Karvapallot kissan vaivana

Kissan karvapallot suolitukoksen taustalla

Kissan karvapallot (trichobezoaarit) syntyvät, kun kissa hoitaa turkkiaan nuolemalla ja nielee omia karvojaan. Karvat eivät sula vatsalaukussa kuten ruoka, vaan kiertyvät yhteen pötköiksi.

Kissan karvapallot syntyvät kissan nuollessa ja niellessä karvojaan.

Nämä kissan karvapallot muistuttavat ulkonäöltään ulosteita, toisin kuin niiden kansanomainen nimi ”karvapallot” antaa ymmärtää. Useimmiten kissa oksentaa nämä karvapallot ulos. Tämä on normaalia käytöstä kissaeläimeltä eikä sinänsä huolestuttavaa. Karvapallot voivat kuitenkin aiheuttaa suolitukoksen vaaran, jos ne eivät poistu oksennuksen mukana vaan kulkeutuvat pidemmälle suolistoon.

Kissan karvapallot: Pitkäkarvaiset kissat ovat alttiimpia ongelmalle

Pitkäkarvaisilla kissaroduilla on lyhytturkkisia serkkujaan suurempi riski saada liikaa karvaa suolistoonsa. Myös vanhat kissat ovat riskiryhmässä, sillä ne viettävät usein suuren osan päivästään turkkiaan siistien.

Jos karvapallot kiusaavat kissaasi tai epäilet kissasi kuuluvan riskiryhmään suolitukoksen suhteen, voit yrittää ennaltaehkäistä ongelmia muutamalla konstilla: Harjaa kissasi päivittäin, etenkin karvanlähtöaikaan. Jos poistat suurimman osan sen irtokarvoista, se ei niele niitä niin paljon. Voit myös kokeilla erikoisruokaa, joka sitoo karvapallot itseensä ja kuljettaa ne turvallisesti suoliston läpi. Mieto laksatiivi silloin tällöin voi olla hyvä varokeino, mutta konsultoi kuitenkin eläinlääkäriä ennen minkään lääkityksen aloittamista.

Kissan karvapallot: Kissan säännöllinen harjaaminen vähentää irtoavan ja kissan nielemien karvojen määrää.

Kissan karvapallot: Milloin on syytä huolestua?

Karvapallot silloin tällöin oksennettuna eivät ole kissalle vaarallisia. Sen sijaan, jos kissalla on ummetusta, syömättömyyttä tai yleistä heikkoutta ja huonovointisuutta, se tulee viipymättä viedä eläinlääkärille. Silloin on aihetta epäillä suolisto-ongelmia. Samoin jos kissa yskii ja kakoo usein saamatta karvapalloa ulos. Yskimisen saattaa aiheuttaa myös jokin muu vaiva kuin karvapallot, kuten astma tai sisäloiset.

Eläinlääkäri Jonnariina Pulli, Kannelmäen eläinlääkärit

Vastaukset


5 Vastatut Karvapallot kissan vaivana

 1. Huolestunut says:

  Hei! Tyttökissani on 13- vuotias sisäkissa. Syö hyvin märkä- ja kuivaruokaa. On aina ollut tosi pieni kokoinen painaa 3kg, hän ei liho eikä laihdu vaan pysyy samassa painossa koko ajan. Karvan lähtö on ollut tosi runsasta ja olenkin antanut kissalleni Royal Caninin Intense Hairball 34. Mutta nyt on jo ehkä noin kuukauden verran käynyt niin että oksentaa joko joka päivä tai joka toinen päiva pienen määrän karvaa ulos, joskus jopa niin vähän että sitä ei edes erota nesteestä. Kysynkin että onko tämä normaalia ja pitääkö viedä lääkäriin?

 2. iina says:

  Miten saa annettu parafiini. Raksuja olemme kieritelleet parafiinissa. Aluksi kelpasi… sitten tuli toppi. Olemme antaneet ruiskulla hampaiden välistä, mutta kissa rimpuilee kovasti. Muistaa asian eikä anna itseään kiinni helposti. Iinan kakka on kmalan kova? Mikä neuvoksi emännälle.

 3. suvi says:

  hei! kissaani on vaivannut tuollainen köhiminen jo aika kauan . se on 2 kk köhinyt ihan kuin yrittäisi saada karvapalloja ulos tuloksetta. 3vk sillä meni taas hyvin että ei köhinyt mutta taas on köhiminen alkanut. en tiedä mikä sitä oikein vaivaisi. hän on n.5vuotta vanha tyttökissa ja syö hyvin ja käy laatikolla tarpeilla. masu on ollut välillä todella kovana ja nyt vuorostaan löysää ulostetta. käytin kisuani tuon köhimisen takia aiemmin eläinlääkärissä ja sieltä sanoivat että voihan kisulla olla astmaakin mutta ei päästy asiasta sen pidemmälle. kissani ei yski jatkuvasti vaan n. 5 krt päivässä tai vähemmän . mikä neuvoksi? ja onko kisuille saatavilla mitään valmisteita ilman lääkärin reseptiä?

 4. katjuska says:

  Hei minun 10w kissa alkoi sunnuntaina kakistelemaan, kuolaa hieman mutta ei paljon ja on poissa olevan oloinen toisin sanoen veltto. Ostin eilen sille parafiiniöljyä että jos se auttaisi sitä annan päivässä 1ml kolmesti päivässä. Syö vähän. Käy boksilla. Mutta juoksee kyllä perässä päivisin ja ottaa öljyn hyvin. Mikä neuvoksi ?????

 5. kissan ystävä says:

  Kissani on n.8 kk vanha ja ollut todella innokas pienestä asti nuolemaan turkkiaan, mutta mikä on liikaa?
  Toinen mieltäni vaivaava asia on se, että kissalla on ollut jonkinkaista yskää myös pennusta lähtien, eläinlääkärillä käytin häntä, määräsi matolääkkeen ja jo havaitut madot katosivat.Ja ei kahta ilman kolmatta, kissa myös on ”nakertanut”jalkojensa takaosat miltei karvattomiksi.Mikähän tähän neuvoksi?

The comments are closed.