umpeen ja kives poistetaan.

Kissa on noudettavissa klinikalta, vasta kun se on kunnolla herännyt. Kotiin annetaan mukaan kipulääkettä kahden päivän ajaksi ja kissa saa kaulurin kaulaansa. Kauluri estää kissaa nuolemasta haavaansa. Ota kuitenkin eläinlääkäriin yhteyttä, jos haava erittää märkää tai jos leikkausalue punoittaa ja on turvoksissa. Tulehtunut haava vaatii mahdollisesti antibioottikuurin. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Pidä kissallasi kauluria leikkauksen jälkeen, jotta haava ei tulehtuisi.

Uroskissan leikkaus kannattaa

Jos sinulla ei ole tarkoitus käyttää uroskissaasi jalostukseen, on kissan leikkaus järkevää. Kissan kastraatiosta on vaikea keksiä mitään negatiivista ja leikkauksen hinnankin säästät pienentyneinä ruokamenoina vuosien varrella.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Kirjallisuus:

Joyce A & Yates D: Help stop teenage pregnancy! Early-age neutering in cats. J Feline Med Surg 13(1):3-10, 2011.

Olson PN: Early-age neutering of dogs and cats in the United States. J Reprod Fertil Suppl 57:223-32, 2001.

Spain CV et al: Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats. JAVMA 224 (3):372-379, 2004.

 

 

Vastaukset


15 Vastatut Kissan kastraatio eli uroskissan leikkaus

 1. Apua says:

  Kissani leikattu 10 vuotta sitten, nyt viimeiset kolmevuotta mourunnut kevät kauden, tämä kevät pahin. Mouruaa, merkkailee sisällä… Eläinlääkärissä käytiin, ei piilokivestä, antoi sitten jonkun tosi kalliin piikin, mikä auttaa leikkaamattomilla kissoilla, mutta eipä auttanut meillä. Haihdutin käytössä, ei apua. Keksisikö joku apua, muuten pitää lopettaa ja tuntuu ihan kauhealta.

 2. Kissahullu says:

  Kannattaa viedä leikattavaksi!

 3. Kissahullu says:

  Joo meilläkin leikattiin meidän kissa. Ennen se riehu ja leikki rajusti meidän tyttö kissan kanssa. Nyt se on jo hyvin rauhallinen.

 4. pikkukisu says:

  Kannattaa totuttaa kuljetuskoppaan ajoissa, sillä nyt kun olemme viemässä kissaamme leikkautettavaksi, kissa raapii ja huutaa. Nyt se onneksi rauhottui ja makoilee nätisti 🙂

 5. Seikku says:

  Tultiin juuri uroskisun kanssa kastroinnista. Leo on vielä unten mailla. Saapa nähdä rauhoittuuko poika kun leikkaus tehty?! Leo on jo 5v ja yhdet pennutkin ollut,nyt alkoi merkkailla elämänsä ekaa kertaa ja siksi mentiin lääkäriin. Toivon totisesti rttä tämä rauhoittaa pojan mielen <3

 6. hapelo says:

  ja hinnasta ei puhuta ,onnistuu tsi: mieheltä myös tosi helposti ja kissa ei pelkää outoa ja vieraita ihmisii, meidäm kissat halusi koti kastraation, kun ekasta eläinasemalla käyneestä tuli ns. homppeli kissa.,

  välineet ja lääkeaineet sekä tarvittava ohjeistus sekä etä apu pientä kulukorvaustavastaa os:hapesakkinen@gmail.com

 7. Bengalikissa says:

  Tänään leikattiin minun uros kissani. Kipulääkettä ei anettu mukaan, vaan lääkäri oli itse antanut kissalle kipulääkkeen. Kauluria ei kuulemma suositella, joten kissalle ei laitettu sitä.

  Kissa yrittää kävellä ja välillä lepäilee.

  Ruokakin kelpasi ja kun saatiin lääkäriltä ilmaiseksi 3kg kuivaruokasäkki niin kissa maistoi sitäkin.

 8. sanna90 says:

  Hei! Sellaista asiaa kysyisin että voiko uroskissanpennun leikkauttaa 5kk iässä?

 9. kati says:

  kissani on 10 viikkoinen ja merkkailee reviiriään sisällä. ulkona sitä ei voi vielä pitää paljon kun karkaa valjaistaan kun on niin pieni söpöliini. mitä tekisin? voiko sen jo leikkauttaa vaikka on niinkin pieni vielä…muuten on sisäsiisti ja leikkisä.

 10. sinikka says:

  Sain ihanan kisun perheeseeni.Alle vuoden ikäinen kissi pelastakaa kissat ry:stä.
  Olen tilannu kastraatioajan ensi viikolle,hämmästelen vaan,kun kisillä ei ole ”kasseja”,voikohan hän olla kuitenkin leikattu?

 11. Ranran says:

  Omalle kissalle ei kyl laitettu kauluria. Eläinlääkäri sanoi että eläimet puhdistavat itse haavansa ja niin on hyvä. eikä kyllä tulehduksesta ollut tietoakaan

 12. Piia says:

  Itse leikkautin kollikissani viime syksynä. Muutamasta päivästä viikkoon se oli hieman alakuloisen oloinen, mutta sen jälkeen se on ollut oma pirteä, ylivilkas ja leikkisä itsensä 🙂

 13. CatFan1 says:

  Tosi hyviä ohjeita! Viedään huomenna se meidän kissa leikkaukseen.

 14. tina says:

  kysyisin voiko leikatulle uroskissalle jäädä jonkun laiset halut ja onko siihen lääkettä.

 15. Virve says:

  Leikkasin reilun vuoden ikäisen usroskissani eilen. Hän on toipunut lääkehuurusta ja tolpillaan, mutta selkeästi passiivisempi aiempaan verrattuna. Kaipaan aktiivista, leikkisää ja namusten perässä innokkaasti hyppivää kissaani! Toivottavasti hän palaa entiseksi pirteäksi itsekseen.

The comments are closed.