Kissa nuolee turkkiaan liian ahkerasti

Kissat saattavat käyttää puolet hereilläoloajastaan turkkinsa hoitamiseen. Joskus on vaikea erottaa, milloin kissa nuolee liikaa, jolloin kissan käyttäytyminen ei ole enää normaalia vaan viittaa johonkin ongelmaan.

Terve kissa pitää hyvää huolta puhtaudestaan, mutta toisinaan stressaantunut kissa nuolee liikaa. Kissan nuoleminen saattaa aiheuttaa vakavaakin haittaa iholle tai saada aikaan suolistotukoksen.

Selviä merkkejä ongelmasta ovat kuitenkin, turkin oheneminen joistain kohdista huomattavasti tai nuolemisesta aiheutuneet ihovauriot. Myös lisääntynyt oksennettujen karvapallojen määrä voi kertoa joko voimakkaasta karvanlähdöstä tai liiallisesta nuolemisesta.

Kissa nuolee liikaa: Kissan nuoleminen voi aiheutua fyysisestä sairaudesta tai stressistä

Kun kissa nuolee liioitellun ahkerasti turkkiaan, kannattaa tarkkailla, onko kyseessä aina sama kohta. Yhteen kohtaan keskittyminen voi kertoa kivuista sillä alueella. Kivun tai ärsytyksen syynä voi olla mitä vain ulkoloisista nivelkipuihin, allergioihin tai anaalirauhasten tulehtumiseen.

Jos toteat kissallasi ulkoloisia, voit hakea reseptivapaata ulkoloislääkettä apteekista. Myös jos nuollusta kohdasta paljastuu ihoa kiristävä takku, voi takun leikata auki varovasti ja selvittää ongelman itse. Muissa kipu- ja ärsytystiloissa on aiheellista viedä kissa eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Kissa on hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä, jos kissa nuolee liikaa tiettyä ruumiinosaansa.

Joskus kissa nuolee turkkiaan sijaistoimintona ollessaan stressaantunut. Stressiä voi aiheuttaa mikä tahansa muutos kissan tavallisessa elämänrytmissä, kuten uudet eläin- tai ihmisjäsenet taloudessa, muutto uuteen asuntoon tai muutos omistajien aikatauluissa. Kissan nuoleminen voi liittyä elämäntilanteeseen, jossa kissa on pahasti stressaantunut, esimerkiksi jäädessään ainoaksi kissaksi pitkäaikaisen kissakaverin kuoltua.

Rauhoittaakseen kissaa omistajan tulisi tarkistaa, että kissan elinympäristö on sen näkökulmasta turvallinen ja sopivan virikkeellinen. Kissalla pitää olla paikkoja, joihin se voi vetäytyä lepäämään, mielellään melko korkealla lattiaan nähden, sillä kissat haluavat tarkkailla ympäristöään.

Kissan säännöllinen harjaaminen vähentää irtoavien ja kissan nielemien karvojen määrää.

Kissan kanssa olisi hyvä viettää päivittäin pieni leikkihetki, jolloin kissa saa toteuttaa metsästysvaistojaan jahtaamalla sille mieluisia leluja. Elämänmuutoksissa kuten asuinpaikan vaihtuessa kissaa saattaa rauhoittaa erityisesti kissaa varten suunniteltu feromonivalmiste.

Kissan nuoleminen voi jatkua, vaikka kissa olisikin terve

Jos liiallisesta nuolemisesta muodostuu kissalle tapa, se saattaa jatkua vielä sen jälkeenkin, kun kissa on parantunut mahdollisesta fyysisestä vaivasta tai kun henkinen kuormitus on vähentynyt. Liiallisen nuolemisen havaitseminen ja sen syyn selvittäminen vaatii kissan omistajalta kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta.

Eläinlääkäri Beatrice Cleve, Kannelmäen eläinlääkärit, Helsinki

Vastaukset


3 Vastatut Kissa nuolee turkkiaan liian ahkerasti

  1. Kissa-allergikko says:

    Meidän neiti nuoli vatsansa ja osan takajaloista vatsan puolelta paljaaksi. Osoittautu, että sillä on vehnä- ja kala-allerigia. Hieman kalaoljyä se kestää. Vehnä on kaikista pahin, ja aiheuttaa lisäksi oksentelua.

  2. Sofliini says:

    Meillä 10v narttukissa nuolee alavatsan/takajalkojen välisen alueen rikki jos se ei saa kortisonitablettia päivittäin. Muuta fyysistä ongelmaa ei ole löytynyt kuin allergiatestillä todetut allergiat. Nekin on hoidettu kuntoon parisen vuotta sitten, mutta kissa silti nuolee ihon rikki, nyt jopa välillä vaikka saakin kortisonitablettia päivittäin. Olen alkanut miettiä että johtuuko nuoleminen loppupeleissä enää allergiasta, onko enää välttämätöntä syöttää elimistöä rassaavaa kortisonia vai voiko ongelmaan löytyä jokin muu ratkaisu?

  3. Leena 68v + Kisu 11v says:

    Erinomainen artikkeli. Kissani on nuollut alaraajansa jo lähes karvattomiksi. Allkoi takaosasta ja takavatsasta samaan aikaan, kun sen elintila muuttui lattialle levittämäni ison puuhyllyn liimaamiseen ja kokoamiseen, joka vei aika kauan. Aikaisemminkin olen huomannut, että se kärsii puutöistäni vasaroimisineen ja poraamisineen. Olen lukenut netistä suuren määrän kuvauksia vastaavista ongelmista. Yhteistä tuntuu olevan, ettei laboratoriotutkimuksissa todettavia elimellisiä vikoja löydy, kuten ei Kisunkaan tapauksessa. Mielenkiintoista oli, että lähes kaikki tapaukset olivat vanhemmanpuoleisia narttukissoja.

The comments are closed.