Hyvän suhteen luominen koiraan

Ihmiset olettavat usein, että koiran täytyy kasvaa perheessä pennusta asti, jotta se leimautuisi juuri tiettyihin ihmisiin. Oletus pohjautuu tutkimuksiin, joissa koiranpennut ovat kasvaneet ilman ihmiskontakteja, ja niistä on tullut arkoja ja vaikeasti käsiteltäviä. Onkin totta, että pennut tarvitsevat positiivisia kokemuksia ihmisistä, mutta käsittelijän ei tarvitse olla lopullinen omistaja.

Esimerkiksi avustajakoirat saattavat kulkea pitkän reitin kasvattajan, sijaiskodin ja kouluttajan kautta, jolloin ne ovat neljännessä kodissaan, kun ne lopulta sijoitetaan käyttäjälle. Oikein kasvatettu ja koulutettu koira on tässä vaiheessa oppinut toimimaan ihmisen kanssa ja luottamaan ihmiseen, joten se sopeutuu uuteen kotiinsa vähintään yhtä hyvin kuin pikkupennusta asti samassa paikassa kasvanut koira.

Itse asiassa, yleinen virhe on ottaa pentu ja olettaa, että siitä luonnostaan tulee toivomamme kaltainen perheenjäsen. Hyvän suhteen luominen koiraan vaatii jonkin verran tietoista työtä ja huomiota, mutta on ehdottomasti vaivan arvoista!

Suhteen luominen on käytännössä ajan viettämistä koiran kanssa. Jos taloudessasi on useampia koiria, on suositeltavaa viettää mahdollisimman paljon aikaa jokaisen koiran kanssa erikseen esimerkiksi viemällä niitä yksittäin kävelylle tai harrastuksiin. Jos et harrasta koiran kanssa mitään tavoitteellista, hyviä harjoitteita suhteen vahvistamiseksi voivat olla esimerksi luoksetulo- ja kontaktiharjoitukset tai temppujen opettaminen.

Hyvän suhteen luominen koiraan on yhteisestä ajasta nauttimista

Kannattaa käyttää hyväkseen ympäristön mahdollisuudet, esimerkiksi metsässä kiipeilyttää koiraa kivien päälle, kätkeä sille etsittävää aluskasvillisuuden sekaan tai tehdä pieni jälkiharjoitus. Vinkkejä näihin löytyy kirjoista ja internetistä, sekä kilpailuihin tähtäävälle että omaksi ja koiran huviksi harrastavalle.

Toistuvat hoitotoimenpiteet voivat myös olla koiran ja ihmisen yhteyttä vahvistavia. Kun koira on alunperin totutettu hellästi mutta määrätietoisesti esimerkiksi turkin harjaukseen ja kynsien leikkuuseen, se alkaa nauttia näistä huomion hetkistä. Pitkäturkkisilla koirilla on erityisen tärkeää hoitaa turkkia säännöllisesti ja pitää se takuttomana, mutta myös lyhytkarvaiset nauttivat, kun niitä esimerkiksi hieroo kumisualla.

Onnellinen koiran  omistaja ja uskollinen koira.

Hyvän suhteen periaatteeseen kuuluu antaminen. Kun lemmikille annetaan aikaa, huolenpitoa ja rakkautta niin lemmikkisi palkitsee sinut uskollisuudella ja lujalla kiintymyksellä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

Comments are closed.

The comments are closed.