Kerjäävä koira

Koira, joka on oppinut kerjäämään ja saa usealta ihmiseltä herkkuja on usein myös ylipainoinen koira. Ylipaino on vakava terveysriski, joka voi lyhentää koiran elinikää usealla vuodella. Jos koiran paino pystytään pitämään kurissa, on tietysti aivan omistajien tahdosta kiinni, saako koira kerjätä vai ei. Usein tapa kuitenkin tulee hiipien ja siitä haluttaisiin eroon.

Miten opetan koiran olemaan kerjäämättä?

Teoriassa yksinkertaista, käytännössä ei aina: kaikkien ihmisten pitää lakata ruokkimasta koiraa pöydästä. Koira jaksaa yrittää aikansa, mutta jos käytös ei tuota mitään tulosta – ei ruokaa, ei huomiota, se luovuttaa ennemmin tai myöhemmin. Tätä kutsutaan käytöksen sammuttamiseksi. Ennen kuin käytös sammuu, koira saattaa turhautua ja yrittää entistä kiivaammin saada ihmisissä aikaan jotain reaktiota. Jos jokainen koiran kanssa tekemisissä oleva ihminen malttaa tässä vaiheessa käyttäytyä kuin koiraa ei olisikaan, koulutus onnistuu.

Kun taloon tulee pentu, jonka ei haluta oppivan kerjäämään

Koiran, joka ei ole vielä oppinut kerjäämään, voi opettaa esimerkiksi pysymään poissa keittiöstä silloin kun ihmiset ruokailevat tai valmistavat ruokaa. Näin se ei vahingossakaan voi pyydystellä pudonneita ruuanrippeitä, eikä ihmisille tule niin suurta kiusausta antaa jotain lautaseltaan. Jos koiralle ei koskaan anneta ihmisten ruokia, eikä se onnistu niitä varastamaan, se oppii suhtautumaan melko välinpitämättömästi muihin kuin omiin ruokiinsa.

Entä jos haluan jakaa ruokani koiran kanssa?

Kukaan ei voi tietenkään estää ihmistä viettämästä yhteistä ruokahetkeä koiransa kanssa niin halutessaan. Koiran terveys tulee kuitenkin asettaa tässä etusijalle ja muistaa pitää huolta siitä, että sen ruokavalio säilyy terveellisenä ja tasapainoisena. Ihmisen ruokavaliossa on useimmiten liikaa suolaa, muita mausteita ja nopeasti sulavia hiilihydraatteja, jotta ihmisen ruoka kelpaisi sellaisenaan koiran ravinnoksi. Makupaloja voi toki antaa, mutta parasta ruokaa koiralle on joko laadukas kuivamuona, raakaravinto tai koiraa varten suunniteltu kotiruoka. Koira voi myös olla allerginen jollekin ruoka-aineelle, ja hyvin suunniteltua erikoisruokavaliota ei kannata silloin pilata vain koiran anovan katseen takia.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.