Borderterrieri

Tyypillinen borderterrieri on terrieriksi helppo ja järkevä koira. Se ei saa olla riidanhaluinen, vaan sen tulisi päinvastoin viihtyä laumassa. Borderterrieri on myös kohtalaisen hyvin koulutettavissa eri harrastuksiin. Mikään laama tai lapanen se ei silti ole, sillä kyseessä on toimelias ja fyysisesti erittäin sitkeä pieni työkoira.

 

Borderterrierin pään tulee muistuttaa muodoltaan saukon päätä.

Borderterrierin ulkonäkö

Borderterrieri on kevytrakenteinen, pienehkö koira. Sen ulkonäkö on muokkautunut sen käyttötarkoituksen mukaiseksi, ja rotu halutaan säilyttää suorituskykyisenä. Rotumääritelmän ensimmäisessä lauseessa mainitaan, että koira on työterrieri, joka ”kykenee seuraamaan ratsukkoa”. Jotta pienikokoinen koira jaksaisi liikkua hevosen kannoilla koko päivän, sen tulee olla kevyt, riittävän korkearaajainen ja jäntevä.

Borderterrieri painaa noin 5–7 kiloa. Rotumääritelmässä ei mainita korkeutta, mutta käytännössä koirien korkeus on noin 30–40 senttiä. Borderterrierin turkki on kaksinkertainen: peitinkarva karheaa, alusvilla tiiviisti pinnanmyötäistä. Hyväksyttyjä värejä ovat punainen, vehnänvärinen, harmaankirjava-punaruskea ja sininen-punaruskea. Borderterrierin pää muistuttaa saukon päätä. Korvat ovat pienet ja taittuvat eteenpäin.

 

Borderterrieri on kevytrakenteinen ja korkearaajainen.

Historia

Britannian alueella on käytetty pieniä terriereitä luolametsästykseen jo satojen vuosien ajan. Skotlannin ja Englannin rajaseuduilta ovat kotoisin dandiedinmontin-, bedlingtonin- ja borderterrierin kantamuodot. Borderterrierin nykymuotoon vaikuttivat vahvasti kaksi metsästystä harrastavaa sukua, Robsonit ja Doddit. He havaitsivat, että kun kettukoira-ajueeseen lisättiin pari borderterrieriä, tuloksena oli erittäin tehokas joukko. Ajokoiria luolaan paennut kettu voitiin saada terrierien avulla luolasta ulos. Sosiaalisuus toisia koiria kohtaan oli ajuemetsästyksessä oleellista, ja sitä arvostetaan borderterriereissä nykyisinkin.

Englannin Kennelklubi hyväksyi rodun virallisesti vuonna 1921. Metsästäjät olivat rodun virallistamista vastaan, sillä he pelkäsivät jalostuksen painopisteen siirtyvän luonteesta ja käyttöominaisuuksista yhtenäiseen ulkomuotoon. He eivät toki olleet täysin väärässä – nykypäivänä maailmanlaajuisesti vain marginaalisen pientä osaa borderterriereistä käytetään metsästykseen, ja jalostusta ohjaavat muut ominaisuudet kuin koiran kyvykkyys riistatyössä. Toisaalta metsästävien koirien tarve ja mahdollisuudet metsästysharrastukseen ovat myös jatkuvasti vähentyneet urbanisoitumisen myötä.

Suomeen tuotiin ensimmäiset borderterrierit 1950-luvulla. Rodun rekisteröintimäärät ovat kasvaneet maltillisesti, ja menestys agilitykilpailuissa on lisännyt rodun tunnettuutta 1990-luvulta alkaen. Suomessa rodun ensimmäiset kasvattajat eivät olleet kiinnostuneita luolametsästyksestä tai koirien taipumusten testaamisesta, ja borderterriereiden luolakoetoiminta on käynnistynyt täällä vasta 1980-luvulla.

Luonne

Tyypillinen borderterrieri on reipas ja mutkaton koira. Se on toimelias ja rohkea, mutta se ei saa olla riidanhaluinen muita koiria kohtaan. Useimmat borderterrierit ovat myös ihmisille avoimia ja ystävällisiä.

 

Borderterrieri on väsymätön liikkuja.

Borderterrieri on kohtalaisen hyvin koulutettavissa, ja se pysyy yleensä oman lauman mukana vapaanakin. Riistaviettisen koiran kanssa tulee toki kunnioittaa villieläinten rauhoitusaikaa ja huolehtia koiran turvallisuudesta. Palveluskoirille tyypillistä toistojen kestoa rotuun ei ole jalostettu, ja kouluttaessa tulee koko ajan huolehtia koiran motivaatiosta.

Käyttö ja harrastukset

Suomessa borderterrieri on hyvin leimallisesti agilityrotu, sillä rotu on menestynyt kilpailuissa hyvin, ja vuosittain agilitykilpailuihin osallistuu rodun lukumäärään nähden suuri joukko borderterriereitä. Rodun kevyt ja ketterä rakenne sopii lajin vaatimuksiin hyvin, samoin kuin innokas luonne. Kuten terrierit yleensä, borderterrieri nauttii taisteluleikeistä ja se on helposti palkittavissa koulutuksessa leikkimällä.

Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus kiinnostaa myös entistä useampia harrastajia. Luolakoirien taipumuskokeen (LUT) käyntimäärät ovat 2000-luvulla kasvaneet, ja suurin osa osallistuneista koirista on osoittanut hyviä tai erittäin hyviä taipumuksia. Taipumuskokeet järjestetään keinoluolastoilla, joilla on mahdollista puuttua tilanteeseen liikuteltavien väliseinien avulla. Luolakoirien metsästyskoe (LUME) sen sijaan suoritetaan luonnonluolilla oikeassa metsästystilanteessa. Metsästyskokeeseen osallistuneiden borderterriereiden määrä on toistaiseksi vähäinen.

Hoito

Borderterrieri kuuluu karkeakarvaisiin, nyppimällä siistittäviin rotuihin. Kun sen karkea peitinkarva on kasvanut täyteen pituuteensa, se on helppo irrottaa kevyesti sormin nyppimällä. Aloittelijan kannattaa pyytää esimerkiksi koiran kasvattajaa opastamaan turkinhoidossa, varsinkin jos aikoo viedä koiraansa näyttelyyn. Tarkoitus ei ole myöskään satuttaa koiraa, ja esimerkiksi herkältä vatsan alueelta karvat ajellaan koneella.

Karkea turkki on helppohoitoinen, sillä siihen ei juuri tartu lika, se ei mene takkuun, ja nyppimisten välillä koirasta irtoaa hyvin vähän karvaa. Borderterrierin turkki nypitään yleensä kaksi kertaa vuodessa, turkin laadusta riippuen. Joillekin riittää harvempikin väli.

 

Karkea turkki hylkii likaa.

Terveys

Borderterrieri on melko terve rotu. Kuten millä tahansa rodulla, silläkin esiintyy joitain perinnöllisiä sairauksia, mutta todennäköisyys saada terve koira on suuri.

Borderterrierikerho ry listaa epilepsian, allergiat, atopiatyyppiset vaivat ja sydänviat yleisimmin raportoiduiksi sairauksiksi rodulla. Koiraa, jolla on todettu joku näistä sairauksista, ei saisi käyttää jalostukseen.

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriö, joka aiheuttaa tajuttomuus- ja kouristuskohtauksia. Kohtausten voimakkuudesta ja esiintymistiheydestä riippuu, kuinka vahingollinen sairaus on. Epilepsiaa voidaan hillitä lääkkeillä.

Allergiat ja muut yliherkkyyssairaudet voivat hankaloittaa koiran ja omistajan elämää merkittävästi. Ruoka-aineallergia saadaan kuriin tutkimalla eliminaatiodieetillä, mikä on allergian aiheuttaja ja poistamalla allergeenit ruokavaliosta. Atopiaan taipuvainen koira reagoi eri tekijöihin ihollaan, ja iho-oireiden aiheuttajaa voi olla vaikea tunnistaa ja/tai vältellä.

Sydänvikojen vakavuus ja eteneminen vaihtelee. Mitä nuoremmalla koiralla sydänoireita todetaan, sen todennäköisemmin niiden kehittymiseen on vaikuttanut geneettinen alttius. Vanhalla koiralla todettu lievä läppävika ei yleensä merkittävästi häiritse elämää.

Terveen rakenteen säilyttäminen on tärkeää rodun terveyden kannalta. Borderterrierillä tulisi olla sen verran polvikulmauksia, että se ei altistu polvilumpion sijoiltaanmenolle eli patellaluksaatiolle. Suomessa patellaluksaatiota on raportoitu rodulla vain jokunen yksittäistapaus.

Lonkka- ja kyynärniveliä rodulta on kuvattu niin vähän, että tuloksista ei voi vetää johtopäätöksiä koko rodun tilanteesta.

Yleistä

Borderterrieri, joka saa johdonmukaisen tapakasvatuksen ja totutetaan pennusta asti erilaisiin hoitotoimenpiteisiin, on melko vaivaton huollettava. Monipuolinen pieni terrieri mahtuu kokonsa puolesta myös kaupunkiasuntoon, ja se on helppo ottaa mukaan matkalle. Väsymättömän pikku metsästäjän tekemisen tarvetta ei kuitenkaan saa unohtaa: borderterrieri on aktiivisen liikkujan koira.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund

 

Lähteet:

Eerola T: Suomen koirarodut. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2004.

Grandjean D & Haymann Franck: The Dog Encyclopedia. Royal Canin, Diffo Print Italia, Torino, 2010.                     

Borderterrierikerho – Borderterrierklubben r.y.: Jalostuksen tavoiteohjelma 2009–2013.

http://www.borderi.fi/sites/default/files/JTO%20FINAL_0.pdf

http://www.upei.ca/~cidd/

 

Comments are closed.

The comments are closed.