Kissan kastraatio eli uroskissan leikkaus

Uroskissat on suositeltavaa kastroida, ellei urosta ole tarkoitus käyttää jalostukseen. Kissan kastraatio estää urosmaisen käytöksen, vähentää kissan aggressiivisuutta, ehkäisee virtsalla merkkaamisen ja estää urosta astumasta kiimassa olevaa naarasta. Kotona leikkaamaton uroskissa voi olla hankala seuralainen.

Kissan kastrointi rauhoittaa uroskissan luonnetta.

Kivesten testosteroni ohjaa kissan käyttäytymistä

Kivekset tuottavat testosteronia. Tämä uroshormoni ohjaa kissanpennun fyysistä kehitystä ja muokkaa kissan mieleltään urokseksi. Uroskissoille kuuluva käyttäytyminen, kuten virtsalla merkkailu, jatkuva ulos pyrkiminen ja karkumatkat sekä urosten väliset tappelut saavat meidät kuitenkin harkitsemaan kissan kastraatiota, ja syystä.  Kissan kastraatio poistaa urosmaisen käyttäytymisen, jolloin kissakin voi nauttia perheen jäsenenä olemisesta täysin rinnoin.

Miksi minun pitäisi kastroida kissani?

Kun uroskissan leikkaus suoritetaan ajoissa, ei kissa opi merkkaamaan. Tämä pystypinnoille virtsaaminen on uroksien kiusallinen ja haiseva tapa huolehtia reviiristään. Jos merkkailua tapahtuu pitempään, ei kissan kastrointi enää välttämättä poista tätä opittua tapaa. Kissan leikkaus vähentää merkkailua 85 prosentilla uroskissoista.

Uroskissojen taistelut ovat hyvin yleisiä ja kuuluvat kissojen elämään. Kissojen tappelut aiheuttavat kuitenkin loukkaantumisia. Puremahaavat ovat yleisiä ja näiden märkivien haavojen hoitaminen on vaikeaa. Puremien seurauksena leviää myös kissoilla tavattava immuunikatotauti eli FIV.

Noin 90 prosentilla leikatuista kissoista vaeltelutaipumus vähenee ja ne pysyvät paremmin kodin läheisyydessä. Kaupunkialueella kissaa ei tulisi kuitenkaan pitää vapaana liikenteen ja naapurisovun takia.

Uroskissan virtsan laatu ja haju muuttuu kastroinnin jälkeen. Virtsa muuttuu vähemmän haisevaksi ja monen kissanomistajan mukaan leikattu kissa huolehtii omasta siisteydestään leikkaamattomia paremmin.

Mitä haittaa on kissan kastraatiosta?

Kissan energiantarve laskee noin 30 prosenttia kastraation myötä. Tämän vuoksi pienennä ruoka-annoksia kolmanneksen tai vaihdettava ruoka vähempikaloriseen, jotta kissasi ei lihoisi leikkauksen jälkeen. Muista myös punnita kissasi kuukauden välein ja kevennä energiansaantia, jos kissasi paino nousee.

Minkä ikäisenä kissan kastrointi olisi hyvä tehdä?

Suomessa kissa kastroidaan tavallisesti noin puolivuotiaana ennen kissan kypsymistä aikuiseksi. Ulkomailla on yleistynyt kissojen kastrointi hyvin nuorena eli noin 8–14 viikon ikäisinä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että huolellisesti suoritettuna nuoren kissan kastrointi on turvallista ja tähän käytäntöön ei liity kasvanutta riskiä komplikaatioille tai virtsatietukoksille. Meillä Suomessa toistaiseksi suositellaan kissan kastrointia puolen vuoden ikäisenä.

Kissan kastraatio toimenpiteenä

Kissan kastraatio on erittäin turvallinen toimenpide ja vain aniharvoin leikkaukseen liittyy komplikaatioita. Aluksi kissa saa rauhoitteen ja kipulääkkeen. Kissat saattavat oksentaa rauhoitusvaiheessa, mutta tämä on täysin normaalia. Seuraavaksi kissalle asetetaan etujalkaan kanyyli suonensisäistä nesteytystä varten. Samalla kissan kivekseen kulkevat hermot puudutetaan. Kissa saa leikkauksen aikana anestesialääkkeen hengityskaasuna tai injektiona. Täydessä nukutuksessa tehtynä kissa ei tunne kipua leikkauksen aikana.

Nivusalueelta ajetaan karvat ja alue pestään ennen leikkausta.

Kivespussien alueelta poistetaan karvat ja alue pestään. Seuraavaksi leikkausalueelle kiinnitetään steriili leikkausliina ja kivekset desinfioidaan ennen operaation alkua. Kiveksen pinnalle tehdään viilto ja haavasta pullautetaan kives ulos. Tämän jälkeen verisuonet ja siemennuora solmitaan umpeen ja kives poistetaan.

Kissa on noudettavissa klinikalta, vasta kun se on kunnolla herännyt. Kotiin annetaan mukaan kipulääkettä kahden päivän ajaksi ja kissa saa kaulurin kaulaansa. Kauluri estää kissaa nuolemasta haavaansa. Ota kuitenkin eläinlääkäriin yhteyttä, jos haava erittää märkää tai jos leikkausalue punoittaa ja on turvoksissa. Tulehtunut haava vaatii mahdollisesti antibioottikuurin. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Pidä kissallasi kauluria leikkauksen jälkeen, jotta haava ei tulehtuisi.

Uroskissan leikkaus kannattaa

Jos sinulla ei ole tarkoitus käyttää uroskissaasi jalostukseen, on kissan leikkaus järkevää. Kissan kastraatiosta on vaikea keksiä mitään negatiivista ja leikkauksen hinnankin säästät pienentyneinä ruokamenoina vuosien varrella.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Kirjallisuus:

Joyce A & Yates D: Help stop teenage pregnancy! Early-age neutering in cats. J Feline Med Surg 13(1):3-10, 2011.

Olson PN: Early-age neutering of dogs and cats in the United States. J Reprod Fertil Suppl 57:223-32, 2001.

Spain CV et al: Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats. JAVMA 224 (3):372-379, 2004.

 

 

Vastaukset


9 Vastatut Kissan kastraatio eli uroskissan leikkaus

  1. Bengalikissa says: